Foto: Fredrik Sandberg/TT

Carl Philip och Sofias plötsliga besked efter gravidnyheten – nya planerna: ”Tajt schema”

I måndags bekräftade hovet att prins Carl Philip och hans fru, prinsessan Sofia, väntar sitt fjärde barn.
Bara två dagar senare kom beskedet att de redan är på resande fot igen. Så ser prinsparets nya planer ut.

DD.KK.HH. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia har den stora glädjen att meddela att Prinsessan väntar parets fjärde barn. Prinsessan Sofia mår bra och nedkomsten beräknas till februari 2025. Under hösten väntas inga förändringar i Prinsessan Sofias officiella program”, skrev hovet i ett uttalande i måndags.

Paret har sedan tidigare de tre prinsarna Alexander, 8, Gabriel, 7, och Julian, 3. Därmed väntar Sofia, 39, och Carl Philip, 45, sitt fjärde gemensamma barn.

De tre småprinsarna blev exalterade när de fick reda på att de kommer att få ännu ett syskon.

– Pojkarna har fått informationen och de är jätteglada och tycker det hela är väldigt spännande!, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Ute på resande fot

Bara två dagar senare genomförde Carl Philip och Sofia sitt första kungliga uppdrag för kungahuset, efter att graviditeten offentliggjorts. De är nämligen på plats i Värmland – landskapet där prinsen är hertig – för att besöka bland annat Rackstadmuseet och dess trädgård i Arvika samt gå på finmiddag i landshövdingeparets residens i Karlstad.

De hade alltså planerat resan länge och att nyheten om Sofias graviditet kom ut påverkade alltså ingenting. Prinsen och prinsessan gästar landskapet i två dagar.

Under onsdagen har de besökt Rackstadmuseet i Arvika. Där har de sett på konstnären Karin Broos utställning och lyssnat på en konsert med elever från Ingesunds musikhögskola.

– Man kan väl säga att nästan varje steg är planerat. Det känns som att det kommer bli lyckat. Är vädret med oss så kommer det bli en väldigt kul och trevlig dag tror jag, säger museiintendenten Hannes Trygg till NWT.

– De har ett tajt schema när de är här. Jag hoppas att det schemat också håller, vi vill ju såklart visa så mycket som möjligt av Arvika och Rackstadmuseet, men det är mycket de ska hinna med på de här dagarna, fortsätter han.

Bjuds på värmländska råvaror

Ja, för prinsparet ska dessutom besöka invigningen och provkörningen av hjullastare vid Volvo CE i Arvika. Under onsdagskvällen väntar middag hemma hos landshövdingen Georg Andrén i Karlstad. Där samlas speciellt inbjudna värmlänningar och dinerar med prinsparet.

Krögaren och köksmästaren Henrik Syrén Eriksson står för middagen. En del av råvarorna har han plockat själv – så Carl Philip och Sofia kommer att bjudas på en hel del lokala specialiteter. Hoppas menyn är gravidanpassad!

– De flesta råvarorna kommer från privatpersoner, från familj och vänner, och jag plockar mycket själv. Man får en annan respekt för råvarorna när man vet var de kommer ifrån och har en relation med bonden, säger Syrén Eriksson till NWT.

Meny

• Jordärtskocka, med kantareller från Filipstad, brynt smör, hasselnötter, krasse.

• Eldad röding med bondbönor, smörsås på björksav, grönkål, forellrom.

• Mördegstartlett med äpplen från köksmästaren trädgård, vaniljkräm, glass på kanelbullar.

Vad härligt att ni får åka land och rike runt och ta emot svenskarnas glädje och lyckönskningar.

Stort grattis till er och tack för ett underbart besked!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev