Foto: TT/Dylan Martinez, TT

Drottning Camillas rädsla för William – kampen i relationen med styvsonen efter alla år

Drottning Camilla har tagit på sig ett stort ansvar inom kungafamiljen under de senaste åren. Hon har i princip gått från hatad till älskad, och när kung Charles och Kate Middleton fick sina respektive cancerdiagnoser blev hon och prins William de facto monarkins ansikte utåt.

Camilla och William har känt varandra i många år, och den förstnämnda kom in i den sistnämndas liv efter att hans mor, prinsessan Diana, gått bort. I början hade den unge pojken förståeligt nog svårt att acceptera sin fars ”nya” kärlek.

Numera har de ett sunt och kärleksfullt förhållande. Camilla kommer aldrig att bli mamma till prins William, men hon står ändå över honom i hierarkin. Med det sagt hävdar nu en kunglig expert att drottningen är ”rädd” för sin styvson och hans inflytande.

Drottning Camilla och prins William har en lång historia tillsammans. Även om den blivande kungen och hans bror, prins Harry, troligen inte visste något om sin fars affär med Camilla när de var unga, vet de säkert allt om det idag. Bröderna gick igenom en stor tragedi under sin barndom när deras mamma, prinsessan Diana, gick bort.

Drottning Camilla och prins Williams relation

Dianas bortgång lämnade bröderna utan en kärleksfull mor. Inte långt därefter kom Camilla in i deras liv och skulle så småningom bli deras styvmor. För drottninggemålen var relationen med William och Harry – särskilt Harry – komplicerad.

Den numera frånskilda hertigen av Sussex minns sitt första möte med Camilla som ”besvärligt och spänt”. I Spare skrev han att William ”länge hade hyst misstankar om den andra kvinnan”.

I en intervju med 60 Minutes avslöjade Harry att han och hans bror till och med hade bett sin far att inte gifta sig med Camilla. I slutändan ändrade de sig om henne.

Prins Harrys första möte med Camilla var ingen succé, men det blev annorlunda när hon presenterades för prins William.

William studerade då vid Eton och hade meddelat Charles att han skulle åka tillbaka till York House i London över helgen.

Drottning Camilla & prins Williams första möte

I sin bok Queen Consort: The Life of Queen Camilla, hävdar den kungliga författaren Penny Junor att Williams plötsliga ankomst överraskade hans far – och att Camilla inte var särskilt förtjust i mötet. Hon erbjöd sig till och med att åka innan den unge prinsen anlände, men Charles avfärdade den tanken som ”löjlig”.

Istället berättade han för sin son att Camilla skulle vara där när han anlände, och Camilla var ”avgjort orolig”.

Charles meddelade Camilla att William hade anlänt och föreslog att de skulle ”sätta igång med det”. Camilla och William tillbringade cirka 30 minuter med att lära känna varandra, och Camilla ska ha sagt efteråt: ”Jag behöver en gin och tonic.”

William och Harry bodde på Highgrove House med sin mor under hela sin barndom. När hon gick bort bestämde sig Charles för att flytta familjen till York House, vilket enligt Penny Junor tyvärr innebar att de ”inte hade några minnen av sin mamma”.

Det tog inte lång tid innan den kungliga PR-maskinen började arbeta för William, Harry och Camilla, eftersom nästa steg var att de skulle ses offentligt med kvinnan som skulle bli deras styvmor. I Queen Consort: The Life of Queen Camilla, säger PR-experten Mark Bolland till Junor att det var ”lite pinsamt” i början.

Det var svårt för dem, det var en naturlig sak. Man vill ha sin mamma, man vill inte ha henne, och hon hade sin egen familj. För att vara rättvis mot Camilla så försökte hon aldrig vara mamma, men hon var den ”andra kvinnan” och hon var där och tog pappas tid”, säger Bolland.

Drottning Camillas speciella trick för att påminna prins William och Kate Middleton om deras plats

I dag har prins William och drottning Camilla en fantastisk relation, och detsamma gäller för henne och Kate Middleton. Prins William är visserligen en framtida kung, men han är inte kung nu. För närvarande är Camilla drottning och därmed högre upp i hierarkin än prinsen och prinsessan av Wales; därför bör William och Kate vara försiktiga med att göra henne alltför frustrerad.

Att vara styvmor kan innebära att Camilla har svårt att vara sträng mot William, men det verkar som om hon har klargjort att hon inte kommer att acceptera vissa saker.

I sin bok Catherine, The Princess of Wales: The Biography, hävdar författaren Robert Jobson att drottning Camilla ofta dämpar William för att påminna honom om den kungliga hierarkin när hon känner att han inte respekterar sin far. En gång nöjde hon sig inte med att bara säga det till dem, utan agerade på ett helt unikt sätt för att påminna både William och Kate om vem som bestämde.

Jobson avslöjade ögonblicket i sin bok när prinsen och prinsessan av Wales bad att få följa med kung Charles och drottning Camillas säkerhetskonvoj från Windsor Castle. William och Kate var dock sena och lät dem vänta.

När Charles fick vänta på paret i flera minuter insisterade Camilla på att de skulle åka utan dem. När William och Catherine kom ut kunde de bara se motorcyklarnas blå blinkande lampor försvinna i fjärran”, skrev Jobson i Catherine, The Princess of Wales: The Biography.

Camilla och Williams förhållande har haft sina upp- och nedgångar, precis som alla andra, men de har visat mod och uthärdat svårigheterna tillsammans.

Drottning Camilla på plats i Salisbury Cathedral.
Drottning Camilla på plats i Salisbury Cathedral. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Drottning Camilla & prins William fick ”vårda kronan”

De klev fram som partners och arbetande medlemmar i kungafamiljen när både kung Charles och Kate Middleton nyligen blev sjuka, och enligt BBC:s tidigare kungliga korrespondent Jennie Bond har detta fört Camilla och William ”mycket närmare”.

De har lämnats, nästan bokstavligen, att vårda kronan medan kungen och prinsessan återhämtar sig”, säger Bond till OK! enligt Mirror. ”När den avlidna drottningen dog talade William om hur hon hade varit vid hans sida under ’de lyckligaste ögonblicken’ och ’de sorgligaste dagarna i hans liv’. Nu delar Camilla några av dessa stunder med honom och det måste säkert stärka deras relation.”

Bond tillade: ”Det finns så väldigt få människor som en äldre kunglighet kan lita helt på … och Camilla måste nu vara en av dem för William. Och jag är säker på att det är en dubbelriktad gata där William erbjuder moraliskt stöd till Camilla också.”

Tidigare i somras skapade en händelse rubriker kring Camillas och Williams relation, då det avslöjades att den blivande kungen fattat beslutet att ta bort Camillas syster, Annabel Elliot, från hertigdömet Cornwalls personalteam.

Hon hade varit kung Charles chefsinredningsarkitekt i nästan två decennier, och det är inte konstigt att tro att det kan ha påverkat William och Camillas relation.

Prins William fotograferad på läktaren under rugby-VM i Bordeaux, Frankrike, i september. Foto: AP Photo/Themba Hadebe/TT
Prins William fotograferad på läktaren under rugby-VM i Bordeaux, Frankrike, i september. Foto: AP Photo/Themba Hadebe/TT

Men enligt den kungliga experten Christopher Andersen, författare till boken The King: The Life of Charles III, var det inte alls en ”snyting”. Istället hävdar den kungliga experten att det var ett ”oundvikligt” affärsbeslut.

William vill ha sitt eget team där inne”, säger Andersen till US Magazine.

De kände sig aldrig bekväma med att öppna upp sig för henne på något riktigt sätt
Sedan Charles och Kate Middleton fick sina cancerdiagnoser har både Camilla och William kommit varandra närmare, säger en familjevän till drottningen till nyhetsbyrån.

William har med tiden blivit varm i kläderna för Camilla”, säger källan, medan en annan källa tillägger att duon har ’en familjär relation nuförtiden’.

Det finns mycket att övervinna. William och Harry har alltid misstrott Camilla och känt agg mot henne på grund av deras hängivenhet till sin mor. De kände sig aldrig bekväma med att öppna sig för henne på något riktigt sätt”, föreslog källan.

Samtidigt är fejden med prins Harry också en nyckelfaktor för att drottning Camilla och prins William ska kunna umgås med varandra. En källa berättade för US Magazine att drottningen och den blivande kungen har arbetat hårt för att bygga upp en lättsam relation sedan Harry lämnade dem 2020.

Det förde dem närmare varandra”, fortsätter källan.

I artikeln i US Magazine säger en vän till Camillas familj att hon har Kate Middleton att tacka för att William har ändrat uppfattning om sin styvmor.

Kunglig expert hävdar att drottning Camilla är ”lite rädd” för prins William

Det var egentligen Kate som gjorde William varm i kläderna inför Camilla. Hon har aldrig varit avvisande mot Camilla och alltid behandlat henne med vänlighet”, säger källan.

Familjens vän avslutade: ”De gillar båda att Camilla är normal och gör Charles mindre stelbent. Kate gillar henne för att hon för in en verklighetsnära relation till familjen. Det handlar inte bara om hovmännen som väntar på hand och fot. Camilla är äkta, precis som Kate.

Men det är inte alla som håller med om den bedömningen. Den kungliga experten Christopher Andersen hävdar att Camilla från början faktiskt var emot att William och Kate skulle bli tillsammans överhuvudtaget. Samtidigt menar experten och författaren att William än i dag inte är något stort fan av Camilla, men att han ”tolererar” henne. Samtidigt hävdar han att Camilla ”alltid har varit lite rädd för William”.

Camilla tror på aristokratin [och] är lite av en snobb”, säger Andersen till US Magazine och tillägger att den nuvarande drottningen inte tyckte att Kate ’var av deras klass’.

Dela gärna den här artikeln på Facebook om du tycker om att läsa om kungafamiljen!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev