Foto: Pontus Lundahl / TT ,Christine Olsson / TT

Hovets plan för Madeleine – beslutet bakom kulisserna för att undvika pinsamma missen

Under tisdagen var det dags för riksmötets öppnande och kungafamiljen var i vanlig ordning på plats. Även prinsessan Madeleine och Chris O’Neill. Och bakom kulisserna fanns det vissa speciella bestämmelser vad gäller kungligheterna.

Prinsessan Madeleine bestämde sig för att flytta hem till Sverige redan förra året och därefter har planeringen varit i full gång. Mycket skulle ordnas inför den stora flytten med barnen och maken Chris O’Neill från USA där de bott i många år. Inte minst skulle huset säljas, boende i Sverige ordnas och barnen förberedas.

I somras gick äntligen flyttlasset efter en lång planering och nu har familjen fått spendera några månader i Sverige. Något som de helt klart verkar trivas med- inte minst barnen.

– Det är ju spännande, men dom älskar Sverige, säger drottning Silvia i en intervju med Expressen om flytten.

Planen för Madeleine

Ett liv i Sverige innebär såklart också fler kungliga åtaganden för prinsessan Madeleine som nu är på plats precis som sina syskon. Något som visade sig under tisdagen när det var dags för riksmötets öppnande. Då var både Madeleine och Chris på plats tillsammans med övriga kungafamiljen.

”Riksmötets öppnande 2024 uppmärksammade att det i år är 50 år sedan Sverige fick sin nuvarande regeringsform. 1974 års regeringsform ersatte den tidigare regeringsformen från 1809. I den nya regeringsformen, som tog hela två decennier att arbeta fram, grundlagsfästes slutligen parlamentarismen som svenskt statsskick. Under hela 2024 uppmärksammar riksdagen en författning som vilar på historisk grund och som även genom tillägg har förändrats i takt med tiden,” skriver riksdagen på sin hemsida.

Vad gäller klädkoden för riksmötet är det enligt Svensk dam  kavaj alternativt klänning, kjol och byxor. Det vill säga en något elegantare vardagsklädsel. Tidningen skriver att de kvinnliga kungligheterna i regel bär svartvitt dagen till ära, vilket kräver lite extra planering. Detta så att utstyrslarna inte krockar- vilket de gjorde senaste gången Madeleine närvarade för två år sedan då hon och Sofia bar väldigt lika kläder.

För att undvika detta planerades Madeleines kläder noggrant, så att misstaget inte skulle upprepas. Och när det väl var dags lyckades de väl. Madeleine bar en svart kjol med vit topp och svart kavaj, medan prinsessan Sofia istället hade en svart klänning med vita prickar.

prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och Chris O'Neill prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och Chris O'Neill
STOCKHOLM, SVERIGE 20240910 Fr v prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och Chris O’Neill vid riksmötets öppnande i riksdagens kammare. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

En lyckad dag vad gäller det kungliga modet!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev