Prins Harry fångad i ”skrämmande” konflikt – stora sprickan med kung Charles

Prins Harry och hans far, kung Charles, har haft en problematisk relation i många år. Att Harry lämnade kungafamiljen var en sak, men vad han har gjort sedan dess har spolat bort alla nära band han hade med sin pappa.

Harry fick ta konsekvenserna efter att offentligt ha avslöjat många detaljer om sin erfarenhet inom monarkin och även riktat allvarliga anklagelser mot sina familjemedlemmar. Han är för närvarande inte på god fot med sin bror, prins William, om man ska tro rapporterna, och relationen till sin far är knappast bättre.

Med detta sagt har det nyligen gjorts flera påståenden som antyder att Harry saknar sitt gamla liv och ”i hemlighet” har varit i kontakt med vissa familjemedlemmar. Som det ser ut idag kommer Harry tyvärr inte att återvända till Storbritannien med sina barn på grund av säkerhetsproblem. Nu har källor inom den brittiska monarkin målat upp en sorglig bild av situationen och säger i tydliga ordalag att Harry är ”rädd”.

Dramat kring prins Harry och Meghan Markle verkar inte ha något slut. Sedan de flyttade till USA har paret bara varit i Storbritannien ett fåtal gånger, och på grund av de många avslöjanden de gjort via intervjuer, tv-program och böcker har deras relation med kungafamiljen nått botten.

Även om Harry och Meghan har skapat en underbar familj vid sin herrgård i Montecito, Kalifornien, är det fortfarande ett faktum att hertigen har lämnat sitt hemland och alla sina vänner och sin familj bakom sig. Hans relation till sin bror, prins William, är obefintlig, men ett band som kanske ännu kan räddas är det han delar med sin far, kung Charles.

Charles var bara en av många medlemmar i kungafamiljen som blev arga på Harry och de saker han avslöjade i boken Spare, för att inte tala om de anklagelser som han och Meghan framfört under andra intervjuer och program. När Harry och Meghan besökte Nigeria tidigare i år sades monarken vara rasande, eftersom det för allt i världen såg ut som om paret Sussex var på ett officiellt kungligt besök.

Men även om bandet mellan far och son definitivt är skadat kommer kung Charles att vilja försonas någon gång i framtiden, enligt den kungliga experten och författaren Phil Dampier.

Han berättade för The Sun: ”Jag tror att kungen självklart vill ha en försoning med sin son någon gång. Inte minst för att han skulle vilja se mer av sina barnbarn, Archie och Lilibet. Han har bara träffat dem en eller två gånger och det är en mycket tragisk situation. Men så länge han inte är mycket piggare och känner att han kan hantera situationer som inte är stressande för honom, tror jag inte att vi kommer att se några större framsteg på den punkten.”

Många komplexa frågor måste lösas innan paret och kungafamiljen kan göra upp för gott. Men det faktum att Harry och Meghan inte ens kommer att resa till Storbritannien med sina barn, Archie och Lilibet, på grund av säkerhetsproblem gör inte saken lättare.

Prins Harry & Meghan Markle – säkerhetsfrågan i Storbritannien

Harry har kämpat för att få säkerheten täckt av kungahuset om han och Meghan bestämmer sig för att besöka Storbritannien med sina barn. Paret har flera gånger sagt att de inte skulle känna sig trygga med att ta med Archie och Lilibet utan det.

Förra året utmanade Harry inrikesdepartementet över ett beslut att nedgradera hans säkerhetsskydd när han besökte sitt hemland. När Harry lämnade det kungliga livet fråntog Royal and VIP Executive Committee (RAVEC) honom rätten till automatiskt polisskydd i Storbritannien. Dessutom avslogs hertigens erbjudande om att betala för skyddet eftersom den brittiska poliskåren inte kunde anlitas.

Vid en utfrågning läste Harrys advokat, Shaheed Fatima KC, upp delar av Harrys uttalande, där han ytterligare förklarade hur han fruktar för sina barns – och Meghans – säkerhet om de återvänder.

”Det var med stor sorg för oss båda som min fru och jag kände oss tvingade att ta ett steg tillbaka från den här rollen och lämna landet 2020”, står det i Harrys uttalande.

”Storbritannien är mitt hem. Storbritannien är centralt för mina barns arv och en plats där jag vill att de ska känna sig hemma lika mycket som där de bor för närvarande i USA. Det kan inte ske om det inte är möjligt att hålla dem säkra när de befinner sig på brittisk mark.”

Han tillade: ”Jag kan inte utsätta min fru för fara på det sättet, och med tanke på mina erfarenheter i livet är jag ovillig att i onödan utsätta mig själv för fara också.”

Meghan Markle vill inte att hennes barn ska gå i brittiska skolor

Harry och Meghan har tidigare diskuterat frågan om sina barns säkerhet i Storbritannien, och de har inte tagit med sig dem vid de få tillfällen de har återvänt efter att ha lämnat kungafamiljen.

I en artikel för New York-magasinet The Cut berättade journalisten Allison P. Davies om ett samtal med Meghan där hertiginnan uppgav att hon inte vill att hennes son Archie ska gå i skolan i Storbritannien på grund av säkerhetsrisker.

”Tidigare i vårt samtal om hennes mål för det liv hon skapar här, hade hon påpekat att om Archie gick i skolan i Storbritannien skulle hon aldrig kunna hämta och lämna honom utan att det skulle bli ett kungligt fotosamtal med en pressgrupp på 40 personer som knäppte bilder”, skrev Davies, citerad av Yahoo.

Meghan sa till Allison: ”Tyvärr, jag har ett problem med det. Det gör mig inte besatt av mitt privatliv. Det gör mig till en stark och bra förälder som skyddar mitt barn.”

Frågan om paret Sussex säkerhet i Storbritannien har diskuterats under en mycket lång tid. Harry har tagit strid i domstol och kommer att göra det igen.

Prins Harry ”rädd” för säkerhetsproblem

Enligt People förbereder Harry sig för att överklaga ett domstolsbeslut som bekräftade beslutet som nekade honom säkerhet i Storbritannien. En källa berättade för den amerikanska nyhetskanalen att Harry vill återinföra sin säkerhet, vilket på lång sikt skulle innebära mer flexibilitet när han, hans fru och deras två barn besöker Storbritannien.

Men även om säkerhetsfrågan är viktig för Harry finns det tyvärr ett annat lager av betydelse som den spelar. Enligt en kunglig källa, som talat med People Magazine, spelar det en avgörande roll för hertigens relation till sin far om Harry och hans familj får säkerhet när de besöker Storbritannien eller inte.

”Harry är rädd och känner att den enda person som kan göra något åt det är hans far”, säger en kunglig källa till People.

En annan källa tillade: ”Harry är fast besluten att skydda sin egen familj till varje pris.”

Medan bristen på skydd har gjort att Harry inte är redo att ta med sin fru och sina barn till Storbritannien, är kung Charles förkrossad över att inte få träffa sina barnbarn, prins Archie och prinsessan Lilibet. En källa nära kungen anklagade till och med Harry för ”känslomässig utpressning” och tillade att hertigen i stort sett har hotat sin far med att han aldrig mer kommer att träffa Archie och Lilibet.

Källan berättade för Daily Beast att Harry vill pressa Charles att använda sitt inflytande för att hjälpa honom få ökad säkerhet vid besök i Storbritannien – men om det någonsin kommer att ske är ännu inte känt.

Kunglig expert kallar prins Harry för ”hycklare”

Säkerhetsfrågan kring Harry och Meghans eventuella återkomst till Storbritannien har pågått under lång tid. Enligt den kungliga experten Richard Fitzwilliams har det ämnet förvärrat Harrys och hans fars relation.

I podcasten The Royal Record hävdade Fitzwilliams att far-son-duons relation är ”fruktansvärd”.

”Det här är en mycket, mycket märklig fråga, för när paret Sussex tog ett steg tillbaka, bara för att kliva av som seniora arbetande kungligheter, visste de att de skulle förlora det automatiska polisskyddet”, sade han. ”Harry anser att detta var ett felaktigt beslut och att det fattades på felaktiga grunder. Han har stämt inrikesdepartementet. Jag menar, han skulle alltid förlora det.”

Fitzwilliams tillade: ”Det som tydligt framkommer är att han anser att Storbritannien är farligt. Det framstår som hyckleri när man tittar på säkerheten i Nigeria, även om den ordnas av försvarsministern. Eller säkerheten i Colombia, även om vicepresidenten ordnar det, och fakta är helt enkelt att båda länderna anses vara något farliga, i alla fall delar av dem.”

Kommer prins Harry att ge ut en ny bok när kung Charles går bort?

Prins Harry har redan berättat en hel del om sin familj och har sannolikt blivit ombedd av dem att inte avslöja fler saftiga historier. Men kan han faktiskt släppa en andra bok? Enligt den kungliga experten Kinsey Schofield kan Spare II bli en möjlighet.

I sitt program Kinsey Schofield Unfiltered släppte den kungliga kommentatorn Kinsey Schofield bomben att prins Harry kommer att släppa en andra bok när hans far ”oundvikligen” går bort och hans bror, prins William, blir kung.

”Jag tror att han skulle skriva om sin familj igen. Han väntade med att ge ut en bok efter att [drottning Elizabeth dog]. Ursprungligen sa de att det skulle bli en ny publikation efter att [den avlidna] drottningen dog”, sade Schofield.

”Jag misstänker att han kanske kommer släppa en bok efter att hans far går bort. Speciellt om prins William fortsätter att hålla honom på armlängds avstånd. För vad skulle följderna bli om prins William knuffade ut dig ur fållan”

På grund av vad Harry skrev om sin familj kan hans bok tyvärr också vara den enda anledningen till att hans relation med kungahuset aldrig kan repareras.

Enligt en vän till kung Karl har förtroendet redan brutits. Om kung Charles skulle gå med på att sitta ner med Harry för att diskutera specifika frågor, är monarken enligt uppgift rädd för att det kan komma tillbaka och hemsöka honom om Harry bestämmer sig för att skriva en andra bok.

”Problemet för kungen och andra familjemedlemmar är oron för att om de har en pratstund med Harry så kommer det att dyka upp i Spare volym två. Hur återvinner man förtroendet?”, säger en vän till Charles till Sunday Times.

”Jag tror inte att Harry någonsin kan det. Men från de samtal jag har haft med kungen skulle jag aldrig säga att deras relation är oreparerbar. Kungens förmåga att förlåta sin son är oförminskad. Det finns andra medlemmar i kungafamiljen som är mycket mer negativt inställda till Harry, det är det som är problemet.”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev