Foto: SVT/TV4

Därför borde Anders Lundin göra comeback i Allsång på Skansen – fick inte slutet han förtjänade

Nu har SVT presenterat alla artister i sommarens Allsång på Skansen.
Personligen tyckte jag listan såg spännande ut.
Samtidigt hoppas jag att kanalen vågar bjuda in en av sina tidigare programledare – som en överraskande gästartist till Pernilla Wahlgrens allsång.
Det förtjänar både Anders Lundin och allsångspubliken.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Anders Lundin fick uppdraget att efterträda Lasse Berghagen som programledare i Allsång på Skansen.

Det var, minst sagt, tufft – och det fick Lundin erfara.

Han stannade på posten som allsångsledare mellan 2004 och 2010.

Det blev sju svåra år.

Att kliva in och fylla Berghagens skor hade varit tufft för vem som helst. Kritiken mot Lundins sätt att leda allsången haglade i pressen på den här tiden. Hela tiden hängde jämförelsen med Lasse som ett åskmoln i luften över Skansen.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 030805 : Det var säsongsavslutning för Allsång på Skansen på tisdagen. Bilden: Anders Lundin tackas av efter säsongen av förre programledaren Lasse Berghagen Foto: Fredrik Persson/TT
STOCKHOLM 030805 : Det var säsongsavslutning för Allsång på Skansen på tisdagen. Bilden: Anders Lundin tackas av efter säsongen av förre programledaren Lasse Berghagen Foto: Fredrik Persson/TT

Anders Lundin blev hårt kritiserad – jämfördes hårt mot Berghagen

Anders har själv berättat att han tyckte det var jobbigt att få så mycket kritik som allsångsledare. Programmet som sprider så mycket glädje och underhållning via gemensam sång om somrarna.

– Ja, de skrev att jag inte sjöng tillräckligt bra… Det var ju inte jag som skulle sjunga. I början brydde jag mig inte så mycket, men till slut blev det jobbigt och sårande. Men jag var oftare arg än någonting annat, har Lundin sagt i en intervju med Aftonbladet.

Granskades Lundin för tufft? Kanske. Som sagt – att kliva in efter Berghagen är i det närmaste en omöjlig uppgift. Men Anders vågade sig på den.

Han var redan vid den här tiden en firad stjärna på SVT. Lundin hade lett den stora Eurovision Song Contest-finalen i Stockholm några år tidigare (tillsammans med Kattis Ahlström) och förstås tittarsuccén ”Expedition: Robinson”, så det var ingen duvunge SVT lät ta över sommarunderhållningen.

I kulisserna på Skansen hade han stöd av hustrun Kerstin Ryhed Lundin, mångårig körsångare i Allsången. Paret knöt hymens band 2003.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2013-08-30 Anders Lundin och Kerstin Ryhed Lundin anländer till Kristallen (Det Svenska Tevepriset) utdelningen på Stockholmsmässan 2013. Foto: Christine Olsson/TT
STOCKHOLM 2013-08-30 Anders Lundin och Kerstin Ryhed Lundin anländer till Kristallen (Det Svenska Tevepriset) utdelningen på Stockholmsmässan 2013. Foto: Christine Olsson/TT

Vann en Grammis

Lundins karriär har efter Allsången fortsatt att blomstra.

Han har programlett tittarfavoriter som flerfaldigt Kristallenbelönade ”Allt för Sverige” i SVT och nu senast igen ”Robinson” i TV4.

Vad många kanske inte vet är att Anders också har prisats av musikbranschen. År 2004 tog han och kollegan Lars In de Betou hem en Grammis för barnskivan ”Mycket Känsliga Bitar”.

Men att hans tid som allsångsledare fick ett så bittert slut är inte kul för någon. Anders förtjänade mer än så, och även om det nog var helt riktigt av SVT att byta ut honom efter så många år när Måns Zelmerlöw klev in.

Var sak har sin tid.

Borde få komma tillbaka och överraska som gästartist i Allsången

Anders är en sympatisk sångare, vilket han inte minst bevisade när han senast gästade Allsången för fem år sen och bjöd på låten ”Vill du ska bli glad”.

Och glada – det skulle nog alla bli om Anders fick komma tillbaka för en kväll, ta revansch på Skansen och sprida lite värme från scenen genom att överraska som gästartist i Pernilla Wahlgrens allsång i sommar.

Det förtjänar han.

Fotnot: Allsång på Skansen har premiär på tisdag den 25 juni 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Vad tycker du om detta? Hur minns du Anders Lundins tid som allsångsledare? Vill du se Lundin som gästartist i Allsången? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev