Foto: Nöjeslivet/Bo Håkansson/Bilduppdraget, SVT/Jack Mikrut, Pressens bild, TT

Staffan Oldsberg lämnade rampljuset i tv efter succéerna – i dag lever Ingvars son ett helt annat liv

Pappa Ingvar Oldsberg lämnade efter sig ett ”På spåret”-liknande arv till sonen Staffan.
Nu blir resan med Lasse Kronér och ”Hoa-Hoa” Dahlgren dokumentär i SVT.
– Det är helt otroligt, säger Staffan Oldsberg i en stor intervju med Nöjeslivet – där han också berättar om sin nya karriär helt utanför tv:s rampljus.

Hans pappa var hela Sveriges Ingvar Oldsberg. Sonen Staffan Oldsberg, 55, gick ett tag i sin tv-kände pappas spår och blev eftertraktad programledare i framför allt TV3. Men när 1990-tal byttes till 2000-tal valde han en annan väg i livet.

I en stor intervju med Nöjeslivet berättar Staffan Oldsberg om sin omsvängning i karriären – och den nya SVT-dokumentären som skildrar pappa Ingvars ljusa och mörka sidor. ”Oldsberg – en gränslös gigant” sänds i två delar med premiär på söndagen den 1 september.

Staffan Oldsberg medger att inspelningarna var känslosamma. När pappa Ingvar Oldsberg dog 2022 lämnade han efter sig ett arv – som innebar att sonen skulle ut och resa med några av hans bästa vänner.

– Ja, det var det. Men jag fick ju också möjlighet att åka ut och resa med Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren och Lasse Kronér. För farsan hade lämnat det här till mig, säger Staffan Oldsberg och håller upp en mapp fylld av papper.

– … Som jag fick hämta ut, med ”Vart är ni på väg?”. Vi åkte ut i Europa med ledtrådar. Allt detta filmades också. Vi möttes på Stockholms central, och då fick vi öppna det första kuvertet. ”Vart är ni på väg?”. Då var det ledtrådar till första resmålet, säger Staffan Oldsberg.

Första destination: Arlanda.

– Det var raka vägen ut till flygplatsen, och sen åkte vi ut i Europa. Till olika platser. Till varje plats vi kom, så var det ett kuvert. ”Ta er till den platsen, svara på den frågan” och så vidare. Då belönades vi, om vi hade rätt, med en bokstav. De bokstäverna skulle sen, efter fyra separata resmål, komprimeras till slutdestinationen. Den lyckades vi knåpa ihop, och så åkte vi till slutdestinationen. Allting är filmat!

Vilken grej! Han måste ha lagt hur mycket tid som helst på det här?

– Ja, det är helt otroligt. Han gjorde det 2014 redan. Då var det också att Tommy Engstrand skulle följa med. Det var ju hans kompis, han älskade ju Tommy. Men han gick ju tyvärr bort. Utan då blev det Hoa-Hoa, Kronér och jag. Och Hoa är rolig vetdu! Det är full fart hela tiden.

– Han vann väl ett antal gånger, och sen var han väl i final några gånger med Hagen. Otrolig. Han kan ju allt. Det var tur att han var med när vi skulle svara på detta!

Hur känns det annars i dag med pappa? Saknar du honom?

– Ja, det är en saknad. Och framför allt har jag fått en massa andra intryck nu, som jag inte hade tidigare i och med att han nästan aldrig var hemma när vi växte upp. Men då har Lasse och framför allt ”Hoa” fyllt i de bitarna som var luckor för mig. Så nu har jag fått en mer fullständig bild av farsan, säger Staffan Oldsberg och fortsätter:

– Det var kanske det han ville också, att vi skulle resa, snacka och ha kul. Det är jobbigt att han är borta. Jag tror fortfarande att han ska ringa ibland. För han ringde och då var det frågesport. Han kunde ringa klockan ett på natten och säga: ”FN:s generalsekreterare genom tiderna. Börja nu!” Så skulle jag då rabbla dem, haha. Mitt i natten liksom.

Hur skulle du beskriva Ingvar Oldsbergs värv?

– Ett stort intryck har han ju gjort i tv-mediet självklart. Som person var han väldigt otvungen och behövde aldrig något manus eller så. För han var en naturbegåvning. Därför han sa att, ”om jag har manus, då är jag en påannonsör. Men jag är ingen påannonsör, jag är programledare”, sa han. Alla andra står med de här lapparna, men han vägrade ju. En naturkraft som inte många andra, skulle jag säga. Det fanns ett par till, Lars-Gunnar Björklund, Lennart Hyland och de här. De var likadana i rutan som utanför. Det är lite ovanligt i dag.

Vad gör du annars i dag?

– Jag jobbar som, man kan säga att det är översättare. Jag skriver texter på engelska för olika företag. Det kan vara alltifrån bipacksedlar i mediciner till företagspresentationer. Det är vad jag gör. Det är ganska fritt, för jag har mina deadlines och jobbar lite när jag vill. Och i övrigt så lever jag bara. Har det gött, säger Staffan Oldsberg.

Som själv också gjorde karriär som tv-programledare på 1990-talet.

– Ja, jag jobbade ju i många år på TV3, TV4 och Femman. På ”Trean” var jag den mest exponerade åren 1996-98. Jag hade ”Här är ditt liv”, ”Stjärnkampen” och massa andra produktioner. Men det hade sin tid. Jag har gjort det med. Jag tror det var 1997, då var jag i tv sex dagar i veckan med repriseringar, säger Staffan Oldsberg.

Men det är ingenting du saknar?

– Nej. Det är klart att det skulle vara kul att göra någonting. Men inte som det var då. För det var så hektiskt och så mycket, och jag förstår folk som jobbar i tv i dag. Vilken insats det är egentligen, i perioder.

Dokumentärserien ”Oldsberg – en gränslös gigant” sänds i två delar på SVT1 och SVT Play med start söndag 1 september klockan 20.00

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev