Kritiken mot Marcus Oscarsson – tittarnas starka ord efter agerandet i direktsändning

Marcus Oscarsson har flitigt synts till i TV4 Nyhetsmorgon senaste åren.

Han har på ett enkelt sätt förklarat svåra politiska skeenden och blivit mycket uppskattad.

Men han har även mötts av en del kritik.

I lördags var flera tittare upprörda över Marcus agerande i Nyhetsmorgon.

Marcus Oscarsson är TV4:s politiska stjärnskott.

Han har fått mycket komplimanger och hyllningar för sin vassa förmåga att göra komplicerad politik begriplig.

Men det har även stormat lite kring den politiska kommentatorn.

Krissamtalet på TV4

För en tid sedan kom det bland annat fram att ett internt samtal på TV4 ägt rum gällande Marcus.

Det var Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson och breakingchefen Magnus Alselind som förklarade att detta skett.

I första hand ska det ha handlat om det faktum att Marcus på sin egen hemsida delar med sig av politiska nyheter, berättar de i mediepodden Lägg Ut.

– Det finns en väldig polarisering på TV4 angående deras politiska kommentator Marcus Oscarsson som medverkar i Nyhetsmorgon. Det finns en spricka mellan Nyhetsmorgon-gänget och Nyhets-gänget, säger Karin Olsson och hon och Magnus fortsätter:

– Man tycker att sajten som Marcus Oscarsson driver trafik till, hans privata sajt, som är fylld med märkliga rewrites och pseudonyhetssajt som han tjänar pengar på skadar trovärdigheten.

Foto: TV4

”Varit uppe på vd-nivå”

De diskuterade då även hans ”stil” och menar att bland annat tilltalet ifrågasatts.

– Men även hans stil ifrågasätts. Han är lite speciell i hur han kommunicerar med publiken med mycket smileys. Det är ett tilltal som kanske inte passar lite mer traditionella nyhetsjournalister.

– Där finns en spricka. Det har till och med varit uppe på vd-nivå, säger Olsson i podden.

Trots detta är Marcus onekligen oerhört populär och många tittare tycker han är fantastisk.

Men efter lördagen har även viss kritik riktats mot honom från tittarnas håll, rapporterar Hänt.

Tittarnas ord om Marcus

Bland annat la Jenny Strömstedt ut en bild på Instagram efter programmet, som inte längre finns kvar på sidan.

Där, och även på Nyhetsmorgons Instagram, riktades viss kritik mot hans politiska analys.

”Heja Jenny! Tack för att du inte är lika uppspelt som Marcus över den nya regeringen! Kan vi behöva en neutral expertkommentator?? Du gör ett bra jobb!”, skrev en tittare enligt tidningen.

”Som du skruvade på dig när Marcus gjorde sin analys idag. Viktigt att man är opartisk som journalist.”, skrev en annan.

Nyhetsmorgons Instagram skrev en tredje: ”En politisk kommentator som står och framför sina egna åsikter. Jag förväntar mig att en politisk kommentator ska vara opartisk och inte gång efter annan ska stå och säga ’jag tycker’ ’jag anser’…. Då är man väl ingen opartisk kommentator utan snarare en opinionsbildare eller influencer”, och kommentaren har hittills fått 16 stycken gilla-markeringar.

Uppskattas av många

Men även om Marcus kritiserades efter helgens inslag i TV4 så har han tidigare också fått stora mängder kärlek.

Efter uppgifterna om TV4:s samtal gällande Marcus så vällde kärleken in till profilen, bland annat i Nöjeslivets kommentarsfält på Facebook.

”Låt honom vara han är bäst på att förklara och man blir intresserad av det han pratar om. Han är bäst, så låt honom vara”, skrev en person då.

”Marcus Oscarsson är den bästa någonsin, rör inte honom, men höj gärna hans lön rejält, han pratar så bra och förståligt, hur bra som helst, den bästa av alla”, skrev en annan.

”Om detta stämmer står säkert många i kö för att ta över honom. Faktakunskaper kombinerat med stor pedagogisk förmåga och personlighet som sticker ut är en svårfunnen kombination. Lysande individ!”, fortsatte en tredje, och kommentarerna var många.

Det verkar helt enkelt som att Marcus är en tv-profil som väcker känslor och att många av Nyhetsmorgons tittare har blandade åsikter om honom.

Vad tycker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!