För 54 år sen tog ”Emil i Lönneberga” alla med storm – flydde sen från snickerboa och försvann helt

Det är få filmer som är lika älskade som Emil i Lönneberga.

Men efter den stora succén som barnstjärna försvann Jan Ohlsson, som axlade rollen som Emil.

Så här ser hans liv ut idag.

Alla vi som vuxit upp med Astrid Lindgrens underbara filmklassiker vet att det är de allra bästa.

Vi är också många som minns hur man spände sig rejält, blundade och höll tummarna när Allan Edwalls ökända röst ekade ”EEEMMIIIL!”- I hopp om att den stackars pojken skulle hinna till snickerboa i tid.

Som tur vad gjorde han nästan alltid det.

”Gör fler hyss än det finns dagar på året”

Emil i Lönneberga är ett av Astrid Lindgrens mest uppskattade verk, och det är kanske inte så konstigt.

Genom det har vi fått höra Idas sommarvisa, hängt på ett och annat hyss, och skådat den härliga vänskapen mellan Emil och drängen Alfred.

Artikeln fortsätter efter bilden

Emil i Lönneberga
Foto: SVT

Astrid Lindgrens officiella hemsida står det:

”Den femåriga Emil ser kanske ut som en ängel, men alla vet att han är vild och envis och gör fler hyss än det finns dagar på året. Han är en begåvad och uppfinningsrik vildhjärna med en fantastisk förmåga att vända upp och ner på den gudsfruktande och ordningsamma småländska landsbygden.

Emils hyss är alltid väldigt roliga men aldrig elaka. Hans vilda idéer kommer oftast från hans goda och snälla personlighet. Han står inte ut med att se andra lida och gör precis vad som helst för att hjälpa till… ”

Hämtade inspiration från barndomen

Inspirationen till Emil hämtade Astrid, som så ofta, från sin egna barndom i Småland.

”Jag tyckte det var roligt att skriva om Emil, och vet du varför? Jo, för Emil råkade vara barn i en värld nästan lik den jag själv levde i, när jag var liten, och precis lik den som min pappa levde i när han var liten. En värld som inte finns mer”, ska Astrid ha sagt enligt författarens officiella hemsida.

”När jag började skriva om Emil och om Ida och pappa Anton och mamma Alma och om Lina och Alfred och Krösa-Maja och hela lilla Katthult, då kändes det som att komma hem. Och jag fick sån kärlek till Emil, jag tyckte han var så nära släkt med min pappa, som en gång i slutet av förra århundradet var en liten linhårig barfotapojke i Sevedstorp i Småland inte långt från Emils Lönneberga”.

Artikeln fortsätter efter bilden

Astrid Lindgren. Foto: TT.

Begåvade skådespelare i rollerna

I rollerna ser vi riktiga skådespelarlegender såsom Allan Edwall (Emils pappa) och Björn Gustafsson (Alfred).

Och pappan i berättelsen om Emil är en figur som de allra flesta minns mycket väl.

Busiga Emil fick akta sig för att göra sin far arg, och när det redan var för sent fick han låsa in sig på snickerboa och tälja.

– Han var fantastisk i alla rollerna. Och jag är övertygad om att vi inte hade kunnat hitta en bättre person än Allan som Emils pappa, sa Astrid Lindgren i en intervju med Aftonbladet den 9 februari 1997, efter Allas död.

Artikeln fortsätter efter bilden

Allan Edwall
Foto: Wikkicommons

Så fick Jan Ohlsson rollen

Men självklart gjordes det största jobbet av den talangfulle barnskådespelaren Jan Ohlsson, som spelade Emil själv.

I jakten på den perfekta pojken för rollen letade man bland över tretusen barn. Alla ville ha en chans att provspela.

Men när Jan klev in var alla tvivel som bortblåsta och hans enorma begåvning golvade alla.

Hela inspelningsteamet tyckte att den lille blonda pojken gjorde rollen alldeles utmärkt, enligt en artikel från Aftonbladet 14 maj 1971.

Artikeln fortsätter efter bilden

Griseknoen, Emil i Lönneberga
Foto: TT

Oändliga mängder glass

Då berättade också Jan hur spänd och exalterad han var över att få spela in de scener han älskade allra mest från boken om Emil.

Att hissa upp lillasyster Ida i flaggstången var såklart en av dem.

Artikeln fortsätter efter bilden

Emil i Lönneberga
Foto: Tv4/Cmore

Men det fanns annat positivt med att befinna sig på inspelningarna också. Närmare bestämt mängden glass som fanns att tillhandahålla.

– Jag har aldrig ätit så mycket glass i hela mitt liv, berättade barnstjärnan Jan då. Det är bara att se törstig eller svettig ut så är det alltid någon som frågar om man inte skulle vilja ha en glass.

Olle Hellbom gick endast på talang

Bakom filmen fanns även regissören Olle Hellbom, och i en intervju med GT Söndagstidning 1976 fick han frågan gällande vilka barn som hade chans att få komma med i hans filmer.

– Självklart måste barnet eller de barn jag väljer ut vara begåvade och ha medfödda anlag. Något annat har jag aldrig som utgångspunk, berättade han då.

Han förklarade att man kunde upptäcka ganska kvickt om ett barn hade talang eller inte.

Artikeln fortsätter efter bilden

Emil i Lönneberga
Foto: TV4/Cmore

”Alla ’visste’ att det skulle bli Jan”

Och när det gällde just Emil var det som sagt aldrig något snack om saken, precis som med Tjorven från ”Saltkråkan.”

– Den unge jag fastade för allra snabbast när det gällde uttagningen av ”Tjorven”-rollen så var det Marita Johansson. Där behövde jag inte leta. Sak samma med ”Emil” (Jan Ohlsson) men den gången fortsatte vi ändå titta på 100 barn till – fast vi liksom alla ”visste” att det skulle bli Jan, berättade Olle i intervjun.

Som vi alla vet gjorde Jan Ohlsson ett fantastiskt jobb i rollen som Emil och precis som så många andra av Astrid Lindgrens berättelser blev det succé.

Björn Gustafsson, som axlade rollen som drängen Alfred, har tidigare berättat att aldrig kunnat ana det kraftfulla genomslaget.

– Tänk att jag inte grep då att filmerna om Emil skulle bli en sådan succé, har han tidigare sagt till Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden

Emil i Lönneberga
Foto: SVT

Generation efter generation får än idag växa upp med Emil och hans hyss, och tur är väl det.

Jan flydde rampljuset

Men den lilla pojken Jan växte upp och som så många andra barnstjärnor valde han en helt annan bana i livet.

Efter de enorma framgångarna med Emil i Lönneberga, och efter att ha jobbat med några av Sveriges främsta skådespelare flydde han helt enkelt rampljuset.

Istället valde han att börja arbeta inom data och tillsammans med hustrun Anna bosätta sig i Uppsala, där han verkar bo kvar än idag.

Artikeln fortsätter efter bilden

Emil i Lönneberga
Guldskiva för filmmusiken till Jan Olsson som spelar Emil och Lena Wisborg som spelar Ida i ”Emil i Lönneberga”-filmerna. Författaren Astrid Lindgren i mitten. Foto: Olle Lindeborg / TT Historical

”Astrid har betytt mycket för mig”

Under hösten 2023 fyllde Jan 60 år och tillsammans med sin fru har han två söner som nu är vuxna. Han har inte gjort intervjuer på många år.

Men 1997 gjorde Expressen en uppföljning på Astrid Lindgrens barnstjärnor, och bland dem även Jan.

Då var sönerna inte äldre än två år respektive 11 månader, men att de skulle få ta del av Astrids verk under sin barndom rådde det inga tvivel om.

– Men självklart kommer vi läsa Astrid Lindgren för dem, och inte bara Emil, alla hennes böcker är bra. Astrid har betytt mycket för mig, liksom för de flesta barn. Hon har alltid varit och är fortfarande fantastisk. Jag är glad att ha fått förmånen att lära känna henne, berättade han då.

Astrid Lindgrens magiska värld är verkligen helt fantastisk! Tack för all magi!