Björn Gustafsson fick åka hem med årets Hedersbagge från Guldbaggegalan i Stockholm under måndagskvällen.
Den folkkära skådespelaren fick ta emot rungande applåder när priset tillkännagavs.
– Tack ska ni ha, tack. Det var en lång applåd, sade den folkkära skådespelaren i sitt tacktal.
Han har bjudit oss på flera klassiska karaktärer. Drängen Alfred i Emil i Lönneberga, eller den tokiga Dynamit-Harry i Jönssonligan.
Och barnen känner igen honom på rösten, eftersom det är han som står bakom berättarrösten i Alfons Åberg.
Ja, Björn Gustafson är en av våra mest folkkära skådespelare, med en över 70 år lång skådespelarkarriär bakom sig.
Björn Gustafsons liv förändrades av rollen
Björn Gustafson föddes i Bromma 1934, och vid 20 års ålder kom han in som elev på Dramaten. Då blev han vän med skådespelaren Allan Edwall, som tipsade om Björn när man sökte skådespelare till Emil i Lönneberga.
– Tänk att jag inte grep då att filmerna om Emil skulle bli en sådan succé, sa Björn Gustafsson i en intervju med Expressen för några år sedan.
I fjol fyllde den folkkära skådespelaren 88 år, och trots att det gått flera decennier sedan han spelade in sina klassiska roller känns han fortfarande igen på stan.
– Jag blir igenkänd fortfarande. Det är både på gott och ont. Ibland kommer det människor hem till mig och vill ha autografer. Och så får jag brev. När många kommer fram och säger: ”Dig känner jag igen” brukar jag säga, ”nej, det kan jag inte tro”, har han sagt.
LÄS MER: Skådespelaren Björn Gustafsons liv förändrades av rollen – fick ta avgörande beslut för familjen
Fick ta emot årets Hedersbagge
Igenkänd blir han verkligen fortfarande. Det märktes inte minst på måndagens Guldbaggegala, då han hyllades med en Hedersbagge. Priset delas årligen ut för ”lång och trogen tjänst inom svensk film”.
– Vi pratar om en skådespelare som man omedelbart känner igen på rösten. En mjuk, eftertänksam, och empatisk stämma, som tröstat och roat både barn och vuxna ur flera generationer, sa Filminstitutets VD Anette Novak när hon presenterade priset.
Prismotiveringen lydde ”för både allvarliga och komiska gestaltningar, alltid med en mänsklig värme i botten”.
När Björn Gustafson steg upp på scenen på Cirkus i Stockholm fick han ta emot en rungande stående ovation från publiken. Efter följde ett tack-tal som minst sagt lockade till skratt.
– Tack ska ni ha. Tack. Det var en lång applåd. Nu blev ni väl trötta, sa Gustafson till publiken och tog fram en fusklapp att läsa sitt tal ifrån.
Och även när han avslutade sitt tacktal fick han ta emot stora applåder.
– Tack Baggen, nu går vi, avslutade Björn Gustafson.
Stort grattis!