Julia Caesar blev vår mest älskade ”buskisdrottning” –och som 83-åring dessutom plötsligt firad Svensktoppsstjärna.
I slutet av sitt liv hamnade den folkkära stjärnan på sjukhus.
Då bad sjuksköterskorna henne att göra någonting de aldrig skulle glömma.
Här är historen om en av våra mest omtyckta revy- och skådespelarprofiler från 1900-talet.
Prinsessan Diana: Vad var det egentligen som hände? Vem bar skulden? Och vad blev hennes sista ord? Lyssna på Nöjeslivets nya podcast här:
Julia Caesar blev en av våra mest firande stjärnor under stora delar av 1900-talet.
Skådespelaren som senare skulle komma att få epitetet ”Buskisdrottningen” föddes den 28 januari 1885 i Stockholm.
Enligt boken ”Julia Caesar – karriär på ilsket humör” som utkom ifjol, hade hon en dramatisk uppväxt. Hon ska ha förlorat flera familjemedlemmar tidigt i livet, skriver Aftonbladets kultursektion i en bokrecension.
Samtidigt hade Julia tidigt målsättningen framför sig: hon skulle bli skådespelare.
Och det blev hon också.
Julia Caesar – revyer och Åsa-Nisse
Redan som 18-åring framträdde hon som statist på Folkteatern vid Östermalmstorg i Stockholm. 1905 åkte hon på landsortsturné med Sondells teatersällskap, och därefter tog karriären fart ordentligt. Hon blev en firad stjärna i lustspelsrevyer. På teaterscenen stod hon i såväl Stockholm som Helsingfors.
Dessutom medverkade hon under flera somrar i folklustspel på olika friluftsteatrar i Stockholm, ofta i Tantolunden där hon också har fått en gata uppkallad efter sig.
Med 135 filmer på sitt cv är hon en av de kvinnor som medverkat i flest rullar genom tiderna i Sverige. Bland dessa klassiker som ”Anderssonskans Kalle” men också flera filmer i serien om Åsa-Nisse.
LÄS MER: ”Buskisdrottningen” Julia Cæsars vägran i privatlivet – efter stjärnans död bröt vännen tystnaden
Artikeln fortsätter under videoklippet.
Caesar blev Sveriges största skådespelare inom ett speciellt fack: Hon fick nämligen allt som oftast spela argsinta men hjärtliga tanter i sina roller. Därav fick hon också epitet som ”Sveriges mest älskade satkärring” i pressen.
Att hon var mycket populär och dessutom trivdes i sina roller verkar det inte rått något större tvivel om.
Julia Caesars härliga svar till Lennart Hyland
När Julia för många år sedan medverkade i tv:s ”Hylands hörna” charmade hon åter publiken och tittarna därhemma. Hon beskrev vikten av sitt publiktycke som en nyckel till sina framgångar.
– Det är många, förstår du, som är mycket bättre än jag, men som inte har publiktycke. Då är det ju inget ändå, sade hon till programledaren Lennart Hyland, enligt tidningen Land.
– Det är nåt visst. Det är något man är född med.
På frågan om det hade någonting med utseende att göra, svarade hon blixtsnabbt och fick mycket skratt som svar av publiken:
– Nej, då skulle jag inte ha publiktycke!
Artikeln fortsätter under bilden.
Blev sent Svensktoppsstjärna
I karriärens slutskede blev Julia plötsligt också en firad Svensktoppsstjärna. Som 83-åring – förmodligen en av de äldsta debutanterna på Svensktoppen någonsin – tog hon sig nämligen in på den prestigefyllda listan över landets mest populära melodier.
LÄS MER: Rickard Sjöbergs stora sorg med frun Annika – smärtsamma orden om tragedin: ”Igår sa vi farväl…”
Det var låten ”Annie från Amörka” som föll radiolyssnarna i smaken mellan 1967-68. Kupletten med amerikansk förlaga var egentligen Julias entrésång vid en pjäs på friluftsteatern, och blev en stor succé flera år senare.
Artikeln fortsätter under videoklippet.
Hon spred massor av glädje under sin tid på scenen och framför kameran under en strålande karriär som varade mellan åren 1905–1968.
Julia Caesars fina gest för sjuksköterskorna
Under slutskedet av sitt liv drabbades Julia av en blodpropp i benet och tvingades lämna sitt hus för en sängliggande tillvaro på Blackebergs sjukhus, skrev Aftonbladet vid den här tiden, 20 juli 1971.
LÄS MER: Martin Ljung tog sitt sista andetag vid fruns sida – det hon gjorde för honom gav stjärnan frid
Men väl på sjukhus ska den folkkära stjärnan fortsatt ha hållit sitt humör på topp – bland annat genom en kär relation till sjuksköterskorna som arbetade på avdelningen.
Enligt Aftonbladet ska de nämligen ha bett Julia att sjunga sina mest älskade sånger för dem, någonting som stjärnan med glädje ska ha gjort – och som snart ledde till att fler och fler kom till hennes korridor för att höra sångerna.
Julia Caesar avled i Stockholm 18 juli 1971. Hon blev 86 år gammal.
Vi är många som saknar dig, älskade Julia. Tack för alla härliga insatser på scen, i tv och på film!
Vad är dina bästa minnen av denna älskvärda skådespelare? Skriv gärna en kommentar.