Tomas Ledin fick årets hederspris på Grammis – hyllades med stående ovationer

Här prisas Tomas Ledin för sina fem decennier på scen.
Den folkkäre artisten var rörd av mottagandet på Grammis 2023.
– Det är synnerligen hedersamt, säger han.

Han firade i början av förra året 70 år på jorden – och 50 år som artist.

Tomas Ledin bjöd in fansen och tv-tittarna till show när han uppmärksammade detta dubbeljubileum med en helkväll i musikens tecken i Avicii arena i Stockholm.

Det blev en kväll som den folkkäre artistens fans sent ska glömma, där bland andra gäster som Lisa Nilsson, Lena Philipsson och Björn Skifs anslöt för att sjunga tillsammans med ”Sommaren är kort”-sångaren.

För detta, och förstås för sin långa karriär, prisades Ledin på onsdagskvällen i den direktsända Grammisgalan – musikbranschens egen gala.

Tomas Ledin – årets hederspris på Grammis 2023

Ledin fick ta emot en statyett för Årets hederspris, och det var förstås en märkbart rörd artist som klev upp på scenen för att ta emot priset inför stående ovationer.

– Tack juryn för det här väldigt fina priset. Att uppmärksammas på det här viset av den bransch och industri som jag varit en del av sen 70-talet, alltså det är synnerligen hedersamt, säger Tomas Ledin i sitt tacktal.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230503 Tomas Ledin tilldelas "Årets hederspris" under Grammisgalan på Annexet på onsdagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20230503 Tomas Ledin tilldelas ”Årets hederspris” under Grammisgalan på Annexet på onsdagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Den folkkäre artisten resonerade också kring vad som hållit honom kvar på scen under alla dessa decennier.

– Man kan undra varför jag står här, ja vad beror det på? Jag tror det har mycket att göra med sångskrivandet, det har varit det centrala för mig under alla de här åren. Med tiden kände jag att jag blev lojal med mina sånger, jag förstod att jag skulle vara lojal med mina sånger. Till den grad att jag tror att sångerna styrt hur mitt scenartisteri utvecklats, säger han.

Han poängterade också vikten av mötet med publiken.

– En annan sak är samtalet med publiken, det där mötet vid konserter. Även när jag promenerat nerför gatan och träffat någon som stannar upp och vill prata och få mig att förstå vilken enorm kraft det finns inneboende i musik. Hur den kan påverka oss. När någon berättar, och tackar, ”tack för att du skrev den låten, den handlar om mig”. Det gör stort intryck. Det kan vara en sång om glädje naturligtvis, men någon sorglig låt också som betytt mycket. Och det där inspirerar naturligtvis över tid när man skriver och jobbar vidare.

Ledins framtidsbesked till fansen

Avslutningsvis riktade sig Ledin till sina fans – och gav dessutom ett besked om sin framtid på scenen.

– Jag vill rikta ett speciellt tack till alla som under fem decennier varit med på min resa. Förhoppningsvis fortsätter resan ett tag till, tack ska ni ha.

Artisten är i höst aktuell med turnén ”Symphonia” där Ledin tillsammans med dirigenten Peter Nordahl och symfoniorkestrar framför tolkningar av hans låtar.

Stort grattis till hederspriset, Ledin!

Skriv gärna en kommentar.