Den gången Lasse Berghagens drag med Lotta Engberg väckte ramaskri – svekfulla skandalen som delade tittarna

Ingen sommar utan allsång – ja så har det varit under många, många år.

Varje sommar har ”Allsång på Skansen” och ”Lotta på Liseberg” sänts på olika dagar för att inte konkurrera ut varandra i tablån.

Men 2015 korsades båda dessa program varandra – på ett oväntat sätt.

När Lotta Engberg ville ha en ny signaturmelodi vände hon sig vännen Lasse Berghagen – och det dröjde inte lång tid förrän deras drag väckte ramaskri.

Många av oss är uppväxta med båda programmen.

”Allsång på Skansen” och ”Lotta på Liseberg” har förgyllt våra somrar i många år där vi har fått chansen att se och lyssna på magiska uppträdanden.

Både svenska och utländska artister har gästat båda programmen som genom åren blivit båda två stora tittarfavoriter.

Trots att det är 20 år sedan Lasse Berghagen lämnade ”Allsång på Skansen” 2023, är han fortfarande starkt förknippad med programmet.

Vi sjunger ju trots allt till hans odödliga klassiker ”Stockholm i mitt hjärta” varje år när allsången på Skansen drar igång, trots att han inte är programledare längre.

Lasse Berghagen
STOCKHOLM 010626 – Allsång på Skansen med Lasse Berghagen. Foto: Jack Mikrut Kod: 1013 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN DIGITALKAMERA

Men det sker också en populär allsång i en helt annan stad.

Lasse Berghagen ville att Lotta Engberg skulle ta över Allsång på Skansen

I Göteborg är det Lotta Engberg som tar ton på Liseberg tillsammans med publiken på plats och tittarna hemma i tv-sofforna.

Och hon delar faktiskt samma jubileum som Berghagen gör.

2003, samma år som Lasse Berghagen lämnade uppdraget som programledare för ”Allsång på Skansen”, drog Lotta igång allsången på Liseberg.

Och faktum är att om Lasse själv hade fått välja, hade det varit Lotta som hade fått ta över efter honom på Skansen.

– Hon var mitt förslag när jag slutade på Allsång på Skansen. Men det var som med allt annat olika åsikter där. Lotta har en så fin timing och känsla, har han sagt till GP.

Lotta Engberg
Foto: TV4

LÄS MER: Lasse Berghagen börjar läxa upp Lotta Engberg i direktsändning – sek senare kokar publiken av extas när detta sker

Lasse Berghagens skandal med Lotta Engberg i Lotta på Liseberg

Som vi vet blev det inte Lotta Engberg som tog över allsången på Skansen.

Istället blev det Anders Lundin som fick ta över programledarskapet efter Lasse och fick sjunga ”Stockholm i mitt hjärta”.

Men även om Lasse må ha lämnat allsången bakom sig som programledare, innebär det inte att han har sagt adjö i egenskap av artist och låtskrivare.

Inför 2015 års omgång av ”Lotta på Liseberg” ville Lotta Engberg ha en ny signaturmelodi till sitt älskade allsångsprogram.

Och hon vände sig såklart till en riktig legendar: Lasse Berghagen.

Lotta ringde själv sin kollega och vän och frågade om han kunde skriva en låt till programmet.

– Det var på tiden Lotta frågade. Då sa jag: ”Det kan jag inte”. Men hon bad mig tänka på det. Sedan ringde jag upp med en låt några timmar senare, har Lasse berättat för Expressen.

Lasse Berghagen, Lotta på Liseberg, Lotta Engberg
Foto: TV4

Timmar senare hade han tonsatt och skrivit texten till signaturmelodin vi känner till idag: ”Vi sätter färg på Liseberg”.

Beskedet kom kort tid före att även ”Allsång på Skansen” drog igång, och Berghagen medgav att det skulle bli konstigt om hans signaturmelodier hördes i båda allsångsprogrammen.

– Jag vet inte om de har ”Stockholm i mitt hjärta” i år. Men jag skulle bli förvånad om de tog bort den. Det blir märkligt att jag skrivit låtarna till båda programmen. Det känns märkligt, sa han då.

Men så blev det.

Sedan dess hörs Lasse Berghagens båda melodier varje sommar.

Och det dröjde inte lång tid förrän reaktionerna vällde in från svenska folket.

Lasse Berghagens beslut att skriva en låt till Lotta Engbergs allsångsprogram väckte ramaskri, och många tittare tyckte att det var ett svek, rapporterar Aftonbladet.

Se här när Lasse Berghagen och Lotta Engberg valde att sjunga den då nya signaturmelodin tillsammans:

Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg är båda två fantastiska program eller vad tycker ni? Diskutera gärna på vår Facebooksida.

LÄS MER: Den gången Robert Gustafsson hånade Tina Nordström i ”Allsång på Skansen” – och få skrattade