Därför försvann Lee Christiernsson från rampljuset – talar nu ut om tuffa hälsokampen: ”Nere och vänt”

Lee Christiernsson, tidigare känd som Snickar-Björn, kom i början av året ut som transsexuell i dokumentären ”Att bli Lee”

Efter dokumentären riktades alla blickar mot Lee och tusentals ville fortsätta att följa hens resa.

Nu talar Lee ut om tiden efter dokumentären och hur hen egentligen mått.

Det var i början på året som dokumentären ”Att bli Lee” visades på Tv4 där man på nära håll fick följa hens känslosamma resa.

För svenska folket blev profilen känd som ”Snickar-Björn” i Äntligen hemma där Björn Christiernsson blev en stor tv-favorit.

Men numera har stjärnan anammat sitt sanna jag som Lee och kommit ut som transsexuell.

– Plötsligt slog det mig bara, det var en insikt och en känsla som nästan var fysisk: Jag är transsexuell. Och jag vet vad jag måste göra, för att bli fri, för att rädda mitt liv – jag behöver komma ut. Det var som att jag fick ett extra liv där och då. ”Vad är det du inte fattat?” tänkte jag. All denna smärta jag gått igenom för att komma på det som mitt ex redan sagt till mig för flera år sen, hur korkad får man vara? Jag behöver komma ut och jag vill göra det här stolt, friskt och hälsosamt, har hen berättat för QX.

Lee Christiernsson
Foto: INstagram

Rädd för reaktionerna

Innan dokumentären kom ut var Lee rädd att bli mött med hat, hot och glåpord. Men reaktionerna blev det motsatta.

I stället togs den ärliga dokumentären emot med värme och kärlek och väckte starka känslor hos tusentals.

Lee hyllades för sitt mod.

– Jag tycker ju om att ställa in mig mentalt på vad som ska hända, men i det här fallet kunde jag inte det innan. Kommer det bli svårt, kommer ingen bry sig eller kommer det att bli bra? Eller som det har blivit nu när folk är så otroligt glada och generösa med kärlek. Det var jag inte beredd på, så det kommer nästan som en chock, sa hen då.

Därför har Lee dragit sig tillbaka

Efter uppståndelsen har Lee dragit sig en del tillbaka.

Uppmärksamheten kring dokumentären blev mycket och stjärnan själv berättade en tid senare att hen behövde ta en paus tillsammans med sin familj.

”Tänkte bara svara på frågan ´varför hör inte Lee av sig kring jobbförfrågningar och varför är Lee inte mer aktiv på denna plattform, gillar, svarar på frågor och så vidare. Det är nu cirka sju veckor sedan jag kom ut och jag kan summera läget just nu i tre punkter”, skrev hen då och fortsatte:

1. Jag och familjen mår bra men vi bryter fortfarande ny mark, mycket är fortfarande nytt.
2. Jag har fått extremt mycket förfrågning och jobbförfrågningar under dessa veckor. De är allt från mycket välbetalda uppdrag till de allra roligaste och mest spännande projekt.
3. Jag är fortfarande väldigt trött efter omfattande stress de senaste tre åren
”.

Nu berättar Lee för Tv4 att hen också känt av tecken på utbrändhet.

– Jag har väl haft en släng av utbrändhet sedan jag kom ut, ju mer jag började slappna av i att det gått bra desto tröttare blev jag, säger Lee till Tv4.

Lee Christernsson
Foto: Tv4

Tecken på utbrändhet

Tecken på utbrändhet har Lee varit med om förut. Hen känner igen symtomen, som att det kan ta två timmar att plocka in i diskmaskinen.

Men Lee tror att det värsta är över och att det kommer att vända och bli bättre snart.

– Men jag tror att jag har varit nere och vänt, jag känner att jag får mer och mer energi för varje dag som går. Även om det är lite, säger hen till Tv4.

Just nu håller Lee på att skriva en bok om sin resa. En bok som kommer att släppas våren 2024.

– Den har inget namn ännu, utan nu håller vi på och skriver igenom. Det blir roligt för det har gjorts, dokumentär och sådär och då studsar vi på de stora vågorna. Men nu kan man gå in i detalj och skapa en viss förståelse för saker, säger hen till Tv4.