Meta Velanders kamp för hälsan – längtan efter 99-årsdagen: ”Skulle vara roligt att få fylla 100 år”

Meta Velander fyllde nyligen 99 år.
Stjärnskådespelaren hoppas få fylla 100.
Samtidigt kämpar hon med hälsan.
– Det är frågan om jag orkar med ett år till, säger hon till Aftonbladet.

Skådespelaren Meta Velander föddes den 13 augusti 1924 och växte upp på Kungsholmen i Stockholm.

Scenvanan hade hon inne redan i skolåldern, då hon började spela teater. Detta skulle sedan komma att följa henne genom hela yrkeslivet.

Redan 1945 gjorde stjärnan debut på vita duken. Velander var blott 21 år när hon medverkade i Hasse Ekman-regisserade filmen ”Kungliga patrasket”. Debutrollen var en biroll som autografjägare.

Men det skulle komma att bli många huvudroller genom åren i rampljuset.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20190517 Meta Velander vid ceremonin när Beridarebansgatan utanföt Kulturhuset i Stockholm bytte namn för att hedra den bortgångne teaterchefen Benny Fredriksson. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20190517 Meta Velander vid ceremonin när Beridarebansgatan utanföt Kulturhuset i Stockholm bytte namn för att hedra den bortgångne teaterchefen Benny Fredriksson. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Två år efter att hon begått filmdebut, kom Meta in på Dramatens elevskola och ytterligare tre år senare var hon utbildad skådespelare.

År 1960 blev hon värvad till Stockholms stadsteater – och där blev hon kvar tills dess att hon pensionerade sig.

Sin sista (?) insats på stadsteatern gjorde hon pandemiåret 2020, då i uppsättningen ”Det stora teaterkalaset” av Calle Norlén i regi av Sissela Kyle.

LÄS MER: STORT GRATTIS: Meta Velander fyller 99 år – så har folkkära stjärnan förvandlats genom åren

Genom åren har tittarna kunnat avnjuta Metas rollgestaltningar också i väldigt många filmer, tv-serier.

”Drömmen om Amerika”, ”Någonstans i Sverige”, och 1970-talsserien ”Huset Silfvercronas gåta” är några exempel. På senare år har Velander också synts till i ”Beck”-filmserien.

Så lever Meta Velander i dag – kampen för hälsan

Nyligen firade hon sin 99-årsdag, och hon berättar för Aftonbladet att hon sedan två år tillbaka bor på ett äldreboende.

Födelsedagen firade hon med nära och kära.

– Då var alla samlade, till och med barnbarnsbarnen var med. Vi åt kräftor på en fin restaurang här i Djursholm. Jag åt tre kräftor och de var jättegoda, säger hon till Aftonbladet.

Stjärnan berättar att hon har blandade känslor inför sin ålder.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20160601 Skådespelaren Meta Velander är aktuell i pjäsen "Nattorienterarna" på Stockholms stadsteater. Foto: Fredrik Sandberg / TT
STOCKHOLM 20160601 Skådespelaren Meta Velander, då aktuell i pjäsen ”Nattorienterarna” på Stockholms stadsteater. Foto: Fredrik Sandberg / TT

– Att vara 99 är inte kul, det känns inte helt 100. Det är frågan om jag orkar med ett år till. Det tror jag inte, säger Velander i intervjun med den profilerade reporterduon Anna och Hans Shimoda och berättar om sin kamp:

– Nej, jag är så trött och dessutom har jag hjärtflimmer så jag blir väldigt andfådd när hjärtat hoppar lite hit och dit. Att bli så här gammal är inget att längta efter. Men det är klart det skulle vara roligt att få fylla 100 år.

Vi önskar Meta stort grattis i efterskott och passar också på att uttrycka vår tacksamhet för alla roller som hon har gestaltat i såväl tv, på film och teaterscenerna genom åren!

 

Läs mer om...