Nils Poppe blev en av våra största komiker – och underhåll generationer svenskar med sina rollinsatser på scen och i film.
Kort före sin död år 2000 ändrade han i sitt testamente, skriver Aftonbladet.
Nils Poppe föddes den 31 maj 1908 i Malmö och skulle komma att bli en av landets största och mest respekterade komiker och skådespelare.
Han växte upp tillsammans med sina fosterföräldrar och fick tidigt upp ögonen för teaterscenen.
Men innan Poppe skulle komma in på skådespeleriets ädla konst, tjänstgjorde han vid flottan på 1920-talet. År 1930 inleddes teaterkarriären på Hippodromen i Malmö.
Filmdebuten kom sju år senare, i den romantiska komedin ”Adolf Armstarke”. Han gjorde även ledande roller i flera filmlustspel innan han blev en av våra största stjärnor inom humorgenren på vita duken på 1940-talet. Dessutom nådde Poppe stora framgångar även i Danmark och Tyskland med sina filmroller.
Ironiskt nog blev dock Ingmar Bergman-klassikern ”Det sjunde inseglet” hans klart mest kända film att medverka i. Poppe gestaltade gycklaren Jof, och samarbetade även med Bergman i filmen ”Djävulens öga” 1960.
Det som kom att bli hans sista filmroll blev i ”Sten Stensson kommer tillbaka” 1963.
Artikeln fortsätter under bilden.
År 1966 skedde någonting som kom att definiera hela Poppes karriär och arv.
Det var nämligen då som han tog över friluftsteatern Fredriksdal i Helsingborg.
Poppe gjorde Fredriksdalsteatern poppis. Folk från hela landet åkte till den skånska kustpärlan för att se hans uppsättningar på scenen.
På Fredriksdal blev han kvar ända till 1993, då Eva Rydberg tog över som teaterchef.
Poppes sista roll på teatern sammanföll med Rydbergs övertagande – då de spelade tillsammans i folklustspelet ”Bröderna Östermans huskors” på den natursköna friluftsteatern i Skåne. Året därpå skulle Poppe dra sig tillbaka – och då föreslog han just Rydberg som sin efterträdare.
Flera generationer hade då växt upp med Poppe som en självklar underhållare.
– Nils Poppe hade begåvning och scenisk lyskraft för en stor, seriös skådespelarkarriär, men det var skrattet, inte den stora konsten, som var hans mål. Mötet med publiken och det gemensamma välbefinnandet i scen och salong var det enda som räknades, skrev Ingegärd Waaranperä i Dagens Nyheter efter att Poppe gått ur tiden sommaren år 2000.
Artikeln fortsätter under bilden.
Nils Poppe somnade in den 28 juni år 2000. Komikerlegendaren blev 92 år gammal.
Han var gift två gånger och fick fyra barn. Efter Poppes bortgång framkom att han ändrat i testamentet som var hans och hustrun Gunillas gemensamma, bara kort före sin bortgång.
– Jag uppfattade det som Nils Poppes sista vilja. Han dog en stund senare, sade advokat Lars Gildéus då, till Aftonbladet.
Förändringen innebar enligt tidningen att Poppes dotter Mia ärvde en bostadsrätt på Södermalm i Stockholm.
– Mia Poppe bodde redan i lägenheten och Gunilla och de andra barnen kom överens om att den motsvarade ungefär en femtedel av Poppe Produktion AB, sade Gildéus.
Enligt tidningen medförde ändringen också att aktierna i Poppe Produktion, som då värderades till runt 12 miljoner kronor, fördelades på ett annorlunda sätt mellan familjemedlemmarna jämfört med hur det ursprungligen sett ut.
Sedan tidigare hade det gjorts klart att hustrun Gunilla fick ärva ett hus i Helsingborgstrakten.
Dessutom framkom att hustrun och barnen skulle dela på framtida royaltyer för Poppes verk.
Evigt saknad, aldrig glömd. Tack för allt du gav på scen, Nils Poppe. Vilken legendar!