Bibi Andersson somnade in efter tio års kamp – familjens beslut för begravningen lämnade ingen oberörd

Bibi Andersson var en av våra allra största filmstjärnor.
När skådespelaren somnade in 2019 hade hon kämpat i tio års tid efter att ha drabbats av en stroke.
På lördag skulle hon ha fyllt 88 – och Nöjeslivet vill därför minnas tillbaka på hennes sagolika karriär.

Bibi Andersson, född 11 november 1935, gjorde debut som skådespelare redan i 15-årsåldern och fick en lysande karriär på vita duken.

Många gånger fick hon ta emot pris för sina insatser, bland annat kungens medalj, Litteris et Artibus 1989.

Andersson blev känd över hela världen när hon samarbetade med demonregissören Ingmar Bergman från 1950-talet och framåt, bland annat i kultklassikern ”Det sjunde inseglet” 1957. Andra minnesvärda roller gjorde Bibi i filmer som ”Persona” och ”Det blir aldrig som man tänkt sig”.

Artikeln fortsätter under bilden.

1966-10-19. Bibi Andersson i filmen "Persona". Foto: TT
1966-10-19. Bibi Andersson i filmen ”Persona”. Foto: TT

– Bibi Andersson var gigantisk, en av Sveriges mest meriterade skådespelare och den enda som vunnit fyra Guldbaggar, sade Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet, till Göteborgs-Posten efter stjärnans bortgång för fyra år sedan.

Bibi Andersson – en av våra allra största

Bibi Andersson levde i Frankrike, men flyttade hem till Stockholm de sista åren. Hon arbetade ända upp i 70-årsåldern, men tvingades dra sig tillbaka i samband med att hon drabbades av en stroke 2009 och bodde på sjukhem, skriver Femina.

Hon gick ur tiden den 14 april 2019, 83 år gammal.

Artikeln fortsätter under bilden.

– Hon hade ett gott internationellt rykte och var en eftertraktad skådespelare. Många regissörer, både svenska och utländska, ville jobba med henne. Dessutom var Bibi Andersson en flitig och alltid välkommen gäst på den skandinaviska terrassen vid filmfestivalen i Cannes, sade Göransson.

Hyllades på Oscarsgalan

Hennes internationella renommé märktes inte minst under Oscarsgalan 2020. Det var den första efter det att Andersson gått ur tiden. Bibis porträtt visades upp under ”In memoriam”-sekvensen, då Hollywood hedrade minnet av skådespelare och filmarbetare som gått ur tiden under året.

Bibi Andersson belönades själv aldrig med filmvärldens största pris på Oscarsgalan, men fick internationell berömmelse redan 1958 då hon fick pris som bästa skådespelerska vid Filmfestivalen i Cannes för filmen ”Nära livet”. Hon fick ta emot fyra guldbaggar – den sista 2008 för bästa kvinnliga biroll i filmen ”Arn – Tempelriddaren”.

Familjens fina beslut för begravningen

Hela filmbranschen lämnades i sorg den där vårdagen 2019 när beskedet om Anderssons bortgång prydde löpsedlarna.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20080121 Gösta Ekman som prisades med hedersbaggen och Bibi Andersson som fick priset för bästa kvinnliga biroll vid Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm 2008. Foto: Anders Wiklund/TT
STOCKHOLM 20080121 Gösta Ekman som prisades med hedersbaggen och Bibi Andersson som fick priset för bästa kvinnliga biroll vid Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm 2008. Foto: Anders Wiklund/TT

En filmepok hade gått i graven.

I maj ägde begravningsgudstjänsten för Bibi Andersson rum vid Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Bland de många vännerna och kollegorna från skådis-Sverige som var på plats för att ta ett sista farväl av giganten återfanns bland andra Helena Bergström och Marie Göranzon.

Även Owe Thörnqvist, Lena Söderblom, Irene Lindh, Stina Ekblad, Grynet Molvig, Johan Rabaeus och många andra fanns på plats denna eftermiddag för att hedra minnet av stjärnan.

– Det är den vackraste tiden på året, och det var den tiden på året som mamma älskade. Det är fint att det blev just den tiden, sade Bibis dotter Jenny Grede-Dahlstrand till Expressen.

Hon berättade då också om familjens beslut för begravningen.

– Hon hade både ljus och mörker, som alla människor. Vi vill fokusera på de goda minnena och ljusa stunderna. Hon hade inte velat ha en mörk, tung begravning med sorgeflor.

Tack för allt, Bibi. Den här veckan tänker vi lite extra på dig, då du skulle ha fyllt 88 år. Vila i frid.

 

Läs mer om...