Jussi Björlings kamp mot klockan tog hans liv – i journalen efter hans död kom hårresande sanning fram

Jussi Björling fascinerar generation efter generation världen över.

Tenoren från Tuna blev inte bara omtyckt för sin otroliga röst. Jussis privatliv har fått många att ömma för honom lite extra.

Men stjärnans liv fick ett abrupt avslut och det alldeles för tidigt.

Den 20 augusti 1960, vid 49 års ålder, genomför Jussi sitt livs sista framträdande, på Solliden, Skansen, och den 9 september hittas han på morgonen livlös i sin säng på sitt lantställe på Siarö i Stockholms skärgård.

Men vad hände egentligen den där septembernatten? Ja, det finns det en hel del uppgifter om men de går isär.

Vi har alla hört hans namn – Jussi Björling. Mannen med den gudabenådade rösten.

Allt började den 5 februari 1911 i Borlänge, Dalarna. Det var nämligen då som den lilla pojken vid namn ”Johan Jonatan Björling” kom till världen. Jussi, var till en början bara ett smeknamn som han fick av sin mor Ester. Namnet kom sedan att bli hans permanenta, skriver Jussi Björlingsällskapet.

Redan där under småbarnsåren var det mycket musik i hemmet.

Jussis pappa David var nämligen sånglärare och tränade barnens röster från det att de fyllt tre år.

Barnen hade talang och när Jussi bara var några år gammal gjorde han sitt första framträdande.

Jussis liv kantades av tragedier

Men även om Jussis liv till en början såg väldigt ljust ut så kantades det av en rad tragedier från början.

Så småningom insjuknande nämligen mamma Ester i tuberkulos, och bara ett par veckor efter att hon fött sitt fjärde barn, sonen Karl, avled hon på sin trettiofemårsdag i april 1917

Pappa David tog med sig sönerna på turné i USA men drygt tio år senare slog nästa tragedi till med full kraft.

Denna gång var det barnens pappa David som dog, detta till följd av en sprucken blindtarm.

Jussi och hans syskon tvingades leva vidare och bara några år senare for Jussi till Stockholm för att studera på Musikaliska Akademins konservatorium.

I 45 av 49 år sjöng Jussi Björling och trollband generation efter generation med sin vackra stämma. Han betraktas av…

Posted by Newsner on Tuesday, July 26, 2022

Jussi Björling blev Jussi med hea svenska folket

Det gick snabbt för Jussi, 1930 fick han sin första operaroll och en månad senare en huvudroll som Don Ottavio i Mozarts Don Juan. 

Men det var långt ifrån det som skulle komma att bli hans stora genombrott. Egentligen blev han inte en av våra största stjärnor förrän han ställde sig på Tivoliscenen i Köpenhamn.

Efter det framträdandet var alla rörande överens om att det man just skådat var något sensationellt. Enligt Jussi Björlingssällskapets hemsida löd rubrikerna ”sällsynt upplevelse”, ”världsröst”, ”tenor-succé” och ”stormande lycka”.

I 45 års tid gjorde Jussi Björling över tre tusen framträdanden världen över. I ett fyrtiotal inspelningar finns hans verk samlade och utöver det även 650 enskilda nummer med arior och sånger. Bara förteckningen över cd-utgåvor där Jussi är representerad omfattar hittills 1382 stycken.

Jussi Björlings familj

Jussi Björling fick barn med tre olika kvinnor.

1928 var han tillsammans med Ingrid Anna Linnéa Hellström och med henne fick han sonen Rolf 1928.

Sju år senare gifte sig Jussi med Anna-Lisa Berg, en sopran som han träffat när de båda var sångelever på konservatoriet.

Paret fick tre barn tillsammans, Anders, Lars och Ann-Charlotte – de två yngsta blev båda sångare.

I slutet av 40-talet tog Anna-Lisa upp sin karriär och började turnera med maken.

Jussi Björling med hustru Anna-Lisa och dotter Ann-Charlotte, efter ett bejublat framträdande på Sollidenscenen på…

Posted by Jussi Björlingsällskapet on Friday, November 3, 2023

Jussis dotter Kickie adopterades bort

Men trots sitt äktenskap med Anna-Lisa hade Jussi även en romans med ungdomsförälskelsen Eva Zander i Asarum och 1936 föddes deras gemensamma dotter Birgitta Kickie Hansson.

Det visade sig som så att Björlingkvartetten varit i Asarum och spelat 1922 och då lärt känna kyrkvaktmästare Sven Bosson Zander som var Evas far. Det var nämligen han som stod för deras konsert.

Men varken Eva eller Jussi fanns där som Kickies föräldrar under uppväxten, i stället adopterade hon vid födseln av Björlings ekonomiske rådgivare, advokat Gösta Hansson, och hans fru Ebba Falck-Hansson.

Kickie hade ingen aning om att hon var adopterad. Pappa Gösta skötte Jussis affärer och Kickie älskade att lyssna när Jussi sjöng.

Men att det var han som var hennes pappa fick hon inte veta förrän sent i livet.

Det var först när hennes bästa väninna Anne-Marie påpekade att varken Gösta eller Ebba var hennes biologiska föräldrar.

Vid den tidpunkten visste inte heller Anne-Marie vem som var Kickis biologiska far men till slut var det kyrkoböckerna som avslöjade sanningen.

Kickie gick till kyrkböckerna och där stod namnet på hennes biologiske far – Johan Jonatan Björling.

– Många tankar rusade runt i mitt huvud. Den store operastjärnan – var han min “farbror Jussi”? Hur ska jag efter 34 års äktenskap berätta för min man att jag inte är den han trott? Och hur kommer mina barn och Jussis familj att reagera? Vem är min biologiska mamma – och lever hon?, har Kickie berättat för Hemtrevligt.

– Jag sökte upp henne. Hon stod i dörren och vi pratade några minuter, men hon ville inte släppa in mig, säger Kickie med sorgsen röst.

Men Jussi han hon aldrig träffa. Hon låg på BB och födde barn när hon nåddes av nyheten att han somnat in.

Idag förstår hon däremot att samtalen hem till pappa Gösta inte bara var för att prata affärer.

– När farbror Jussi ringde sa pappa ofta att han var upptagen och inte kunde ta samtalet. Nu efteråt har jag förstått att detta var Jussis sätt att få en chans att prata med mig. Han frågade hur det gick i skolan och vad jag gjorde på fritiden. Det blev långa och trevliga samtal, berättar Kickie för sajten.

Jussi kämpade med psykisk ohälsa

Jussi fick ofta kritisk i media för att han ställde in sina föreställningar hastigt.

Enligt stjärnans förklaringar berodde de inställda föreställningarna på att han hade problem med rösten, vissa gånger tappade han den helt. Som den gången 1958 under en föreställning av Tosca med Birgit Nilsson.

Men Jussi kämpade också med både alkoholproblem och scenskräck. Han led också av prestationsångest.

Flera uppgifter tyder också på att stjärnan under en tid vårdades på det mytomspunna mentalsjukhuset Beckomberga i Stockholm.

Många har hävdat att han vårdades för depression. Men när författaren Christian Dahlström gick igenom sjukhusets liggare framkommer det att Jussi vårdades på sjukhuset för sin alkoholism.

Enligt uppgifter från Jussis dotter ska mamma Anna-Lisa ansökt om vårdattest, för att få maken inlagd mot sin egen vilja. Jussi tackade dock för vården redan tre månader senare, genom att uppträda för patienterna i sjukhusets festsal den 30 december 1954.

Men när han vårdades på sjukhuset igen, två år senare lade Jussi in sig på egen begäran, skriver Christian Dahlström i Expressen.

Jussi Björling somnade in

Den 20 augusti 1960, vid 49 års ålder, genomför Jussi sitt livs sista framträdande, på Solliden, Skansen.

Tre veckor senare, den 9 september, hittas han på morgonen livlös i sin säng på sitt lantställe på Siarö i Stockholms skärgård. Den officiella dödsorsaken är hjärtattack.

Stjärnans död skapade krigsrubriker på kvällstidningarnas löpsedlar och begravningen var närmast en statsbegravning. Jussi Björling var Jussi med hela svenska folket och Sverige sörjde sin landsman.  

Förklaringen till stjärnans död

När Mårten Rosenqvist, professor, överläkare på hjärtkliniken på Södersjukhuset i Stockholm skulle göra sina efterforskningar om stjärnans hälsa, upptäckte han att både obudktionsprotokollet och polisrapporten som borde ha funnits var borta.

– Det är naturligtvis konstigt men jag fick ingen förklaring så det blir bara spekulationer. Men enligt Rättsmedicinalverket som jag var i kontakt med är det väldigt ovanligt att sådant här försvinner.

Hur som helst. Att stjärnan hade hjärtproblem har beskrivits i många biografier och det var det som gjorde hjärtspecialisten Mårten nyfiken.

Med hjälp av Björlings anhöriga fick Mårten till slut tillgång till världsstjärnans journaler och de EKG-undersökningar som gjordes bara några veckor före hans sista konsert.

Där visade det sig att Jussi Björling hade sökt läkarhjälp för hjärtproblem på Röda Korsets sjukhus i Stockholm och blev inlagd i några dagar.

Enligt Mårten hittade han en förklaring till stjärnans stämbandsproblem, utöver alkoholismen.

– Av allt att döma led Björling av hjärtrusningar som påverkade hans sångförmåga. Hans hjärta slog 200 slag i minuten när han var intagen och då är det inte så konstigt att hans röst påverkades då och då, säger Mårten Rosenqvist i Läkartidningen.

Enligt Mårten hade dagens teknik botat hans hjärtrusningar med ett enkelt ingrepp, ett ingrepp som genomförs på cirka 2 000 svenska patienter varje år.

– Man går in med en tunn slang i hjärtat och letar upp området som ger rusningarna och bränner bort det med hjälp av radiovågor.

Månadens Jussi, publicerad på vår hemsida februari 2016http://www.jussibjorlingsallskapet.com/id/1701.html

Posted by Jussi Björlingsällskapet on Tuesday, April 20, 2021

Kan ha dött av feldoserade tabletter

Författaren Yrsa Stenius skrev en biografi om Jussi Björling 2002 , under jubileumsåret 2011 lades ett ytterligare kapitel till om stjärnans sista tid där det framgick en ny teori om vad Jussi egentligen dog av.

”Jussi Björling är en historisk person. (…) Sättet på vilket han dog kastar ljus och skuggor över hans märkliga gärning och hans personliga belägenhet i den skimrande framgångssaga och familjeidyll som påstods ha varit hans”, skriver hon i boken.

Enligt uppgifter som Yrsa tagit del av kan Jussi Björling dött av feldoserade tabletter.

I boken refererar Yrsa till uppgifter från grannar som säger sih ha hört makarna Björling gräla häftigt på eftermiddagen den 8 september.

Enligt vittnen ska det också ha varit ett anklagande telefonsamtal som Anna-Lisa Björling ringde på morgonen då hon hittade sin älskade make död.

”Vad är det för tabletter du skrivit ut till honom!?” , ska Anna-Lisa utbrustit till en läkare som inte behandlade honom för hjärtsjukdomen.

Bertil Bengtsson, som forskat på Jussi Björling, har uppgivit att Anna-Lisa Björling under ett samtal om hur plötsligt Jussi dog sade ”Ja, i själva verket är det ju bara jag som vet vad som hände!”

Den som utfärdade Björlings dödsattest var den granne som var specialläkare i psykiatri. I dessa anges ”hjärtfel” och ”förkalkade kranskärl” som dödsorsak.

Det obduktionsprotokoll som upprättades är korrekt diariefört i två offentliga arkiv, hos Rättsmedicinalverket och Landsarkivet. Men själva protokollet har som sagt försvunnit från båda arkiven.

– Det är ju ingen slump att resultatet av obduktionen försvunnit från två arkiv. Jag har funderat en del på vem och varför, säger Stenius till Södran i en intervju från 2011.

Hon tillägger:

– Det kan vara ett ”freak” som är intresserad av allt som har med Björling att göra. Det kan också vara någon av de behandlande specialistläkarna som kanske inte medicinerat rätt och som ville skydda sig själv från en framtida skandal.

Jag kan inte vara ensam om att uppskatta denna otroliga stjärna. Vila i frid!