I september lämnade Sven-Bertil Taubes dotter in en stämningsansökan vid Stockholms tingsrätt där hon hävdade att faderns testamente var ogiltigt, och om det inte var det så skulle i alla fall svensk rätt gälla.
Nu svarar änkan Mikaela Taube på dotterns krav.
Sven-Bertil Taube var en av våra mest folkkära artister och skådespelare.
Men den 11 november 2022 kom beskedet att stjärnan tagit sina sista andetag.
Han dog hemma i London, där han bott sedan slutet på 60-talet. Han blev 87 år gammal.
Sven-Bertil hade länge kämpat med hälsan men till slut var det åldern som satte stopp.
– Åldern har tagit ut sin rätt, sade hans manager Anders Ramstedt, till TT.
Sven-Bertil Taube lämnade efter sig fyra barn Jesper Taube, Ann-Charlotte Taube, Sascha Zacharias, Felix Taube och hustrun Mikaela Taube.
Uppfyllde Sven-Bertil Taubes sista önskan
Sven-Bertil hade en allra sista önskan och den bestämde sig familjen för att uppfylla.
”Askan efter Sven-Bertil kommer enligt hans önskan att spridas i havet utanför Sjösala i närvaro endast av familjen”, skriver Taubes manager Anders Ramstedt i ett meddelande till nyhetsbyrån TT.
Sven-Bertil Taubes arvstvist
Men tiden efter Sven-Bertils död har inte varit helt enkel för familjen. Ett tillägg i stjärnans testamente har gått och blivit en arvstvist.
Sven-Bertil efterlämnade en rejäl förmögenhet, inte minst från sin egen framgångsrika karriär. Men också från pappa Evert Taubes otroliga musikproduktion.
Enligt testamentet, som Sven-Bertil skrev 2008, ska hustrun Mikaela Taube, 63, få hälften av egendomen i Sverige och all ersättning för varumärket Änglamark, uppkallat efter Evert Taubes berömda visa och som Coop använder sig av.
Intäkterna från Änglamark utgör en mycket stor del av de svenska tillgångarna i dödsboet. Enligt testamentet är det frun Mikaela och sonen Felix som ska dela på ersättningen från Taubes skivor och böcker och övriga tillgångar ska fördelas mellan bröstarvingarna, det vill säga Sven-Bertils fyra barn.
Men 2016 gjordes ett tillägg i testamentet där det fastslås att det är brittisk arvsrätt som ska tillämpas och inte svensk, något som innebär att de tre barnen i Sverige inte längre har rätt till sina laglotter, vilket är den del av arvet som bröstarvingar alltid har rätt till enligt svensk arvsrätt.
Tillägget i testamentet gör att dottern Sascha Zacharias, 44, nästan blir arvslös något som gjort att hon överklagat testamentet och vill att det helt ska ogiltigförklaras. I stället vill hon se att arvet fördelas enligt svenska arvsregler.
I andra hand kräver hon att tillägget ska ogiltigförklaras och att hon får sin laglott.
Enligt en stämninsgansökan som kom in till Stockholms tingsrätt i september och som Aftonbladet tagit del av, hävdar man att Sven-Bertil Taube var ”svårt sjuk, hade kraftigt nedsatt syn och led av dyslexi, varför han inte förstod vare sig innehållet eller innebörden av tillägget” när han undertecknade det 2016.
Man fortsätter:
”Det finns god grund för misstanken att Mikaela Taube vid upprättandet och undertecknandet av tillägget uppsåtligen utnyttjat den beroendeställning till följd av sjukdom som Sven-Bertil Taube befann sig i under de sista åren av sitt liv i syfte att i möjligaste mån tillskansa sig själv arvet i sin helhet efter hans död.”
Sven-Bertil Taubes juridiska ombud Toralf Hällen skriver i en kommentar till Dagens Nyheter, som var först att rapportera om händelse:
”Sven-Bertil Taube bodde som bekant i England och var vid sina sinnens fulla bruk till sin död år 2022. Vissa påståenden i stämningsansökan är felaktiga och målet får därför prövas i rätten.”
Mikaela Taubes svar efter dottern Saschas krav
I sin stämningsansökan skriver dottern Sascha Zacharias att hennes pappa drog in miljonbelopp under sina turnéer och i ”de fall Sven-Bertil Taube inte arbetade under ekonomiska premisser långt sämre än motsvarande svenska artister, uppgår del av konsertintäkterna som kommit honom till godo till över 30 miljoner kronor årligen”.
Men det menar änkan Mikaela Taube inte är fallet. I stället uppskattar hon att det på sin höjd handlar om några hundra tusen kronor per år, skriver Expressen.
Hon menar att om svensk rätt skulle gälla handlar dotterns laglott om max 25 000 kronor. Hälften av den summan kommer från Everts visskatt. Så i stället landar summan då på 12 500 kronor per år ”och inte några miljonbelopp”.
Men Mikaela påpekar också att det är försent att klandra testamentet nu, då detta egentligen skulle ha skett senast sex månader efter att Sascha fått ta del av testamentet.