Oväntade beskedet från kungens syster – kommer inte hem till födelsedagsfesten

Nej, det blir ingen återförening för Hagasessorna till prinsessan Margarethas födelsedag.
Nu avslöjar prinsessan Birgitta varför.
– Jag trodde att vi skulle samlas för att fira Margaretha – men nu blir det inte så, säger hon till Svensk damtidning.

”Hagasessorna” har varit en del av vårt kungahus i decennier. De växte alla upp som den blivande kungens storasystrar och har därmed alltid funnits där i vårt medvetande.

Foto: Wikimedia commons/Ateljé Jaeger

Systrarna Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina bodde på Haga slott under 1940-talet tillsammans med blivande kung Carl XVI Gustaf och föräldrarna prins Gustav Adolf och prinsessan Sibylla. Och det var under uppväxten i Solna som prinsessorna fick den folkliga benämningen: ”Hagasessorna”.

I dag, många år senare, är kungens storasystrar lite utspridda över världen.

BORGHOLM 2016-05-15 Kung Carl Gustaf och drottning Silvia inviger utställningen Solliden 2016 som har tema på stolar. Foto Mikael Fritzon / TT

Birgitta bor på Mallorca och Margaretha i Storbritannien medan Christina och Désirée är bosatta på olika håll i Sverige. Därför blir det kanske inte så ofta som de ses.

Vid prinsessan Adriennes dop – prinsessan Madeleines och Chris ONeills dotter – återförenades de för första gången på länge, vilket tv-tittarna fick ta del av!

STOCKHOLM 20180608 Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina Drottningholms slottskyrka. Idag döps prinsessan Madeleine och Christopher O’Neills dotter prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Då sammanföll dopet med prinsessan Désirées 80-årsdag några dagar senare.

Prinsessan Margaretha fyller 85

Nu väntar snart ett annat jubileum hos Hagasessorna.

Prinsessan Margaretha fyller 85 år den 31 oktober.

Men något firande där Hagasessorna samlas ser det inte ut att bli. Det berättar prinsessan Birgitta nu.

– Ja, jag trodde att vi skulle samlas för att fira Margaretha – men nu blir det inte så. Hon har bett om att inte bli firad just nu, hon tycker att det är jobbigt att resa till Sverige när det är så här kallt och läskigt ute, säger prinsessan Birgitta till Svensk damtidning.

Prinsessan Birgitta förklarar att det inte är alltför ofta som syskonen samlas och träffas allihopa. Men hon försäkrar att de kommer att fira Margaretha vid ett annat tillfälle lite längre fram.

– Men vi ska göra det lite senare, så bortglömd blir hon inte, säger prinsessan till Svensk damtidning.

Vi hoppas att ni får ett trevligt firande framgent. Dela gärna vidare inlägget för att visa din uppskattning för ”Hagasessorna”!

TV: Kung Carl XVI Gustaf genom tiderna