Prinsessan Christina har blivit indragen i en tråkig härva.
Nu uttalar sig hennes make om saken.
– Jag tror inte hon är särskilt nervös, säger hennes make Tord Magnuson till Expressen.
Det var under onsdagen som tidningen Expressen avslöjade att tiotusentals filer från Sophiahemmet hamnat i orätta händer.
Enligt tidningen har det anrika privata sjukhuset på Djurgården i Stockholm, som 1889 grundades av Sveriges dåvarande drottning Sonia och kung Oscar II, drabbats av en otäck hackerattack.
I filerna omnämns bland andra en medlem av Sveriges kungafamilj – prinsessan Christina, fru Magnuson.
Kungens syster är precis som sin make patienter vid Sophiahemmets husläkarmottagning, berättar hennes make Tord för tidningen.
Artikeln fortsätter under bilden.
I filerna ska det finnas information om klinikens patienter, skriver tidningen. Hackergruppen uppges nu vilja ha miljontals kronor för att inte läcka detta på den dolda sidan av internet, Darknet. Informationen om härvan har nu nått fram till kungafamiljen.
Christina och hennes make svävade tidigare i ovisshet.
– Det känner vi inte till, vad intressant. Jag tror inte hon är särskilt nervös att någon skulle sno något och publicera något därifrån, säger Christinas make, Tord Magnuson, till Expressen.
Prinsessan själv har valt att inte kommentera saken närmare för tidningen. Sophiahemmet uppger på sin hemsida att de läckta filerna är av ”administrativ art, till exempel ekonomisk planering, personalscheman, marknadsföringsmaterial samt nämnda medlemsförteckning”.
– Det huvudsakliga journalsystemet som används är opåverkat eftersom det ligger i en separat datamiljö utanför Sophiahemmet, skriver de i ett uttalande och uppger att ett ”intensivt utredningsarbete” nu pågår för att ”kartlägga vilken ytterligare information som stulits från Sophiahemmet i samband med hackerattacken”.
Prinsessan Christina på Nobelbanketten
Christina har i fem decennier ställt upp helhjärtat för kungahuset och för sin lillebror, kung Carl XVI Gustaf.
I somras fyllde den populära ”Hagasessan” 80, och hon är fortfarande aktiv även om hon trappat ner på sina åtaganden. I stället har hon lämnat över till den yngre generationen i kungafamiljen, och ser själv fram emot livet som pensionär, vilket hon berättat om i intervjuer på senare år.
– Jag försöker inse att nu är varje dag viktig. Jag vill inte binda upp mig på en massa saker i framtiden, utan verkligen ta vara på det jag har, och de som finns runt omkring mig, sade hon i samband med sin 75-årsdag 2018, till Dagens Nyheter.
Artikeln fortsätter under bilden.
Samtidigt som hon då och då alltså fortfarande dyker upp i officiella sammanhang, som på bilden här ovan då hon deltog vid Nobelbanketten och hade pristagaren i litteratur Jon Fosse vid sin sida till bords.
Christina skrev bok om kungafamiljens doldis
Kanske fick de båda författarna då möjlighet att samtala om just litteratur.
För prinsessan Christina har ju själv skrivit flera böcker, bland annat ”Dagar på Drottningholm” (2016) och ”Hon kallades Daisy: att finna en farmor” (2022).
Dessutom utkom hon i slutet av förra året med sin nya bok ”Joséphine: avlägsen i tid – men nära mig”, om den egna släkthistorien, närmare bestämt drottning Joséphine.
– Om inte hon hade funnits hade inte heller jag funnits, skriver prinsessan Christina i det personligt resonerande porträttet om drottningen som beskrivs som ”Bernadottedynastins doldis”.
I en intervju med Jenny Strömstedt i Nyhetsmorgon berättade prinsessan, och medförfattaren Carl-Otto Werkelid, då om arbetet med boken.
– Vi har ju samarbetat med två böcker tidigare som har rört dels Drottningholms slott och dess historia, och dels en bok om min farmor. Och vid olika tillfällen när vi har diskuterat och gått igenom arkivmaterial och tittat på miljöer så har Josefina, som hon fick heta när hon kom hit till Sverige, dykt upp på väldigt många olika sätt. Och det har gjort att vi har funderat och diskuterat och tänkt över att det här vore en spännande personlighet att försöka närma sig, sade Christina då i TV4.