Foto: TT

STORT GRATTIS: Little Gerhard fyller 90 år – här ska rockkungen fira födelsedagen på scen

Han blev hela Sveriges rockkung redan på 1950-talet och hyllades av Elvis Presley.
På fredagen den 17 maj fyller Karl-Gerhard ”Little Gerhard” Lundkvist 90 år.
Nöjeslivet ber att få gratulera den ikoniske rockstjärnan – som fortfarande älskar att stå på scen.
– Det är underbart, säger han till Nöjeslivet.

På Norges nationaldag den 17 maj år 1934 i Tillberga utanför Västerås föddes grabb som skulle komma att bli en av våra allra största scenpersonligheter.

Karl-Gerhard Lundkvist – som senare i livet komma att bli långt mycket mer känd under sitt artistnamn: ”Little Gerhard”.

Artisten blev han Sveriges stora rock n’ roll-kung när musikstilen slog igenom på bred front och blev populär bland landets ungdomar under 1950-talet.

På bilden nedan ser vi Little Gerhard i extas på scenen i Jordal Amfi i Oslo under Nordisk Rocke 1958. Den observante läsaren kan tydligt se hur gitarren är prydd med artistens namn. Mikrofonens utformning är också talande för 50-talets rockscener.

Artikeln fortsätter under bilden.

Little Gerhard på scen i Jordal Amfi i Oslo, Norge under Nordisk Rocke 1958. Foto: Jan Nordby / NTB / NTB / TT
Little Gerhard på scen i Jordal Amfi i Oslo, Norge under Nordisk Rocke 1958. Foto: Jan Nordby / NTB / NTB / TT

Little Gerhard fick sitt genombrott via en cover på Louis Primas ”Buona sera” och på den vägen är det. 1958 släppte han sin debut-EP, där låten ”What You’ve Done to Me” blev populär. Samma år utsågs Gerhard till hela ”Sveriges rockkung”.

Det var också under den här tiden som han mötte självaste Elvis Presley. Eller om det var tvärtom. Hur som helst finns fotografierna på mötet mellan de båda rockkungarna bevarat – och 2002 gav Gerhard ut en skiva med sina Elvis-tolkningar.

Så ska Little Gerhard fira 90-årsdagen – står på scen hela helgen

Än i dag är Little Gerhard aktiv och turnerar med sin musik med jämna mellanrum.

På fredagen den 17 maj fyller artisten 90 år, och Nöjeslivet ber att få gratulera jublaren på bemärkelsedagen.

– Ja, tack! säger Gerhard.

Själv ska han fira födelsedagen med att ge en konsert i Fagersta under ”Våryran” i Vilhelminaparken där arrangören bjuder på kaffe och tårta, enligt Fagersta-Posten.

Hur känns det att fylla 90 år?

– Ja, jag är inte riktigt laddad alltså. Jag är väldigt känslig för pollen. Så att jag får hoppas jag klarar av det. Jag ska till Fagersta i morgon (läs fredagen), säger Little Gerhard till Nöjeslivet.

Hur ofta är du ute och spelar nuförtiden?

– Jag ska vara ute fredag, lördag och söndag. Det är pingsthelg vet du. I tre dagar ska jag jobba om allting fungerar. Jag hoppas det. 90 vet du, det är ett högt streck egentligen.

Ja, det är imponerande. Men ”Rockkungen” är still going strong hör jag?

– Ja… Jag har hållit på i 65 år med samma grej.

Är det lika roligt att stå på scenen fortfarande?

– Det är roligare, för nu möter jag pensionärerna. De var ju ungdomar på den tiden då jag var som ”värst”. Så jag kör på fullsatta konserthus. Bara med pensionärer, och det är så roligt! Det är så mjukt och skönt. Det är underbart!

Vad kommer du bjuda på för låtar under födelsedagen?

– Ja, jag får bjuda på gamla godingar! Jag är den enda som lever utav ”Rockkungarna”. Det finns inte någon kvar. Det är bara jag. Ingen konkurrens.

Men ni var väl snarare vänner än konkurrenter i alla år?

– Hehe, ja. Nej, det är så roligt. Det är underbart. Folk är så snälla.

På bilden nedan ser vi fyra av medlemmarna i ”Rockfolket”: Ragnar Nygren, alias Rock-Ragge, Leif Björklund, alias Burken, Birgit Magnusson, alias Rock-Olga och så Little Gerhard, uppträda i 2008 års Allsång på Skansen i Stockholm. De tre förstnämnda har lämnat jordelivet, medan Gerhard som 90-åring fortfarande uppträder på scenerna.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20080708 Ragnar Nygren, alias Rock-Ragge, Leif Björklund, alias Burken, Birgit Magnusson, alias Rock-Olga och Karl-Gerhard Lundkvist, alias Little Gerhard uppträder i 2008 års Allsång på Skansen i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT
STOCKHOLM 20080708 Ragnar Nygren, alias Rock-Ragge, Leif Björklund, alias Burken, Birgit Magnusson, alias Rock-Olga och Karl-Gerhard Lundkvist, alias Little Gerhard uppträder i 2008 års Allsång på Skansen i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Little Gerhard om mäktiga mötet med Elvis Presley

En självklar höjdare i karriären var då Little Gerhard mötte en annan rockkung – nämligen Elvis Presley.

– Ja, 1959. Det är en unik bild. Jag säljer bilder till publiken för 200 kronor styck och det går åt som smör. Det står uppe i hörnet på bilden: ”All my best to you always, your friend Elvis Presley”. Hur många har det hemma, uppe på väggen? Det är unikt.

Hur var det mötet med Elvis?

– Det var underbart. Han var jättetrevlig alltså. Han diggade min röst. Han sa: ”Du skulle kunna slå i Amerika!”. Men jag hade en manager som var livrädd att yppa någonting för Amerika, för då hade han mist sin position.

Här ses Sveriges egen rock n’ roll-kung år 1958 med låten ”Rockin’ Ghosts”. Gerhard med band presenteras av ingen mindre än Åsa-Nisse, spelad av John Elfström. Little Gerhard medverkade nämligen som sig själv i filmen ”Åsa-Nisse i kronans kläder”:

På onsdagen den 17 maj 2024 fyller Little Gerhard 90 år! Nöjeslivet-redaktionen ber att få gratulera rockkungen på bemärkelsedagen!

Stort grattis och tack för all musik, Gerhard!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

 

Läs mer om...