Foto: Youtube

”Manuel” blev världsstjärna i ”Pang i bygget” – efter hans död berättade frun sanningen om tragiska slutet

Andrew Sachs blev en ikon i rollen som ”Manuel” i komediklassikern ”Pang i bygget”.
Så gick det sen för den klantige betjänten som retade gallfeber på Basil Fawlty.

”Pang i bygget” blev en av Storbritanniens mest älskade tv-serier genom tiderna. Ja, kanske rentav den allra bästa brittiska komediserien någonsin – den har åtminstone kallats så.

Den klassiska komediserien såg dagens ljus i mitten på 1970-talet, när John Cleese i rollen som Basil Fawlty slog upp portarna till hotellet Fawlty Towers.

Detta beläget vid Torquay vid den engelska rivieran.

Basil drev hotellet tillsammans med hustrun Sybil Fawlty, spelad av Prunella Scales.

I hotellets personalstyrka ingick också den färgstarka Polly, hotellets allt-i-allo, utmärkt spelad av Connie Booth.

Dessutom letade sig även karaktären Manuel sig in i tv-tittarnas hjärtan. Betjänten, med rötter i Barcelona hade väldigt svårt med det engelska språket i tv-serien, vilket drev hotellchef Basil till vansinne då och då. Detta ledde förstås till oerhört komiska och oförglömliga ögonblick.

Det var skådespelaren Andrew Sachs som gestaltade den klantige betjänten från Spanien. Men faktum är att Sachs själv inte alls var spanjor.

Han föddes 1930 i Tysklands huvudstad Berlin, och var son till en judisk pappa och en katolsk mamma. När nazisterna tog över styret i landet, flydde familjen till norra London. Och där blev Andrew Sachs kvar.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Så inleddes karriären för ”Manuel”

Det stod förmodligen tidigt klart för Sachs att det var inom underhållningsbranschen som han skulle göra karriär. ”There is no business like showbusiness”! Redan på 1950-talet kom han att medverka i flera radioprogram, och sen inledde han sin bana som skådespelare. Sachs hade under 1960-talet flera roller i olika brittiska tv-serier.

Men det var alltså 1975 som Sachs fick sitt stora, internationella genombrott. I rollen som den lite dumme men vänlige spanjoren Manuel i ”Pang i bygget” tog han alla tittare med storm.

Han blev nominerad till en Bafta år 1980 – men priset gick i stället till kollegan John Cleese. ”Pang i bygget” spelades in under två säsonger och fick sin originalsändning åren 1975 respektive 1979. Sen dess har de ikoniska avsnitten repriserats många gånger både i svensk som internationell tv.

”Manuel” stack verkligen ut, såväl med sin humoristiska tajming som sin speciella spansk-engelska dialekt.

Brännskadades under inspelningarna – hade ärr i fem år

Men bakom alla skratt och glada miner i ”Pang i bygget” dolde sig även allvar. Sachs skadade sig allvarligt två gånger under inspelningarna.

Ena gången var när John Cleese i rollen som Basil skulle slå Sachs i huvudet med en gummistekpanna. Men i stället för gummipannan tog Cleese upp en riktig stekpanna – och slog Sachs i huvudet med densamma. Det ska ha resulterat i rejäl huvudvärk för kollegan.

Artikeln fortsätter under bilden.

Skådespelarna Prunella Scales, John Cleese, Connie Booth och Andrew Sachs fotograferade i samband med 30-årsjubileet av "Pang i bygget" 2009. Foto: AP Photo/ Edmond Terakopian/TT
Skådespelarna Prunella Scales, John Cleese, Connie Booth och Andrew Sachs fotograferade i samband med 30-årsjubileet av ”Pang i bygget” 2009. Foto: AP Photo/ Edmond Terakopian/TT

Och den andra gången var då hotellet brann – och Sachs ådrog sig andra gradens brännskador. Enligt The Telegraph berättade Sachs efteråt att han lämnades med ärr i fem år efter att han drabbades av brännskadorna.

Drabbades av demens – tillbringade sista tiden på vårdboende

Jättesuccén med ”Pang i bygget” och rollen som Manuel blev Sachs stora arv i film- och tv-branschen. Genombrottsrollen blev också den klart största och mest minnesvärda i skådespelarens karriär.

Efter ”Pang i bygget” spelade Sachs in en hel del filmer, och höll sig även kvar i underhållningsbranschen när han gav liv åt karaktärer som röstskådespelare.

2012 fick Sachs diagnosen demens – men han gav inte upp skådespeleriet, utan gjorde sitt livs sista roll 2016. Året dessförinnan kom dessutom hans självbiografi ”I Know Nothing! The Autobiography”. Titeln anspelar på hans klassiska replik i ”Pang i bygget”.

Utanför rampljuset levde Sachs med sin fru sedan 1960: modedesignern Melody Lang. Paret fick tre barn, varav två av dessa var adopterade från hustruns tidigare äktenskap.

Den 23 november 2016 gick Andres Sachs bort, 86 år gammal.

Hustruns varma ord efter stjärnans död – tragiska slutet

Hustrun och världen sörjde en ikon.

– Jag hörde aldrig honom klaga. Han hade alltid ett leende på läpparna, sade Sachs hustru Melody till Daily Mail.

Det var hon som tog hand om honom under de senare åren av hans liv, men den sista tiden orkade hon inte. Sachs levde på ett privat vårdhem i åtta månader innan han somnade in.

Hon mindes sin make med värme.

– Vi var glada och skrattade alltid. Vi hade aldrig en tråkig stund. Han led av demens i fyra år men vi märkte inget förrän minnet började försvinna. Det blev riktigt dåligt nära slutet. Jag tog hand om honom varje dag, sade Melody då, till Daily Mail.

Även kollegan John Cleese hedrade Sachs minne.

– Jag kunde inte ha hittat en bättre Manuel, skrev Cleese på dåvarande Twitter efter kollegans bortgång.

Vi saknar dig, Andrew! Tack för allt.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev