SVT har övergett allt sunt förnuft – därför kan nya ”Vi på Saltkråkan” inte bli annat än ett fiasko

Allting var långt ifrån bättre förr, men det finns mycket man kan med glädje se tillbaka åt och faktiskt vara stolt över.

Och det som kanske är det mest älskvärda med den svenska folksjälen är trots allt vår allas älskade sagotant Astrid Lindgren.

Men nu när en av hennes mest populära verk ska få nytt liv kan jag inte låta bli att undra vad hon hade tyckt.

När en ny farbror Melker ska plaska i sjön gör det ont i mitt hjärta, för ett beslut borde författarens familj ha tänkt på lite extra mycket.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Jag minns för flera år sedan när jag var en kortlivad utbytesstudent.

Under gymnasiet fick jag chansen att bo hemma hos en jämnårig tjej i England under en vecka, och hon fick bo hos mig en vecka i Sverige.

Vi fick en inblick i varandras vardagsliv och hur våra kulturer var lika på många sätt, men olika på andra.

En av de uppgifter vi fick med från skolan var att fråga studenten vi bodde hos och deras familj om vad de hade för bild av Sverige.

Bland de första sakerna som kom upp nämndes Abba, Saab, älgar och förstås – Astrid Lindgren.

Vår allas älskade sagotant vars fantasi aldrig sinade, hur många berättelser hon än spottade ur sig.

astrid
ARKIV STOCKHOLM 1976-MAJ Barnboksförfattarinnan Astrid Lindgren porträtt i maj 1976 i Stockholm. Foto: Bertil Ericson / TT

Och oavsett hur gamla vi är har vi alla en eller flera favoritkaraktärer.

”Vi på Saltkråkan” spelas in sommaren 2024

Vissa föredrar mörkare berättelser som ”Bröderna Lejonhjärta”, medan andra tycker om busungar som Emil i Lönneberga.

Men oavsett vilken historia du föredrar, finns det någon berättelse som kommer hitta rakt in i ditt hjärta och stanna där.

Många av dessa berättelser spelades in för flera decennier sedan och har fått många år på nacken.

Nyligen gjorde Netflix-jätten en nyversion av ”Ronja Rövardotter”, och nu står en annan klassiker på tur: ”Vi på Saltkråkan”.

Den älskade berättelsen följer Thorven som bor ute på Saltkråkan med sin hund Båtsman, föräldrarna Nisse och Märta samt storasystrarna Teddy och Freddy.

På sommaren förgylls deras tillvaro när familjen Melkerson flyttar in och blir goda vänner med Tjorven och hennes familj.

Familjen Melkerson består av Pelle, Niklas, Johan, pappa Melker och hans dotter Malin, äldsta barnet i familjen och något av en mamma åt de yngre syskonen.

I serien får vi följa deras gemensamma upptåg och hur barnen hittar på det ena äventyret före det andra.

Det är en underbar historia om vänskap och familjerelationer som går rakt in i hjärtat.

Men nu kommer historien skrivas om – på nytt.

Vi på nya Saltkråkan är redan nu ett fiasko

I veckan kom beskedet att inspelningen av nya ”Vi på Saltkråkan” snart drar igång.

SVT meddelar att de är uppspelta inför att dra igång det nya äventyret.

”Saltkråkan har ju en alldeles särskild plats i mångas hjärtan, den har blivit själva sinnebilden för den svenska sommaren. Jag är övertygad om att den nyinspelade Saltkråkan kommer att hitta nya generationer av barn som kommer att älska humorn och värmen i den här berättelsen”, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT, i ett pressmeddelande.

Men en person som varken är särskilt glad eller nöjd inför SVT:s beslut är Ulf Brunnberg.

Saltkråkan
Bildkälla: SVT Play

Skådespelaren har vid en rad tillfällen uttryckt sin ilska mot att Astrid Lindgrens klassiker ska få nytt liv, och denna gång är inget undantag.

Ulf Brunnberg är vansinnig och det med all rätta.

Jag brukar inte hålla med skådespelaren när han öser ur sig kritik, men denna gång kommer jag på mig själv med att nicka med i hans argument.

– Helan och halvan, de är döda, du kan inte göra om originalet med några konstiga kopior. Det är samma med Jönssonligan och samma med Saltkråkan. Man borde ha lite mer fantasi än göra om en odödlig klassiker som Saltkråkan. Då var det en fantastisk casting och skådespelarna blev ikoner, säger han till Svensk Damtidning och fortsätter:

– Det är redan ett fiasko. Idén är ett fiasko. Det är nästan så att jag blir förbannad. Jag har varit i den här branschen i över 60 år och jag tycker inte den utvecklats särskilt bra. Jag hittar inget syre för att hålla mig kvar. Det är brist på hantverk, brist på initiativ och finansiering.

Vi har sett det allt för ofta såväl i Hollywood som på hemmaplan.

Att göra om ”Vi på Saltkråkan” är ren lathet

Filmer och serier ska få uppföljare tills det inte längre finns någon handling kvar.

Pengarna ska in till varje pris, men vad hände med kvalitén?

Istället för att bänka oss framför en tredje, en fjärde eller femte uppföljare – har inte världens filmgenier idéer till att skapa helt nya verk?

Nya verk, med skådespelare som kan få chansen till sina stora genombrott, och verk som vi dessutom kan föra vidare till våra barn, barnbarn och så vidare?

Vega Åhman spelar Tjorven och Henrik Norlén spelar farbror Melker i nyinspelningen av Astrid Lindgrens klassiska berättelse Vi på Saltkråkan.
Vega Åhman spelar Tjorven och Henrik Norlén spelar farbror Melker i nyinspelningen av Astrid Lindgrens klassiska berättelse Vi på Saltkråkan. Foto: Petrus Sjövik/SF Studios

Nej, istället ska vi få se samma handling utspela sig i en ny miljö och höra samma historia igen och igen och igen.

Jag kanske är gammaldags, men det är jag stolt över i detta läge.

För jag vill värna om Astrid Lindgrens verk, för de har betytt och betyder så mycket för mig.

Så varför hennes familj går med på att detta har jag faktiskt svårt att förstå.

Mycket kan förnyas och bli bra, men känslan av att Astrid hade ett finger med i arbetet och dessutom bevakade arbetet – ja det kan faktiskt inga pengar i världen ersätta.

Hon fick chansen att skapa verken på sitt sätt så som hon hade sett dem i huvudet – nu tycks det som om filmskapare vill passa på och ”röra om i grytan” – nu när de kan.

Och den insikten, gör att jag får ont i hjärtat.

Vad tycker ni om att en ny ”Vi på Saltkråkan” ska spelas in? Dela gärna med er av era åsikter på vår Facebooksida.