Foto: TT

STORT GRATTIS: Prinsessan Madeleine fyller 42 år – så blir firandet med familjen

Madeleine fyller 42 år på måndagen den 10 juni.
Så här ska prinsessan fira bemärkelsedagen.

En varm sommardag för 42 år sedan förvandlades samtidigt också till ett historiskt tillfälle för den svenska kungafamiljen.

Det var nämligen då som Madeleine Thérèse Amelie Josephine, med titlarna Prinsessa av Sverige samt Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, såg dagens ljus.

Prinsessan Madeleine är kung Carl XVI Gustafs och drottning Silvias yngsta barn, och lillasyster till kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip. Sedan den där dagen år 1982 har strålkastarljuset riktats mot ”Madde”.

Prinsessan har utanför rampljuset studerat konstvetenskap, etnologi och historia, där hon har en filosofie kandidatexamen vid Stockholms universitet, enligt hovets hemsida. År 2007 fortsatte Madeleine med magisterstudier vid Socialhögskolan och även en universitetskurs i barnpsykologi.

Madeleine engagerad i arbetet för utsatta barn

I många år har Madeleine dessutom arbetat med organisationen World Childhood Foundation som ligger prinsessan varmt om hjärtat. Detta är någonting som hon i många år har gjort vid sin mor, drottning Silvias sida. Stiftelsen arbetar för att stoppa våld och sexuella övergrepp mot barn.

Men det är inte bara studierna och det sociala engagemanget som stått i fokus för Madde genom årens lopp.

Artikeln fortsätter under bilden.

New York USA 20231016 Prinsessan Madeleine och drottning Silvia anländer till World Childhood Foundation galamiddag i New York. Foto: Pontus Höök / TT
New York USA 20231016 Prinsessan Madeleine och drottning Silvia anländer till World Childhood Foundation galamiddag i New York. Foto: Pontus Höök / TT

En stor dag i prinsessans liv var den 25 oktober 2012. Då tillkännagavs nämligen förlovningen mellan Madeleine och hennes make, Christopher O’Neill.

Mindre än ett år senare – den 8 juni 2013 – sa de ja till varandra vid ett bröllop som direktsändes i SVT, från Slottskyrkan i Stockholm. Efter det har paret också blivit välsignade med tre barn.

År 2014 föddes Madeleines och Chris första barn, prinsessan Leonore. Parets andra barn, prins Nicolas, kom till världen år 2015. Prinsessan Adrienne, parets tredje barn, föddes år 2018.

Snurriga turerna: Då flyttar Madeleine och Chris hem till Sverige – egentligen

Under de senaste åren har prinsessan Madeleine med familj bott i Florida, USA.

Men i sommar flyttar de återigen hem till Sverige!

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230915 Prinsessan Madeleine, Herr Chris O'Neill, prins Carl Philip, prinsessan Sofia tittar på från balkongen under högvaktsavlösningen på yttre borggården på Stockholms slott med anledning av kung Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen. Foto: Claudio Bresciani/ TT
STOCKHOLM 20230915 Prinsessan Madeleine, Herr Chris O’Neill, prins Carl Philip, prinsessan Sofia tittar på från balkongen under högvaktsavlösningen på yttre borggården på Stockholms slott med anledning av kung Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen. Foto: Claudio Bresciani/ TT

Detta har föregåtts av snurriga turer, där hovet först i ett pressmeddelande våren 2023 uppgav att flytten skulle ske i augusti 2023.

– Prinsessan Leonore och Prins Nicolas påbörjar under hösten skolgång i Stockholm. Prinsessan Adrienne kommer att gå i förskola. I och med flytten bosätter sig Prinsessfamiljen i våningen på H.M. Konungens hovstall i Stockholm, skrev hovet då, i en uppmärksammad kommuniké på hemsidan.

Men så blev inte fallet. 

I stället verkar det som om flytten kommer att ske nu, ett år senare.

– I och med att det är en rätt så stor flytt så kommer familjen komma i omgångar, med tanke på att det är ett hus som ska tömmas och så vidare, sade hovets informationschef, Margaretha Thorgren, till Expressen tidigare i veckan.

Och nu väntar alltså firande för Madeleine.

På måndagen den 10 juni fyller kung Carl XVI Gustafs och drottning Silvias yngsta dotter 42 år!

Nöjeslivet har varit i kontakt med kungliga hovstaternas informationsavdelning som berättar hur bemärkelsedagen kommer att tillbringas:

– Prinsessan firar sin födelsedag privat, skriver hovet. 

Vi säger stort grattis på födelsedagen, Madeleine!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev