Jenny Alversjö lider av kronisk sjukdom – har ”vita fingrar”

Jenny Alversjö är programledaren som alltid piggar upp om morgnarna i Nyhetsmorgon.

Genom livet har stjärnan lidit av en kronisk sjukdom – så gör hon för att få bukt med besvären.

En av Sveriges mest uppskattade programledare, Jenny Alversjö, är en välkänd profil i TV4:s Nyhetsmorgon, särskilt på söndagar.

Finns det något bättre än att stiga upp tidigt en söndagsmorgon, njuta av en god frukost och låta sig vägledas genom dagens nyheter av Jenny Alversjö? För många tittare är svaret ett självklart nej.

Jenny Alversjö
Foto: TV4

Jenny Alversjö har under sin karriär lett flera program, inklusive Kalla fakta och Spårlöst. Men i många år nu har hon varit en stadigvarande och betrodd programledare för Nyhetsmorgon.

Med sin lugna och professionella stil har hon verkligen fångat tittarnas hjärtan genom åren.

Privatlivet

Sedan 2019 har Jenny Alversjö, 50, ett fröhållande tillsammans med Anders Bernunger, som hon träffade via gemensamma vänner.

Tidigare var hon under 11 år gift med exmaken Patrik Larsson. Paret skilde sig 2017 och tillsammans har de barnen Leo och Olivia ihop.

Obotliga sjukdomen

Det inte så många kanske visste är att Jenny Alversjö lever med en kronisk sjukdom som heter ”Raynauds fenomen”, eller ”vita fingrar” som det också kallas.

Det innebär att fingrar och tår domnar bort och blir vita om de kommer i kontakt med fukt och kyla. Sjukdomen är relativt vanlig och fler kvinnor än män drabbas.

– Jag har alltid haft det. Min mamma och min syster har det också, så det finns säkert en ärftlighetsfaktor i det. Det sägs att det har med blodcirkulationen att göra och om du röker, men jag har aldrig rökt i hela mitt liv, har Jenny tidigare berättat för Aftonbladet.

Nedan kan du se ett exempel på hur tillståndet kan ta sig uttryck:

Vita fingrar, Raynauds fenomen
Foto: Shutterstock

Knepen för att lindra symptomen

Värst symptom får hon när det är kallt ute och hon glömt handskar. Men hon har några knep för att få bukt med det.

– Ofta får jag gå in på toaletten och skölja händerna, och hemma håller jag i handduksvärmaren. Men det bästa är att hålla ner fingrarna och ”skaka” ner blodet. Det är obehagligt och ser lite knäppt ut. Men jag lever med det och ser det som ett karaktärsdrag. Jag försöker omfamna det som att det är jag, säger hon till Aftonbladet.

Hoppas att det inte går ut över din vardag allt för mycket Jenny!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev