Foto: TT/SVT

Därför nobbar Danny Saucedo ”Allsång på Skansen” – efter nya insikten

Danny Saucedo ger sig ut på en stor, akustisk turné i höst.
I en stor intervju med Nöjeslivet berättar artisten varför han omprövat sin inställning till Allsång på Skansen, crooner-drömmarna – och mötet med Kent-stjärnan Jocke Berg.

Danny Saucedo hyllades tidigare i våras efter insatsen i Niklas Strömstedts SVT-show ”Tack för musiken”.

Nu står det klart att publiken snart får se ännu mer av stjärnan.

I höst åker Danny ut på en stor Sverigeturné med start i Borås 3 oktober. Konceptet är nedskalat, akustiskt och intimt. Dessutom arbetar han med nyskrivet material.

– Jag kommer släppa ett album till hösten, det blir nog ett fullängdsalbum, säger Danny Saucedo till Nöjeslivet.

Dannys löfte till fansen inför nya turnén

Men när det kommer till låtlistan på höstens konserter utlovar han hits från förr – som publiken känner igen.

– När jag går och ser en artist som jag tycker om, hur många nya låtar vill man höra? Inte många, eller hur? En kanske. Man vill höra de låtarna man kan och känner igen. Man är inte så intresserad av det nya, så är det ju. Just av den anledningen kommer jag chilla med det. Kanske hintar om någon låt sådär. Jag har ju lärt mig det när man själv går på konsert och de säger: ”här kommer fem nya låtar”. Man bara: ”Nej! Du dödar det”, säger han och skrattar.

STOCKHOLM 20240522 Danny Saucedo ger sig ut på stor akustisk höstturné. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20240522 Danny Saucedo ger sig ut på stor akustisk höstturné. Foto: Claudio Bresciani / TT

Danny Saucedo har flera gånger uppträtt i Allsång på Skansen – men när SVT presenterade artisterna tidigare i somras fanns artistens namn inte med.

Tvekan om Allsång på Skansen: ”Har du sett hur litet sälarna har det?”

Nu har det gått fyra år sedan han senast stod på Sollidenscenen. Samtidigt berättar Danny att han har omprövat sin inställning till att uppträda på just Skansen.

Han betonar att han inte har någonting emot Allsången – men att arrangemanget sker på just Skansen skaver för artisten.

Har du fått frågan i år?
– Nej, det har jag inte. Jag är lite tudelad kring det där. Jag har inte velat göra Allsången … Såhär, jag har ingenting emot Allsången som program. Det går mig emot att det ligger i en djurpark. Jag tycker att det är lite… Det är superhärligt att kolla på djur. Men man skapade väl djurparker förut för att det inte fanns någon möjlighet att se dem? I dag finns det Youtube och Netflix. Du kan kolla på otroliga dokumentärer om vilda djur, du behöver inte låsa in dem på en pytteliten yta. För jag tycker det är ett snällt fängelse för djur som inte ska vara där, så kan jag känna. Att se små apor springa runt i en bur… Sälarna, har du sett hur litet de har det? Det är helt otroligt. Jag vet inte, det bara växer i mig att jag inte vill supporta det här, säger Danny Saucedo.

Jag gissar att de förklarar det med att det är bevarandeprojekt av arter. 
– Absolut. Jag tror att de arterna klarar sig ändå, både sälar och vargar.

Danny har stått på Allsångsscenen flera gånger under årens lopp, även om det var ett tag sedan senast. Hans tvekan kring att ställa sig på Sollidenscenen är någonting han reflekterat mer och mer över den senaste tiden.

– Ja, massor av gånger. Men det här är något som har växt de senaste åren. Fan, är det schysst med det där? Jag har ingen stark ståndpunkt någonstans. Nu när jag fått barn också säger alla: ”Det är så härligt att gå på Skansen med ungarna”, och jag bara: ”Nja, shit. Fan måste man göra det?”.

Danny erkänner utan omsvep att han inte har så bra koll på Allsång på Skansen. Men han hyllar i alla fall allsångsledaren Pernilla Wahlgren.

– Hon blev programledare förra året och gör det i år igen? Ja, hon är fantastisk på det hon gör och är kul i allt, säger Danny Saucedo.

Min nästa fråga var om det är ett jobb som du kan tänka dig i framtiden, allsångsledare, men den kanske vi ska hoppa över? 
– Haha. De kanske kan flytta allsångsscenen någonstans? 

Mötet med Jocke Berg: ”Han kom fram till mig”

Samtalet kommer in på idoler, och det visar sig att Danny Saucedo för en tid sedan stötte på en av sina egna förebilder i ungdomen: Kents sångare Joakim Berg.

– Han kom fram till mig på Norrmalmstorg. Det var någon fest. Han sa: ”Fan, kan vi ta en bild?”. Jag bara: ”Eeeeh, va?”. Han bara: ”Min son älskar dig. Han tycker om dans och du står för dans, och han blir så himla glad av dig. Så tack för att du gör det du gör”. Jag tyckte det var asfett. Han var jättefin. Kent var en stor inspiration för mig. Jag lyssnade skitmycket på dem och var ett stort Kentfan.

Var du på deras avskedsturné?
– Ja, det var jag. Mäktigt. Så jävla fett. 

Vill du att Kent ska komma tillbaka? 
– Så klart! Är inte det bandets eviga förbannelse? Att alltid splittras och komma tillbaka? Kolla på Rolling Stones; the last last tour liksom…

Danny Saucedo var under flera år tillsammans med artistkollegan Molly Sandén. För några år sen gick de skilda vägar – men Danny drömmer nu om att få göra som just exflickvännen: nämligen att en dag få jobba tillsammans med Jocke Berg. Sandén körade på Kent-låten ”Dom som försvann” när hon gick i skolan, och har på senare år spelat in en nyversion av ”Sverige” med Berg och Viktor Leksell.

– Ja, det hade varit skitkul, säger Danny på frågan om drömmen är att få spela in musik med Berg.

Vad drömmer du annars om i framtiden? 
– Turnén ska bli skitkul, det är det intima jag vill åt. Sen har jag ett projekt som jag verkligen skulle vilja sätta igång med, och det är att utforska jazz och storband. 

Det skrev väl också tittarna till dig i sociala medier, efter att du var med i ”Tack för musiken” med Niklas Strömstedt?  
– Ja. Jag har varit i kontakt med en jättegrym kompositör och arrangör. Så det är ett projekt som jag ska ha ett möte om. Jag känner att jag är på väg mot ett artisteri som jag vill lägga grunden för nu. Jag vill bli en crooner men det kräver sin karl av sin kostym, det kräver sina år. Och jag kan tycka att när folk försöker leka storband för tidigt i åldrarna, då finns det ingen tyngd. Man trippar runt på tå lite grann. Det kan jag uppleva, sen behöver det inte vara så. Det finns unga som är grymma på storband ändå. Men det är dit jag känner att jag kommer landa. Någon gång tar jag av mig ”snabba brallorna”, slutar leka popstjärna och blir den Sinatran som jag vill bli. Men det får ta den tid det tar. 

Beskedet om Melodifestivalen

Tidigare i år nådde han till finalen i Melodifestivalen igen, med bidraget ”Happy that you found me”. Han satte därmed två rekord i form av flest direktkvalificeringar till final i rad genom tiderna – och samtidigt flest deltävlingssegrar (fem stycken).

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Blir det något mer Mello för dig, som artist eller programledare? 
– Jag vet inte. Ingen aning just nu, men det är ju kul. Det är en jävla fest. Men jag tycker att det är en annan temperatur i det. I alla fall jämfört med för tio år sen när jag var med sist. Tycker drevet är hårdare, media och sociala medier är mer på. Det är en annan art. Det är en hybrid som är mer aggressiv än då. Då var det snällare, säger Danny och fortsätter:

– Jag skulle inte säga aldrig liksom. För det är kul, jätteroligt. Är du artist i Sverige, kanske inte rappare för det har väl aldrig riktigt funkat där. Men är du sångare, popartist – gör Mello! Och rock eller dansband. Allt får plats där. Gör Mello, för det är ett fantastiskt fönster och du kommer hem till hela Sverige. 

Turnéplan – Danny Saucedo ”Unplugged”: 

3/10 Borås, 4/10 Kalmar, 5/10 Malmö, 11/10 Trollhättan, 12/10 Karlstad, 13/10 Nyköping, 16/10 Bollnäs, 17/10 Östersund, 18/10 Sundsvall, 24/10 Umeå, 25/10 Luleå, 26/10 Skellefteå, 31/10 Stockholm, 1/11 Norrköping, 2/11 Skövde, 9/11 Västerås, 14/11 Jönköping, 15/11 Växjö, 16/11 Helsingborg, 22/11 Falun, 27/11 Göteborg, 28/11 Linköping, 29/11 Karlshamn, 30/11 Uppsala.

Fotnot: Biljettsläpp 24 maj via unitedstage.se.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev