Därför ärver inte Lena Olin någonting efter sin bror Mats – tvist om testamente: ”Inte längre hans yttersta vilja”

Lena Olin har hamnat i en infekterad arvstvist.
I andra ringhörnan: två släktingar.
Arvet efter skådespelarens bror Mats Olin uppgår till över två miljoner kronor, skriver Expressen.

Skådespelaren och artisten Mats Olin avled i fjol, 76 år gammal. Mats blev barnstjärna när han redan i början av 1950-talet långfilmsdebuterade i ”Resan till dej”. Han var bara sex år gammal när han spelade in film för första gången.

Dessutom var han en stor sångare, och fick en hitlåt med klassikern ”Jag tror på sommaren” 1967 – en låt som de flesta nog någon gång har gått och nynnat på.

Den sålde i 60 000 exemplar och nådde som högst andraplatsen på Sveriges Radios försäljningslista Kvällstoppen.

Mats skivdebuterade också redan som barn, då han spelade in melodin ”På söndag på söndag” tillsammans med sin pappa Stig Olin och Alice Babs.

Hans karriär spände mellan åren 1953–1974. Därefter drog han sig tillbaka.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Mats Olin drabbades av stroke efter succéerna – drog sig tillbaka

Mats Olin drabbades av en stroke, vilket gjorde att han inte längre kunde uppträda. Stjärnan tvingades dra sig tillbaka i mitten på 70-talet.

Detta blev en tuff period för hela familjen, har systern, skådespelaren Lena Olin, berättat i ”Sommar i P1”.

– När min storebror Mats blev sjuk gick hela familjen sönder igen. Han fick en blodpropp i hjärnan, blev förlamad och kunde inte tala. Sen jobbade han sig tillbaka, men han var också märkt av sin sjukdom, sade Lena Olin i sitt sommarprat.

Där hyllade hon också broderns musikalitet.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20211210 Konferencier Lena Olin vid Nobelprisutdelningen 2021. Det årets pristagare hyllades med en ceremoni som ägde rum i Blå hallen i Stockholms stadshus. Foto: Anders Wiklund / TT
STOCKHOLM 20211210 Konferencier Lena Olin vid Nobelprisutdelningen 2021. Det årets pristagare hyllades med en ceremoni som ägde rum i Blå hallen i Stockholms stadshus. Foto: Anders Wiklund / TT

– Mats sågs tidigt som lite knepig, det fanns inte ord eller diagnoser för killar som honom. Han var underbart intelligent och rolig, men ställde till det i skolan ibland. Samtidigt spelade han piano som en gud, han satte sig vid instrumentet och spelade vilket stycke som helst nästan. Han lärde sig allt om det som intresserade honom, sade Lena Olin i sitt sommarprat 2015.

Arvstvist efter Mats Olins död

Förra året somnade Mats Olin in, 76 år gammal. Efter artistens frånfälle har en arvstvist dragit i gång. Ett testamente som brodern upprättade 2004 gör systern i princip arvlös – och ger i stället andra släktingar rätten till hans kvarlåtenskap, skriver Expressen.

Det handlar bland annat om en fastighet som Mats och Lena Olin delade i Falsterbo, och den totala arvssumman uppgår till över två miljoner kronor, uppger tidningen.

Lena Olin framför, via sitt ombud, att testamentet bör ogiltigförklaras. I yrkandet till rätten står att läsa att ”Mats Olin återkallat testamentet under sin livstid och att det därmed inte var gällande. Mats Olin har vid flertalet tillfällen otvetydigt givit tillkänna att förordnandet inte längre var uttryck för hans yttersta vilja”, enligt Expressen.

Nu har skådespelaren tagit ärendet till tingsrätten.

Släktingarnas juridiska ombud menar å sin sida att testamentet gäller.

– Testamentet är upprättat enligt konstens alla regler på Handelsbanken i Stockholm, det är två banktjänstemän som har bevittnat det. Testamentet är giltigt, det är min uppfattning. Det här påståendet att Mats Olin ska ha återkallat testamentet har jag inte hittat några belägg för, säger Peter Bolmstedt, som fungerar som juridiskt ombud till släktingarna, till Expressen.

STOCKHOLM 1973-01-03 Musikalartisterna Elisabeth Assarson och Mats Olin spelade ett ungt par i Riksteaterns "Lorden från gränden" 1973. Foto: Jan Collsiöö/TT
STOCKHOLM 1973-01-03 Musikalartisterna Elisabeth Assarson och Mats Olin spelade ett ungt par i Riksteaterns ”Lorden från gränden” 1973. Foto: Jan Collsiöö/TT
Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

 

Läs mer om...