Liza Marklund blev miljonär på sina deckare – försvann helt efter djupa tragedierna: ”Jag blev annorlunda”

Hon var hela Sveriges deckardrottning som tjänade multum på sina böcker.

Men 2015 lämnade Liza Marklund rampljuset. Efter att ha råkat ut för flera tragedier valde hon att försvinna från offentligheten.

– Jag blev annorlunda. Ingenting gick kanske sönder men någonting fick en annan form, har hon sagt i ”Sommar i P1”.

Hon har sålt över 23 miljoner böcker som översatts till omkring 40 olika språk. Liza Marklund, 61, var inte bara Sveriges populäraste författare under några år runt 00-talet. Hon toppade även New York Times bästsäljarlista vid ett tillfälle.

Trots att hon tjänat många, många miljoner kronor på sina verk – och blivit en välkänd och omtyckt författare – har hon aldrig haft som ambition att synas i offentligheten eller ha mycket pengar och makt.

– Jag tror faktiskt det är lätt att tycka illa om mig. Jag är framgångsrik och det är alltid irriterande. Jag tjänar mycket pengar och pratar samtidigt om barns rättigheter. Det är också irriterande. Och kanske att jag är irriterande. Om jag mötte mig själv skulle jag säkert tycka det, har hon själv sagt i den danska tidningen Psykologi.

Förlorade sin nära vän

Liza Marklund var från början journalist. Hon växte upp i Piteå, men flyttade till Stockholm och jobbade på Expressen. Hennes första bok släpptes 1995, men det var tre år senare hon verkligen slog igenom med ”Sprängaren”. Det var första boken i serien om journalisten Annika Bengtzon.

Efter flera år med stora succéer, pengaregn och kändisfester började tragedierna att avlösa varandra för Liza.

Den 11 september 2003 knivmördades hennes nära vän Anna Lindh, socialdemokratisk utrikesminister, på NK i Stockholm. Mona Sahlin kom med beskedet till Liza – som då pausade sitt deckarskrivande i några år.

– Jag tänkte aldrig på det då. Det var aldrig något aktivt beslut. Men jag la alla mina kriminalhistorier på is när Anna dog. Istället ägnade jag mig helt och hållet i flera år bara åt kvinnor som blev hotade, jagade och dödade. Jag gjorde en dokumentärserie som handlade om misshandlade och mördade kvinnor, sa Liza i sitt sommarprat i ”Sommar i P1” som sändes 2015.

Levde med en stalker

Under några år levde Liza Marklund och hennes familj själva under hot. Eftersom hon var krönikör på Expressen och ständigt blottade sina åsikter var det ständigt folk som tyckte illa om henne.

Hon levde med skyddade personuppgifter, fick ibland ta med dottern Annika på hotell för att kunna känna sig säker och ibland gick det inte att gå till förskolan när hotbilden var för stark.

Till slut var det även en person som började stalka Liza och dottern Annika. Han kunde gripas och dömas till slut.

– Skyddade personuppgifter hade jag i massor av år. Men till slut var det ingen idé längre. Jag fick sälja ett hus efter att Aftonbladet hade publicerat bild och adress på löpsedeln. Vad skulle jag då med skyddade personuppgifter till, sa hon i ”Sommar i P1”.

Det var ett hus i Lärkstaden i Stockholm, en tidigare ambassad, som hon pratade om. Hon betalade 20 miljoner kronor för huset 2005, vilket Aftonbladet skrev om. Då sålde hon det igen, för hon kände sig inte trygg där.

Sjukdomarna avlöste varandra

När äldsta dotter Annika Marklund var 28 år (i dag är hon 40), så drabbades hon av livmoderhalscancer. Liza satt i en intervju med Dagens Industri när dottern försökte ringa henne för att berätta om de negativa nyheterna. Deckardrottningen fick ringa upp.

– Hon sa ”Provsvaren har kommit och doktorn säger att jag måste komma in och att jag ska ha med mig mina anhöriga”. Det blev tyst på gatan. Alla människor försvann. Det blev ett tomrum. Dom sa att dom inte visste hur mycket cancern hade spridit sig eller hur mycket i så fall. Tankarna kom naturligtvis. Ilskan , sorgen, vanmakten, den gudomliga orättvisan. Varför skulle hon födas om hon skulle bara dö? Alla dessa år av kärlek, oro och omtanke. Var allting förgäves? Var det inte värt någonting? Jag visste ju att det var det. Det var värt allt, allt. Och om hon nu skulle dö så var det min uppgift att hjälpa henne att göra det, sa Liza i sitt sommarprat.

Lyckligtvis blev dottern frisk så småningom. Men sjukdomen är någonting som fortfarande skaver och gör ont i mamma Liza.

– Jag blev annorlunda. Ingenting gick kanske sönder men någonting fick en annan form. Saker som var så viktiga förut har upplösts blivit outhärdligt likgiltiga. Allt som har med offentlighet att göra till exempel. Tv-framträdanden. Intervjuer. Åsikter och debatter. Bara tanken fyller mig med en trötthet, har hon sagt.

Som om inte det var nog. 2015 fick även maken Mikael Aspeborg – som hon träffade på Expressen och som hon har barnen Axel och Amanda med – cancer. Dessutom råkade Amanda ut för en olycka i London.

Det var en tuff tid för familjen. Liza själv drabbades av en ämnesomsättningssjukdom. Den resulterade i fördiabetes, leverskador och hjärtfel.

– Den perioden var den svåraste. Alla har fått men och det blir inte som förr igen, har Liza sagt till danska tidningen Psykologi.

Försvann från rampljuset

Samma år som Lizas sommarprat sändes i P1 valde hon att sluta göra intervjuer och synas i offentligheten. Efter alla familjetragedier flyttade hon och maken utomlands.

– Nu har jag ingen lust längre att vara offentlig. Offentlighet är inget självändamål. Jag har använt mig av den för att få säga det som varit viktigt för mig. Nu är det slut. Jag har sagt det jag vill, sa hon 2015 i en intervju med Mmagasins chefredaktör Amelia Adamo.

Liza och Mikael drog först till ”en ö i Stilla havet”. Där var de en längre tid. De äger också flera fastigheter i Spanien.

– Jag bor delvis i södra Spanien. Och jag är Marbellas enda sosse, sa hon i ”Sommar i P1”.

Det verkar som att hon och maken fortfarande bor i Marbella.

Hoppas att du mår bättre i dag, Liza, och att din familj också har det bra.

Vi förstår att man inte vill skylta runt i det offentliga när det finns viktigare saker att fokusera på.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev