Kronprinsessan Mette-Marits djärva agerande för sonen – trotsar advokatens avrådan

Det stormar kring det norska kungahuset efter att Marius Borg Höiby, kronprinsessan Mette-Marits son, greps av polis misstänkt för att ha misshandlat en kvinna.

Nu kommer det fram att Mette-Marit har varit i kontakt med kvinnan, trots att advokater avråder från just detta…

Det var natten till den fjärde augusti som Marius Borg Höiby, 27, greps av polis efter larm om något som i Norge kallas ”kroppskränkning” – ett brott som kan ge fängelse i upp till ett år.

Släppt på fri fot

Marius släpptes på fri fot efter 30 timmar och kvinnan har anmält händelsen.

I efterdyningarna har det framkommit att Marius och kvinnan haft en kärleksrelation till varandra.

Efter händelsen fick kvinnan uppsöka sjukhus och har sedan dess varit sjukskriven.

Marius egna ord

Marius själv har kommit med ett uttalande efter händelsen där han ber om ursäkt för sitt agerande.

”Förra helgen hände något som aldrig borde ha hänt. Jag begick skadegörelse och förstörde föremål i en lägenhet när jag var berusad av alkohol och kokain efter ett gräl. Jag har flera psykiska sjukdomar som innebär att jag under hela min barndom och mitt vuxna liv har haft och fortfarande har utmaningar. Jag har kämpat med missbruk under lång tid, vilket jag tidigare har varit i behandling för. Jag kommer nu att återuppta denna behandling och ta den på största allvar. För mig är det viktigaste att be min flickvän om ursäkt. Hon förtjänade inte det som hände den kvällen och inte heller den extrema pressen från både norsk och utländsk press efteråt. Att bli förföljd av fotografer och journalister i en tid som denna, jag vet att det har varit tufft att hantera. Så till dig, min käraste, ber jag om ursäkt. Det här skulle aldrig ha hänt, och jag tar fullt ansvar för mina handlingar.”

Och nu har även mamma Mette-Marit gett sig in i kaoset.

Mette-Marits agerande

Mette-Marit fick avbryta sin planerade resa till OS i Paris tillsammans med kronprins Haakon och istället stanna hemma med Marius.

Mette-Marit har även kontaktat kvinnan.

– Ja, men vi vill inte gå in på detaljer, då det är privat, säger det norska kungahusets kommunikationschef Guri Varpe till norska TV2, enligt Svensk Dam.

”Undvik kontakt”

Att ha kontakt med kvinnan kan verka som ett ömsint drag av Mette-Marit men enligt jurister och kunniga personer ska man aldrig ha kontakt med brottsoffret om. man ha relationer med den anklagade sidan.

Detta då det kan uppfattas som att man försöker påverka brottsoffret.

– En av de första sakerna en erfaren brottsadvokat gör är att betona för klienterna att de måste undvika kontakt med offret. Detta gäller även vid indirekt kontakt, det vill säga via andra, säger Lars Helle, politisk redaktör för Dagbladet, enligt Svensk Dam.

Det återstår att se hur allt slutar.