Nya uppgifter om kung Charles hälsokamp – därför planeras begravningen redan nu

Trots att kungen ger intryck av att ”vara på bättringsvägen” säger kungliga experter att Charles ”fortfarande är mycket sjuk” och att kungahuset planerar en begravning som är värdig en kung.

Operation Menai Bridge, som är kodnamnet för planerna kring kungens död, är i full gång eftersom ”döden är en möjlighet” för den 75-årige, sjuklige kungen som kämpar mot cancer.

När drottning Elizabeth II besteg den kungliga tronen 1952 påbörjades planerna för Operation London Bridge kort därefter.

Planen, som var kodnamnet för de åtgärder som skulle vidtas efter hennes död, innehöll detaljer som tillkännagivandet av hennes död, sorgeperioden, hennes statsbegravning och kung Karl IIItrontillträde.

Efter drottningens död 2022 blev den tidigare prinsen av Wales, som väntat i mer än 70 år på att få bära kronan, den äldsta personen i brittisk historia att tillträda tronen. Men han kunde inte njuta av sin nya roll särskilt länge.

I januari 2024, mindre än ett år efter sin kröning i maj 2023, genomgick Charles ett ”korrigerande ingrepp” för att behandla godartad prostataförstoring.

I februari, bara en månad efter ingreppet, meddelade kungahuset att man upptäckt cancer – dock inte prostatacancer.

”Jag vill uttrycka mitt mest innerliga tack för de många meddelandena om stöd och lyckönskningar … Som alla de som har drabbats av cancer vet, är sådana vänliga tankar den största tröst och uppmuntran”, skriver Charles i ett uttalande som delades den 10 februari 2024 på kungafamiljens konton i sociala medier.

”Det är lika uppmuntrande att höra hur delandet av min egen diagnos har bidragit till att främja allmänhetens förståelse och belysa arbetet i alla de organisationer som stöder cancerpatienter och deras familjer i Storbritannien och resten av världen. Min livslånga beundran för deras outtröttliga omsorg och engagemang är ännu större tack vare min egen personliga erfarenhet.”

Medan kungen behandlades för en hemlig typ av cancer, tog hans äldste son prins William på sig fler kungliga ansvarsområden, samtidigt som han gav känslomässigt stöd till sin fru Kate, som meddelade att hon också fått en cancerdiagnos i mars 2024.

”William har tagit på sig en större roll, och Charles har dragit in honom i mycket av beslutsfattandet”, säger en källa till In Touch.

Nyligen återvände kungen till sina offentliga plikter, men källor avslöjar att han verkligen kämpar.

”Han gör offentliga framträdanden, men de är under kortare perioder”, säger den anonyma personen. ”Han flygs ofta in med helikopter och sedan ut igen. Efter en förlovning behöver han vila upp sig ordentligt.”

Insidern berättar också att, hur ”obehagligt det än verkar”, är planerna för Charles begravning mer angelägna med tanke på hans vacklande hälsa.

Daily Beast bekräftar dessa påståenden och rapporterar att oron förvärras i kungahuset och att vänner kämpar för att hålla sig optimistiska. ”Naturligtvis är han fast besluten att besegra det”, säger den nära vännen. ”Alla håller sig optimistiska, men han mår verkligen inte bra. Mer än vad de låter påskina.”

Operation Menai Bridge

Precis som den 10-dagarsplan som beskrev åtgärderna i samband med drottningens död har kungen en egen, med kodnamnet Operation Menai Bridge, som enligt Daily Beast ”uppdateras regelbundet”.

Alla medlemmar i kungafamiljen har kodord som ska användas vid deras död och planerna är utformade för att möjliggöra en smidig maktövergång.

Kungens Operation Menai Bridge – namnet på en bro som förbinder ön Anglesey med det walesiska fastlandet – är en blinkning till Charles tidigare roll som prins av Wales.

Enligt The Independent infördes kodnamn för att förhindra att växeltelefonisterna på Buckingham Palace skulle få kännedom om och sprida nyheter om kungliga dödsfall innan ett officiellt tillkännagivande gjordes.

Det händer när han dör

Efter Charles död kommer prins William, den tilltänkte arvtagaren till den brittiska tronen, att bli kung och hans fru Kate Middleton blir drottninggemål.

Efter att ett officiellt tillkännagivande har gjorts till allmänheten kommer den nya kungen att hålla ett tal till nationen, precis som Charles gjorde när hans mamma dog.

Den avlidne kungen kommer att sörjas i Westminsterpalatset och hans sista viloplats kommer troligen att vara i det kungliga valvet i King George VI Memorial Chapel på Windsor Castle.

När tiden är inne kommer kungligheterna att vara redo för en begravning som passar en kung.

Kung Charles. Foto: Shutterstock

”Kungahuset ger intryck av att Charles är på bättringsvägen, men han är fortfarande mycket sjuk”, säger en insider till In Touch i en intervju i augusti 2024. ”Tjänstemännen kommer att se till att en begravning för kungen uppfyller hans önskemål och förväntningar samtidigt som de följer korrekt protokoll.”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev