Det är förståeligt att Eva Rydberg gråter – Renée Nybergs agerande vittnar bara om en enda sak

När Eva Rydberg är med i ”Vilket liv!” är det inte speciellt konstigt att tårarna rinner. Efter Renée Nybergs drag förstår jag helt och hållet att gråten blir svår att hejda.

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Att bli äldre medför ofta insikten att mycket i livet är tillfälligt.

Det är en insikt som kan kännas både skrämmande och frigörande. Det är läskigt att titta omkring sig och förstå att saker man har idag inte är en självklarhet imorgon. Men det är också en lättnad att de svårigheter som känns tunga nu inte längre finns där om ett tag – bara man låter tiden gå.

Desto mer jag tänker på det här, desto finare blir det att titta tillbaka på alla de upplevelser jag fått vara med om. Alla fina minnen som jag har med nära och kära, och de utmaningar jag lyckats överkomma. Tacksamheten växer när vi förstår att inget är evigt. Glädjen blir större när vi förstår att det är lika bra att fånga den när den flyger förbi – för framtiden kommer hur vi än vrider och vänder på det.

När jag slår på TV4 för att se ”Vilket liv!” blir programmet mer än bara underhållning. Det fungerar som en tankeställare om livets förgänglighet och påminner oss om hur våra liv byggs sten för sten genom en serie flyktiga ögonblick.

I samband med att Eva Rydberg får återuppleva sina bästa stunder får även tittarna reflektera över hur viktigt det är att ta vara på sina egna. Ingen av oss vet trots allt vad som väntar imorgon.

Eva får efter en lång karriär djupdyka och blicka tillbaka på några av de finaste stunderna från sin karriär, och jag må vara många år yngre än henne, men det gör mig varm i hjärtat när jag får se hur totalt närvarande hon är, och hur betydelsefullt det kan vara att få återuppliva gamla minnen.

”Det som gör programmet så kraftfullt”

Det är inte konstigt att hon fäller tårar här och var, för Renée Nyberg har lyckats med en imponerande balans i programmet. Hon och produktionen ger utrymme för allt ifrån skojiga och humoristiska scenframträdanden till drömmar som kommit och gått, till relationer med vänner och kollegor – såväl som privatlivet, familjen, barnen och barnbarnen.

Alla som dyker upp i programmet ger sin fulla uppmärksamhet till kvällens huvudperson och det syns i Evas ögon att hon tar in varje sekund. Varje ögonblick. All kärlek. Varenda vackert ord.

Det som berör är inte bara Evas imponerande karriär, utan också att vi alla en vacker dag kommer kunna blicka tillbaka på våra egna resor. Allt som känns viktigt idag kommer sakta men säkert förvandlas till minnen, och ”Vilket liv!” belyser att det är just det som är det fina med livet.

Balansen är det som gör programmet så kraftfullt, och jag kan inte själv låta bli att bli berörd på djupet.

Under söndagens avsnitt blev det tydligt att Renée Nyberg inte bara hyllar en enastående karriär, utan också påminner oss om att åldrande är en naturlig del av livet. Det är de stunder vi har levt fullt ut som är mest värdefulla och livet är som vackrast när vi lever det medvetet. Påminnelsen om att alla stunder bör upplevas här och nu behövdes för mig idag. Och kanske behövdes den även för någon annan.

Tack för det!

Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev