Foto: Christine Olsson / TT , Pontus Lundahl / TT

Drottning Silvias sjukdomsbesked – fick ställa in

Under tisdagskvällens firande av riksmötets öppnande var drottning Silvia inte på plats. Här är anledningen till hennes frånvaro.

Tisdagen den 10 september markerade riksmötets öppnande och enligt tradition började det hela med kungens tal. På plats i lokalen fanns både kungen och drottningen, kronprinsessan Victoriaprins Daniel, prins Carl Philipprinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Chris O’Neill.

”Riksmötets öppnande 2024 uppmärksammade att det i år är 50 år sedan Sverige fick sin nuvarande regeringsform. 1974 års regeringsform ersatte den tidigare regeringsformen från 1809. I den nya regeringsformen, som tog hela två decennier att arbeta fram, grundlagsfästes slutligen parlamentarismen som svenskt statsskick. Under hela 2024 uppmärksammar riksdagen en författning som vilar på historisk grund och som även genom tillägg har förändrats i takt med tiden,” skriver riksdagen på sin hemsida.

Drottning Silvias sjukdomsbesked

Dagen blev dock något annorlunda än tänkt för bland annat kronprinsessan Victoria som till följd av en förkylning valde att hålla lite distans och inte ta talmannen i hand.

– Hon har en lättare förkylning och det var därför hon valde att inte ta i hand, säger Ulrika Näsholminformationssekreterare vid hovet, till Expressen.

Men även drottningen verkar dessvärre ha insjuknat. Under tisdagskvällens firande på Kungliga Operan var hon nämligen frånvarande, och nu bekräftar hovet att även detta är på grund av en förkylning.

Den långa dagen verkar helt enkelt ha varit tillräckligt för drottningen, och under kvällen valde hon att istället vila.

– Hennes Majestät Drottningen har lämnat återbud på grund av förkylning, säger hovets biträdande informationschef Johan Tegel till Svensk Damtidning.

Så tråkigt, vi önskar både kronprinsessan och drottningen god bättring!