Matilda förlorade sin pappa Heath Ledger som 2-åring – idag är hon sin fars spegelbild

År 2008 skakades hela världen av skådespelaren Heath Ledgers tragiska död. Det är svårt att förstå, men det har gått över 16 år sedan den begåvade australiensiska skådespelaren gick bort och lämnade en hel värld i sorg.

Det är fortfarande oklart varför den 28-årige Heath Ledger hamnade i en sådan nedåtgående spiral, men en sak som vi vet med säkerhet är att han älskade sin dotter Matilda mer än något annat.

Och om han kunde se henne idag är jag hundra procent säker på att Heath skulle ha varit otroligt stolt över sin dotter…

Heath Ledgers skådespelartalanger skulle ta honom på en resa hela vägen från skolpjäser i västra Australien till de mest betydelsefulla filmerna i världen. Och trots att han dog bara 28 år gammal lyckades Heath åstadkomma mer än vad många skådespelare gör under en livstid.

Han föddes 1979 i Perth i Australien. Hans mamma var fransklärare och hans pappa var racerförare och gruvingenjör. Redan i ung ålder utvecklade Heath sitt intresse för skådespeleri och han var en sann talang

Heath stod också sin äldre syster mycket nära, och hon inspirerade honom att satsa på en karriär som skådespelare. Som en snygg, tjugoårig skådespelare gjorde han nästan omedelbart ett intryck efter att ha flyttat till Los Angeles.

Hans genombrott kom med den romantiska komedin 10 Things I Hate About You år 1999. Ett år senare hyllades den stilige australiensiske skådespelaren för sin minnesvärda roll i storfilmen The Patriot.

Men det skulle ta några år innan han fick rollen i den film som verkligen förändrade Heaths liv för alltid.

När Heath Ledger erbjöds rollen som Ennis Del Mar i Brokeback Mountain 2004 var det nära att han tackade nej. Men efter att ha blivit uppmuntrad av sin dåvarande flickvän, Naomi Watts, bestämde han sig för att ge det en chans.

Det beslutet skulle vara början på något stort.

Heath Legers familj

Först och främst blev hans porträtt av Ennis Del Mar, den råa och tysta cowboyen från Wyoming, en karriärdefinierande roll för Heath Ledger.

När han arbetade på inspelningen blev han kär i skådespelerskan Michelle Williams.

Gnistor slog till när paret träffades under inspelningen av Brokeback Mountain sommaren 2004; Michelle spelade Alma, hustrun till Heath Ledgers karaktär.

Flera år senare avslöjade regissören Ang Lee att parets kärlekshistoria började med att Michelle Williams skickades till sjukhuset den första inspelningsdagen av filmen. Hon hade skadat sitt knä och tydligen höll Heath Ledger hennes hand hela vägen till sjukhuset. Han ”försökte trösta henne och det var ganska uppenbart att han var intresserad av henne”, har Lee sagt till USA Today.

De två skådespelarna kom varandra mycket nära under inspelningen av den ikoniska filmen. Faktum är att Heath och Michelle bodde i samma lilla husvagn under inspelningen.

”Det var verkligen vackert. Ja, det var väldigt romantiskt. Vi kastades plötsligt in i en liten man-kvinna-situation. Vår säng var ärligt talat inte större än det lilla runda bordet där. Mina ben hängde ut så här långt i slutet. Men det var värt det. Och det var bekvämt, på något sätt”, sa Heath till journalisten Christine Spines 2005.

Fick barn tillsammans

Ledger hade blivit störtförälskad i Williams, som var ett år yngre än han själv. Det dröjde inte länge innan paret började planera sin framtid tillsammans.

”Vi pratade om att skaffa barn väldigt tidigt. Jag har alltid vetat att jag ville bli en ung far”, sa Ledger i en intervju, enligt den australiska sajten News.

Ett år efter att hennes far och mor börjat dejta föddes Matilda Rose Ledger den 28 oktober 2005. Hon kom till världen strax innan Brokeback Mountain hade premiär.

Fyra månader efter dotterns födelse bestämde sig Heath för att bli hemmapappa så att Michelle kunde fokusera på att göra filmer.

”Jag ska försöka att inte jobba alls det här året och skicka ut Michelle för att dra in pengar. Jag kommer att vara herr Mamma. Det är något som är väldigt viktigt för mig – något som varje pappa, om han kan, borde göra sitt bästa för att uppnå”, sa Heath och fortsatte:

”Mitt liv just nu är, jag skulle inte säga reducerat till mat, men mina plikter i livet är att jag vaknar, lagar frukost, diskar, förbereder lunch, diskar, går till marknaden och köper färskvaror, lagar middag, diskar och sedan sover om jag kan. Och jag älskar det.”

Läs mer: Lisa Marie Presleys sista önskan för dottern Riley Keough – så uppfylls hennes dröm

”Älskar henne så mycket”

Att bli pappa överträffade alla Heaths förväntningar och han sa en gång att det var ”den mest otroliga upplevelse jag någonsin haft”.

”Matilda är bedårande, och underbart observant och klok. Michelle och jag älskar henne så mycket. Att bli pappa överträffar alla mina förväntningar. Det är den mest otroliga upplevelse jag någonsin har haft – det är underbart”, sa Ledger 2005.

Heath Ledgers dotter Matilda Ledger med sin mamma Michelle Williams.
Actress Michelle Williams (R) and daughter Matilda Ledger walk to their Boerum Hill home in the borough of Brooklyn on October 30, 2009 in New York City. (Photo by Ray Tamarra/Getty Images)

Samtidigt hade han blandade känslor när han talade om den bredare innebörden av att bli pappa och försörjare för ett barn.

”Det är som en Catch-22: det känns bra att dö nu eftersom det känns som om jag lever i henne, men samtidigt vill man inte dö eftersom man vill vara med henne under resten av hennes liv”, sa Ledger efter Matildas födelse.

År 2007 beslutade Ledger och Williams att avsluta sitt treåriga förhållande och valde att gå skilda vägar. Det tidigare paret förblev nära vänner ända fram till Ledgers för tidiga och tragiska död.

När skådespelaren gick bort var hans dotter Matilda bara två år gammal, så Williams såg till att hon hölls utanför rampljuset när det gällde pressen.

Så växte dottern upp

Skådespelerskan själv, som älskar att göra småskaliga independentfilmer, befann sig i Sverige för att spela in filmen Mammut när hon fick höra om Ledgers bortgång: ”Vänligen respektera vårt behov av att sörja privat”, sa Williams då.

”Mitt hjärta är krossat. Jag är mamma till den mest ömsinta, livliga, vackra lilla flicka som är sin fars spegelbild. Allt jag kan klamra mig fast vid är hans närvaro i henne, som visar sig varje dag. Hans familj och jag tittar på Matilda när hon viskar till träd, kramar djur och tar två steg i taget, och vi vet att han fortfarande är med oss. Hon kommer att växa upp med de bästa minnena av honom.”

I november 2016 ställde Williams upp på en sällsynt intervju, där hon diskuterade hur det var att uppfostra Matilda utan sin far.

”Ärligt talat, när det gäller i stort sett allt annat, känner jag att jag tror på att inte kämpa mot omständigheterna, att acceptera var man är och var man har varit”, sa Williams.

Hon fortsatte: ”I stort sett i alla avseenden utom ett skulle jag kunna gå helt i den riktningen om det inte vore för att Matilda inte hade sin pappa. Det är bara något som inte… Jag menar, det kommer bara aldrig att bli rätt.”

Matildas familj försökte hålla henne borta från rampljuset under hennes formativa år. Men nu har dock bilder på flickan börjat dyka upp på nätet.

Matildas liv idag

Matilda är idag en vacker 16-årig tonåring som uppenbarligen har sin fars ”energi”. För ett par år sedan dök det upp bilder på henne under en resa med sin mamma, bilder som visade att hon var slående lik sin Oscarsbelönade pappa.

Nyare bilder av Matilda visar att hon verkligen är sin bortgångne fars spegelbild. I själva verket är hon en blandning av båda sina oerhört begåvade föräldrar.

”Hon har massor av energi”, säger Kim Ledger, Heaths egen far.

”Hon har väldigt många av hans manér. Hon är väldigt nyfiken, hon har hans energi, för Heath sov aldrig från det att han var två år och Matilda är likadan. Hon är en liten boll av energi och hon utstrålar en liten aura”, sa Kim till Channel Ten’s The Project i en tidigare intervju.

Idag bor Matilda i Brooklyn, New York, och hon har uppfostrats av Michelle.

Hennes mamma är för närvarande gift med den amerikanske teaterregissören Thomas Kail, och hennes gudfar är Jake Gyllenhaal, den berömde skådespelaren. Han spelade tillsammans med Michelle Williams och Heath Ledger i Brokeback Mountain.

Hon har tillbringat större delen av sitt liv utanför rampljuset, men då och då fångar fotografer henne på gatorna i New York, ofta tillsammans med sin mamma.

År 2020 blev Matilda Ledger storasyster när hennes mamma välkomnade ett barn tillsammans med Thomas Kail.

Vi önskar dig allt gott, Matilda!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

 

Läs mer om...