Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT, Horst Müller/TT

Christer Sjögren kärlekssaga med frun Birgitta

När Christer Sjögren skulle köpa en present till sin mormor mötte han blicken med en kvinna som fick hans värld att stanna upp helt. Idag har han varit gift med Birgitta Sjögren i hela 54 år – här är deras kärleksresa.

Redan i ung ålder visade Christer Sjögren prov på en stor musikalisk talang. Han växte upp i Hagfors och startade sitt första band som 14-åring. Namnet blev ”Johnny-Christers”, och tillsammans med Stig-Åke Byberg och bröderna Johnny och Hans-Gunnar Brokvist inledde han sin karriär som musiker.

I bandet var Christer inte frontman; han spelade på en orgel, som han hade sparat ihop pengar till genom att jobba i en färgbutik. Men efter bara ett år blev han värvad till ett annat band som sångare – ”Jupiters”, som utgav en skiva under tiden Christer tillhörde bandet.

Tre år senare blev han kontaktad av ännu ett band, ”Pelles”, som ville ha honom som sångare och frontman. Sagt och gjort, Christer lämnade Jupiters och började ägna sig åt musiken på heltid.

Så började Christer Sjögren i Vikingarna

Efter flera framgångsrika år i ”Pelles Orkester” blev han återigen värvad, den här gången till ett band som skulle förändra hans liv fullständigt. Christer blev frontman för ”Vikingarna” och ersatte den tidigare sångaren Stefan Borsch.

Vikingarnas succé med Christer blev omedelbar; han blev en megastjärna och flickidol.

Så träffade Christer Sjögren hustrun Birgitta – fick dottern

Christer var dock inte intresserad av kvinnorna som slängde sig över honom. Han hade redan hittat sin stora kärlek i Birgitta Sjögren.

Paret träffades som 19-åringar. Birgitta jobbade i kassan på Domus i Hagfors när Christer kom in för att köpa en present till sin mormor – och där började deras kärleksresa tillsammans.

Han tog till sig mod och frågade ut henne på en bio-dejt, men planen var inte helt genomtänkt.

– Hon var ensam så vi började småprata lite – och plötsligt hör jag mig själv säga ”ska du hänga med på bio i kväll?” ”Kan jag väl,” svarade hon. Men jag hade inte kollat om det gick någon bio den kvällen – och det gjorde det inte. Så vi gick och fikade hos en kompis i stället, och sedan var vi ett par. Det är ödet! Det var den 11 november 1969, har Christer berättat för Hemmets journal.

Det dröjde endast ett år innan paret gifte sig 1970. Samma år fick de även dottern Charlotta Sjögren.

Christer Sjögrens otrohetsskandal med Lotta Engberg

Under 90-talet fick dock deras äktenskap en ordentlig prövning. Rykten om en affär mellan Christer och sångerskan Lotta Engberg började florera, och i samma veva skilde hon sig från sin dåvarande make – dansbandskungen Anders Engberg.

Kort därefter erkände Christer för GT att ryktena var sanna och att han och hustrun Birgitta hade flyttat isär. I sin självbiografi har Christer berättat om hur det gick till när Birgitta fick reda på att han hade en affär:

”I dag är jag är inte stolt över mina lögner. Men då var förälskelsen så stark att jag inte drog mig för att både bedra min hustru och ljuga. Birgitta förstod väl att något var lurt och 31 januari när jag just hade ha en spelning med Lotta ställde Birgitta en rak fråga: ’Vad håller du på med?’ Birgitta spände ögonen i mig och tog ett steg närmare. ’Tror du inte jag förstår att du har en annan? Det är Lotta, va? Lotta, jävla fyra bugg Engberg!”, skriver Christer och fortsätter:

Jag stod tyst och skamsen, tryckt mot väggen. Vilken mes jag varit som inte varit ärlig mot Birgitta. Det är ju illa nog att vara otrogen, men alla dessa lögner som jag hittat på”, skriver han i boken.

Relationen mellan de två dansbandsstjärnorna blev kortvarig, och snart fann Christer och Birgitta tillbaka till varandra. Idag är alla parter vänner.

– Det är kanske enkelt att säga att tiden läker alla sår men i det är fallet så är det nog så. Det är så längesen och vårt förhållande började arbetsmässigt, och vi sjöng några duetter ihop i slutet på 80-talet. Och det fungerar fortfarande väldigt bra, har Christer Sjögren sagt till GT.

Christer Sjögrens äktenskapsförord med hustrun Birgitta

Ett år innan skandalen upprättade Christer Sjögren ett äktenskapsförord som klargör att avkastningen från hans aktier i Vikingarna International AB och andra bolag ska vara hans enskilda egendom, vilket innebär att hustrun inte har giftorätt till dessa tillgångar, enligt uppgifter från Aftonbladet från 2018.

Tidningen skriver även att Sjögren äger en fjärdedel av aktierna i Vikingarna AB, och att bolaget har ett eget kapital på 336 000 kronor. Dessutom är avkastningen från hans pensionsförsäkring specificerad som enskild egendom. Veteranbilen De Soto från 1937 listas också som en tillgång som Sjögren ensam äger, utan hustruns rätt till giftorätt.

Firar 54 år som gifta

Trots att det en gång i tiden såg ut som äktenskapet kunde ta slut har Christer och Birgitta nu varit gifta i hela 54 år har två barnbarn, Norah och Nellie, som de ser till att träffa så ofta de kan.

– Jag älskar att vara morfar och att träffa barnbarnen så mycket så möjligt. De bor bara sju kilometer från oss på Hammarö, säger Christer i en intervju med ”Året runt”.

Christer, som har ett stort intresse för bilar, berättar att han gärna tar med sig Birgitta och deras barnbarn ut på turer.

– Jag tar gärna en sväng med bilarna, ibland följer min fru med och barnbarnen har också provat, säger han till tidningen.

Även hemma i huset verkar dansbandskungen och hans fru dela ett stillsamt och vardagligt liv. I intervjun berättar han att de hjälps åt att hålla trädgården, även om Birgitta ibland får dra det stora lasset.

– Vi har ju också en stor trädgård som behöver skötas om. Vissa delar lejer vi bort, men framför allt hustrun gillar att pyssla i rabatterna och odla. Jag brukar få hjälpa till att bära tunga jordsäckar, men rycker även in och gör annat också. Fast gröna fingrar har jag nog inte riktigt, det är mer min fru som står för den delen, avslutar Christer med ett skratt.

I en intervju med Nöjeslivet har Christer Sjögren berättat att deras många år ihop bara har fört de närmare.

– Vi har varit ihop så länge att vi finner varann och tar hänsyn till varann.

Ni är en sann inspiration, Christer och Birgitta!

LÄS MER:
* Christer Sjögrens nya ödesbesked – då lägger han ner karriären för gott: ”Allting har ett slut”
* Drottning Silvias vädjan till Christer Sjögren – fick artisten att ändra sig