Foto: Kanal 5/Newsner/Markus Dahlberg, TT

Mikael Tornvings speciella knivritual med sina barn

Mikael Tornving har en speciell ritual med sina barn.
Den folkkäre programledaren och komikern har uppfostrat sönerna på samma vis.
– Det kanske är lite militärskadat, säger han i Rickard Olssons nya podcast ”Hjälp, jag fyller 50!”.

Skådespelaren, komikern och programledaren Mikael Tornving, 63, är premiärgäst i tv-profilen Rickard Olssons, 57, nya podcast ”Hjälp, jag fyller 50!”. I serien intervjuar Olsson kända och folkkära profiler om deras liv och karriär – i andra halvlek. Podden produceras av Nöjeslivet och går att lyssna på i sin helhet HÄR.

Tornving syns under hösten varje vecka i Kanal 5 – där han blivit hyllad för sin insats som programledare för klassiska tv-frågesporten ”Jeopardy”. Han har genom åren också medverkat i program som ”Parlamentet”, ”Melodifestivalen” och ”Alla mot alla”. Han har också haft roller i humorserier som ”Playa del Sol” och i polisfilmserien om Johan Falk gör han rollen som Patrik Agrell.

Mikael Tornving har två barn – så är han som pappa

Utanför rampljuset har Tornving uppfostrat två söner: Hugo, 26, och Harald, 23, som han har tillsammans med ex-hustrun Gunilla.

– Jag har alltid sett det som ett utbildningsuppdrag. Det låter ju förenklat, och det är klart att det är det. Men jag har haft som mål att de ska bli självständiga, kunna försörja sig lagligt och fungera med andra människor. Det ska bli folk av dem, och det rår man inte alltid över. Men jag är väldigt glad av att se att det har blivit det, säger Mikael Tornving i podden ”Hjälp, jag fyller 50!”.

Han fortsätter:

– Med att det har ”blivit folk” av dem menar jag att, de respekterar andra människor, de är inte aktivt elaka, de tar ansvar, de förstår konsekvenserna av sitt agerande. De kan be om ursäkt när de gör fel. De vågar fråga om råd när de tycker att de behöver det.

Mikael Tornving förklarar för Rickard Olsson att det hela har tagit sig uttryck i form av en speciell ritual. I tre steg.

– Sen har jag, vilket kanske är lite militärskadat då, men jag har haft såna transaktionsritualer. När de var sex, sju år gamla ungefär, då tog jag upp dem på fjället första gången, enskilt. Då går man upp och när man kommer upp på kalfjället, då får de sin första riktiga kniv, och sen har jag naturligtvis med mig förbandslådan.

– Här är Kapten Tornving! säger Olsson.

– Haha, ja. De kommer ju att skära sig, men fördelen med små barn som får en kniv är att de inte är så starka och då blir det inga djupa sår utan mest plåster. Sen sover man över på fjället en natt. Det är en väldigt lugn promenad. De sover över, får lära sig lite fälthygien, hur man går på muggen, lite respekt för naturen och sånt där. Sen dagen efter går man ner och då är det hamburgare och badhus, säger Tornving.

”Jag finns där och hjälper till om det behövs”

Nästa steg handlade om att kunna föra sig på restaurang, vilket Micke anser är viktigt.

– Sen hade jag väl någon gång där jag tog ut dem på restaurang för första gången. Jag var inte så utbildad i det, eftersom farsan var bilmek och morsan jobbade på socialbyrå. Så vi hade inte pengar att gå ut på restaurang. Men jag tycker det är en trygghet att kunna föra sig på restaurang. Att inte känna sig helt borta. Att veta: ”Så länge jag kan betala, så har jag lika stor rätt att vara här som Wallenball eller vem som helst”. Det har jag försökt få dem till, säger Tornving i ”Hjälp, jag fyller 50!”.

Finalsteget i Tornvings uppfostrande ritual-trappa handlade om framtid.

– Sen för bara några år sen. Först en middag med äldsta grabben hemma i lägenheten där jag säger åt honom: ”Nu upphör mitt uppfostrande uppdrag. Det är över nu. Du klarar dig själv. Nu övergår det här till stöd och coaching, och det sker på avrop. Så du talar om för mig när du vill ha mina råd och mitt stöd. I övrigt är du kapabel nu att leva ditt eget liv. Men jag finns där och hjälper till om det behövs”. Det var den avslutande ritualen, och sen skålar vi på det då, naturligtvis. Jag vill att de ska komma ihåg det här sakerna, och då får man bygga en dramaturgi runt det här, så att det fastnar i minnet, säger Mikael Tornving i podcasten ”Hjälp, jag fyller 50!”.

Så är Tornvings relation med sönerna i dag: ”Saknar dem”

I dag har Tornving en god relation med båda sönerna. Samtidigt kan det gå lång tid innan de ses, men det ser skådespelaren bara som en naturlig del i livet.

– Nu har jag gjort det med båda grabbarna och ibland kan det gå flera veckor innan jag hör av dem. Jag saknar dem naturligtvis och vill träffa dem. Men jag vet också att de är i en fas i sina liv där de är fullt upptagna med att bygga upp sin tillvaro. De ska in i relationer, göra karriär eller börja studera, bygga sitt sociala nätverk. Jag var ju väldigt upptagen med det, och det ska ungar vara i den åldern. De ska vara självcentrerade på det sättet. Deras uppgift är inte att tillfredsställa mina behov av att känna mig som en bra förälder, utan det kommer sen förhoppningsvis.

Fotnot: “Hjälp, jag fyller 50!” finns att lyssna på via Spotify eller poddspelare/poddapp. Som exempelvis Podcaster för Iphone och Google Podcasts för Android-telefoner. Podden släpps på torsdagar från och med den 10 oktober.

LÄS MER: