Foto: Netflix/ Getty Images

Prins Harry borde lämna USA – men inte ta barnen med sig

Prins Harry har försatt sig i något av en knepig situation. Även om det verkligen verkar som om han lever sitt bästa liv i USA, tyder många rapporter på något helt annat. Den främmande prinsen saknar sitt hem, hävdar de, han saknar sina vänner och möjligen det fina liv han lämnade bakom sig.

Nu är det dags, Harry. Lös dina meningsskiljaktigheter med din familj innan det är för sent – och gör det utan dina barn närvarande.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Prins Harrys fejd med kungafamiljen verkar för alla i världen vara ett dilemma som aldrig tar slut. Som alltid när det gäller sådana här saker finns det många motstridiga rapporter om vad som verkligen pågår. På grund av detta är det omöjligt att helt avfärda ens de mest besynnerliga påståenden som görs. Vissa av dem kan faktiskt ha en viss substans; vissa av dem kan mycket väl vara sanna.

Nu säger ingen att de saker som Harry kände att han utsattes för när han var en arbetande medlem av kungafamiljen är acceptabla – det är de inte – men det verkar vara så att det helt klart är dags för honom att gå vidare, glömma det förflutna och göra sitt yttersta för att begrava stridsyxan med sin familj. Numera är han och Meghan Markle inte längre de viktigaste personerna i deras liv, utan snarare deras barn, prins Archie och Lilibet, som har blivit definitiva offer för oroligheterna i deras familj.

Prins Harry använder sina barn för att hämnas kung Charles

På ett sätt känns det som om Harry har använt sina barn för att utkräva en slags hämnd på sin far, kung Charles. Harry och Meghan har sagt att säkerhetsfrågor – det vill säga att de inte längre får den säkerhet som de känner att de desperat behöver – är den främsta anledningen till att de inte besöker kung Charles, deras barns farfar, och resten av deras kungliga familj i Storbritannien.

Flera gånger har Harry antytt att han inte ens känner sig trygg med att ta med sin fru tillbaka till sitt hemland. Ändå reste de båda till Colombia på vad vissa har kallat en inofficiell kunglig resa.

Intressant nog har USA:s utrikesdepartement gett Colombia en reseavrådan på nivå 3, vilket innebär att de aktivt uppmanar besökare att ”ompröva resan” på grund av ”brottslighet och terror”. För mig låter det som en mycket farligare plats för paret att besöka än Storbritannien.

Harry och Meghan hindrar sina barn från att träffa sin farfar – och deras farfar från att träffa sina barnbarn – vilket är oroande. Visst kommer Archie och Lilibet att få vänner i skolan och liknande i USA, men de hålls effektivt åtskilda från en hel halva av sin familj…

Archie och Lilibets relationer med sina kusiner prins George, prinsessan Charlotte och prins Louis, liksom med de andra äldre familjemedlemmarna, borde vara en prioritet för Harry och Meghan. Tyvärr verkar paret Sussex ha varit förblindade av sina egna frustrationer riktade mot den brittiska monarkin, och de försätter för närvarande sina barn i en fruktansvärd situation för framtiden.

Varför prins Harry bör lämna USA – men utan sina barn

När Archie och Lilibet så småningom fyller 18 år, kommer de då att ringa i klockan på Buckingham Palace i hopp om att någon ska släppa in dem? Eller kommer Harry och Meghans oförmåga att erkänna att deras barn borde ha rätt att åtminstone lära känna sin familj innebära att Archie och Liibet aldrig ens vill besöka Storbritannien, sina kungliga kusiner, mostrar, farbröder och sin farfar?

Medan Harry och Meghan bestämde sig för att lämna det kungliga livet på sina egna villkor, måste Harry den här gången fixa det som är trasigt själv. Det är dags för honom att lämna sitt lyxiga liv i USA, återvända till Storbritannien, sätta sig ner med sin familj och reda ut saker och ting. Ta inte med din fru – och ta inte med dina barn.

Det är naturligtvis inte idealiskt att Harry är borta från sina barn under den tid det kan ta att återuppbygga de broar som bränts med sådana som kung Charles och prins William. Men tanken att Harry skulle ta sina barn utan löftet om den statligt finansierade säkerhet som för närvarande nekas dem är mycket osannolikt.

Hertigen av Sussex, kom ihåg, har redan förlorat en utmaning i High Court för att få sitt tidigare polisskydd återinfört, även om han vann rätten att överklaga för att det skulle granskas igen.

Ändå skulle det inte vara rättvist att ta med sig Archie och Lilibet till Storbritannien. För det första är de fortfarande mycket unga, och att störa deras vardag skulle inte vara rättvist.

Inte bara det, utan det faktum att den brittiska paparazzipressen skulle vara på dem skulle inte göra saken lättare, och även om Archie och Lilibet kanske inte vet exakt vad ”kunglig” betyder – av allt att döma har de haft ett skyddat liv i Montecito – är det inte rimligt att ge dem sin första smak av berömmelse genom att ha kameror blinkande i ansiktet 24/7.

Archie & Lilibet kommer att tacka sin pappa i framtiden

Som tidigare nämnt vill Harry naturligtvis det bäst för sina barn. Med tanke på allt som prinsen har gått igenom, särskilt med sin far och bror, kan han då lägga all sin energi på att vara en bra far utan att konfrontera sitt förflutna?

Om Harry återvänder till Storbritannien och löser sina meningsskiljaktigheter, kan den tid och det utrymme han får från sina barn och sin fru vara ett sätt för honom att läka på ett personligt plan. I det långa loppet kan det hjälpa honom att växa som människa och far.

Att hitta en riktig mening och se på livet ur ett annat perspektiv – ett perspektiv där han sätter sina barn främst – kan vara en avgörande förändring för Harry. Han kanske inte är den enda aktiva ingrediensen i den här kungliga familjefejden, men hans och barnens lider för varje år som den pågår.

Med sina intervjuer, Netflix-serien och Harrys bok Spare kan det lätt bestridas att paret har belastat sina barn. Det är nu dags för hertigen av Sussex att växa upp, avsluta den här farsen en gång för alla och göra sina barns relationer med sin familj i Storbritannien till sin högsta prioritet. Om han reser till Storbritannien ensam och får saker och ting att fungera är jag säker på att Archie och Lilibet kommer att tacka sin far tusen gånger om i framtiden.

Vad tänker du om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!