Foto: TV4

Siw Malmkvists önskan inför döden

Siw Malmkvist är en av Sveriges mest folkkära artister, med en meritlista som få kan mäta sig med. Under sin långa karriär har hon gjort sig känd för sin underbara musik, sina scenframträdanden och stora humor. Hon har underhållit svenska folket i flera decennier och skapat en musikskatt som lämnat ett stort avtryck.

Men hon är också en kärleksfull mamma och under många år levde hon sida vid sida med sin älskade sambo Fredrik Ohlsson innan han avled år 2023. Efter hans bortgång berättar hon nu i en intervju med Aftonbladet om sina egna tankar kring döden.

Som ung stjärna gjorde Siw Malmkvist sig snabbt ett namn, särskilt genom sina framgångar i Melodifestivalen. Redan 1959 vann hon med låten ”Augustin” under tävlingens andra år, och bara två år senare upprepade hon succén med ”April, april”.

Hon har utöver detta också synts på otaliga scener och i mängder av olika sammanhang genom åren. Både här hemma i Sverige och internationellt. Bland annat har hon varit värdinna för ”Hylands hörna” och medverkat i en rad musikaler runtom i Europa. Hennes stora talang och unika scennärvaro har gjort henne till en ikon inom svensk underhållning.

Siw Malmqvists familj

Men bakom rampljuset är hon också en kärleksfull mamma och i många år levde hon sida vid sida med sin älskade Fredrik Ohlsson innan hans död i fjol.

I en intervju med Aftonbladet berättar hon nu om tiden efter hans bortgång.

– Det är så jädra tomt och tyst. Allt känns också så konstigt. Jag träffade bekanta till honom när jag var nere på utställningen i Landskrona och tänkte att jag skulle hälsa till Fredrik eller berätta olika saker för honom. Men, just det… Det går ju inte. Fredrik finns inte längre, säger hon till tidningen.

I samma veva berättar hon om tankarna kring sin egen död, och önskan att få somna in i lugn och ro så småningom.

– Men nu vet jag verkligen hur det är att dö. Man somnar. Den bästa döden är väl att man lägger sig på kvällen och dör i sömnen. Det är önskedrömmen att få dö så.

Men även om Fredrik inte finns med henne längre så minns hon deras år tillsammans med glädje, och saknaden är såklart stor.

– Vi var följeslagare i så många år. Men precis som för alla andra har det varit upp och ner och ibland har jag tänkt att nu slänger jag ut honom. Haha! Men vi hade det väldigt normalt och ofta otroligt trevligt. Jag saknar honom hemskt mycket och ibland tycker jag att jag hör hans röst.

LÄS MER

 

Läs mer om...