Foto: Kanal 5/Henrik Montgomery/TT

Mikael Tornvings relationsknep – kravet på partnern

Mikael Tornving har ett speciellt relationsknep han inte tummar på.
– Båda i en relation har ett ansvar, säger komikern i Rickard Olssons podcast ”Hjälp, jag fyller 50!”.

Skådespelaren, komikern och programledaren Mikael Tornving, 63, är den första gästen i tv-profilen Rickard Olssons, 57, nya podcast ”Hjälp, jag fyller 50!”. I intervjuserien möter Olsson kända och folkkära profiler för ett nära samtal om deras liv och karriär – i andra halvlek. Podden produceras av Nöjeslivet och går att lyssna på i sin helhet HÄR.

”Jeopardy”-programledaren gick skilda vägar med ex-hustrun Gunilla 2016, efter 20 år tillsammans. Han lever i dag i en särbo-relation tillsammans med sin nya flickvän.

Mikael Tornving: ”Rättvisa är någonting som sker över tid”

I podcasten berättar Tornving om hur han ser på rättviseaspekten i en relation.

– Rättvisa är någonting som sker över tid. I en relation, som en föräldrarelation eller kärleksrelation eller vad som helst, så får man ibland bara hacka i sig bajsmackan. För det var min tur, och ibland får någon annan ta den. Att det över tid upplevs som rättvist, säger Tornving i ”Hjälp, jag fyller 50!”.

Rickard Olsson berättar att han hört talats om ett par som praktiserade milimeterrättvisa – i allt.

– Jag hörde om ett par, en kvinna och en man, som hade delat upp allt så att det skulle vara så jämställt som möjligt. Så om de åkte bil 10 mil, så bytte de efter fem mil så att hon fick köra de fem sista milen, säger Rickard Olsson i podden.

Det relationsknepet slår Micke Tornving ner på direkt.

– Det funkar ju inte! Så här ser jag på det, och min ex-fru kanske har en annan bild, men båda i en relation har ett ansvar inte bara att göra arbetsuppgifter utan också meddela när man tycker att det är snedfördelat, säger Tornving och fortsätter:

– För jag går ju in i en relation med en myndig person, och då förväntar jag mig att den människan också har förmågan att säga till när de tycker att jag drar för litet lass. Sen sker också oftast en slags arbetsfördelning utifrån fallenhet och intressen.

Så levde Mikael Tornving och ex-frun Gunilla

Tornving berättar hur han och ex-hustrun delade upp sysslorna.

– Då var det framför allt hon som lagade maten, för hon var jävla bra på det. Hon var också intresserad av det. Jag tycker också om att laga mat, men hon var uppenbart bättre på det än jag. Då tar jag tvätt, disk och städningsansvaret i stället. Om jag då upplever att det blev lite mycket på min palett, då får jag ju säga till om det. Så får man ha ett samtal och teknik för att lösa det, säger Tornving.

Den folkkäre komikern betonar att han inte ser frågan primärt som någonting manligt–kvinnligt.

– Jag vet inte hur många gånger som jag delat hus med fyra manliga officerare för att vi ska reka inför någon repövning uppe i ”Överhelvetesjärvi”. Så bor vi tillsammans i två veckor. Då utkristalliserar sig ofta att det är någon som är duktig på att laga mat och gör det. Någon sticker iväg och handlar, någon som städar och sen är det någon lat jävel som bara kollar på sport och inte gör någonting. Då blir det ”familjeråd”. Jag vill påstå att det i huvudsak inte är någonting manligt/kvinnligt, utan att det är en läggningsfråga. Sen kanske det kan vara så att kvinnor av kulturella aspekter förväntar sig själva att de ska göra saker på ett visst sätt, men då får man ju ta ett samtal om det, säger Tornving i podcasten ”Hjälp, jag fyller 50!”.

Vad är dina tankar om detta? Skriv gärna en kommentar!

Fotnot: “Hjälp, jag fyller 50!” finns att lyssna på via Spotify eller poddspelare/poddapp. Som exempelvis Podcaster för Iphone och Google Podcasts för Android-telefoner. Podden släpps på torsdagar från och med den 10 oktober.

LÄS MER: