Med sin varma personlighet, sin humor och sitt starka samhällsengagemang gjorde Astrid Lindgren sig till en av Sveriges mest älskade författare genom tiderna.
Hon var inte rädd för att utmana auktoriteter och i hennes barnböcker, som ”Pippi Långstrump”, betonas ofta värdet av frihet, fantasi och självständighet. Astrid Lindgren var nyfiken och rättrådig och hade en rebellisk ådra som ofta återspeglas i de karaktärer hon skapade.
Den empatiska kvinnan kämpade ofta för barns rättigheter, djurens välbefinnande och social rättvisa. Det råder ingen tvekan om varför den välkända barnboksförfattaren och Sveriges mest översatta författare älskades av unga människor över hela världen.
Astrid tillbringade sina sista dagar hemma i Stockholm, där hon avled lugnt och stilla 2002, 94 år gammal.
Familjen och nära vännerna var närvarande under hennes sista tid och Astrid Lindgren hade en nära relation till sin dotter Karin Nyman.
Hennes dotter, som nu är 90 år gammal, var inspirationskällan till Lindgrens mest kända karaktär, Pippi Långstrump. Berättelsen om den modiga lilla flickan började 1941 som en godnattsaga för hennes då 7-åriga sjuka dotter. Det var faktiskt också hon som kom på namnet Pippi.
Det råder ingen tvekan om att berättelsen om den lilla starka flickan är en av, om inte den mest populära karaktären i Astrid Lindgrens böcker.
Astrid Lindgrens stora sorg
Astrid Lindgren var tvungen att sätta sin son Lars i fosterhem när hon bara var 18 år gammal. Mannen som hon fick barn med var flera år äldre än hon och dessutom gift.
Hon ville dock inte gifta sig med honom när han frågade, utan tog istället en sekreterarkurs och hittade ett jobb, enligt Cappelen Damm. Efter att senare i livet ha träffat sin make Sture Lindgren fick de tillsammans dottern Karin.
Sonen Lars, som hade varit Astrids stora sorg efter att hon tvingats lämna bort honom, kunde äntligen komma hem och göra sin mors hjärta helt igen.
Historien om Pippi
Astrid Lindgren beskrev ofta Pippi Långstrump som en lekfull och okonventionell liten flicka som trotsade samhällets normer. Den lilla flickan, som är känd för sin enorma styrka, självständighet och livliga fantasi, bodde ensam i Villa Villekulla med sin apa Herr Nilsson och sin häst, utan tillsyn av vuxna.
Det är inte konstigt att den livfulla karaktären är så omtyckt, också så många år senare, när hon i böckerna har ett stort hjärta och ofta står upp för dem som är svagare eller förtryckta.
Lindgren sa en gång om Pippi: ”Hon är en symbol för frihet, självständighet och rätten att vara annorlunda.” Genom Pippi förmedlar barnboksförfattaren sin övertygelse om att barndomen ska vara en tid för kreativitet och fantasi, fri från strikta regler och samhällets förväntningar.
Men även om Pippi har varit en förebild i decennier, som både unga och gamla har sett upp till, kunde det faktiskt ha blivit helt annorlunda.
Det var bara en historia som jag hade hittat på
Astrid Lindgren var 37 år gammal och tvåbarnsmamma när hon skickade in sitt första manus om Pippi Långstrump till Bonnier. Men förlaget nekade manuset med motiveringen att berättelsen inte var lämplig för barn.
– De tyckte inte att det var lämplig litteratur för barn. Och det var något jag höll med om helt och hållet. Det var bara en historia som jag hade hittat på för min dotter när hon var sjuk. Hon låg där och sa: ”Berätta något för mig, mamma.” ”Vad ska jag berätta för henne?” frågade jag. ”Om Pippi Långstrump”, sa hon i en intervju med Spesial 1987.
I intervjun berättade Lindgren att hon i väntan på deras beslut skrev en annan bok, Britt-Mari lättar sitt hjärta, som vann pris i en annan tävling som Raben och Sjögrens förlag anordnade. Lyckligtvis tog de Pippi-manuset till sig och antog det samma dag.
Underbara och kloka Astrid, som vi saknar dig. Tack för alla dina otroliga berättelser och fina verk!
LÄS MER
- Astrid Lindgrens oväntade detalj i testamentet – efter hennes död visade hon sina rätta färger
- Här begår tv-profilen sitt ”livs största misstag” – tillrättavisar Astrid Lindgren när hon sjunger