Foto: Anders Wiklund/TT & TV4

Helen Sjöholm vill inte göra comeback i ”Så mycket bättre”

Helen Sjöholm gjorde stor succé i ”Så mycket bättre” 2020.
Nu berättar den folkkära stjärnan varför hon inte vill göra comeback i programmet – ännu.
– Jag är nog klar, säger hon till Nöjeslivet.
Under hösten är hon högaktuell med julshowen ”Sånger i juletid” med vännen och kollegan Anna Stadling.

Artisterna Helen Sjöholm och Anna Stadling har varit vänner sen barnsben – och hyllades stort av kritikerkåren både julen 2022 respektive 2023 när de åkte ut på turnén ”Snö & marschaller”. Den föreställningen kom också att visas i SVT.

Nu står det klart att de båda stjärnorna fortsätter sitt julsamarbete även denna vinter. 2024 års julshow går under titeln ”Sånger i juletid” och får premiär 28 november i Mariakyrkan i Helsingborg. Turnén gör sedan många stopp runtom i hela Sverige (se faktaruta längre ned i artikeln) innan det blir final ett par dagar före julhelgen, närmare bestämt den 19 december i Oskar Fredriks kyrka i Göteborg.

Helen Sjöholm och Anna Stadling om turnén ”Sånger i juletid” 2024

Nöjeslivet fick en pratstund med de båda skönsjungande artisterna, och då berättade de om utmaningarna att göra en julkonsert, jämfört med ett ”vanligt” gig.

– Utmaningen tror jag är att hitta sin vinkel och göra den tydlig på något sätt. Jag tror man kan göra julkonserter på alla möjliga sätt. Vi har alltifrån stora till lite mindre. Helen och jag vill ju och jobbar väldigt mycket med att få in helheten på något vis den här tiden. Vintern, mörkret, sångerna – både de traditionella och nyare. Att få en båge mellan allt det här, den traditionella delen som vi kommer ifrån med körmusik. Att få till länken mellan det nya och det gamla, säger Anna Stadling till Nöjeslivet.

– Ja, jag håller med. Att varje år hitta någon blandning av de sånger som betydde mycket för oss, som blir en skön resa att följa med på. Som både ger det traditionella som man ofta eftersöker i december, någonting att luta sig tillbaka emot. Men också något nytt, säger Helen Sjöholm och fortsätter:

– Sen samarbetar Anna och jag sen ett par år med fantastiska musikanter och det är också en stora glädje, både att presentera för publiken och för oss att ha med och musicera med. Ingen kväll blir riktigt den andra lik. Det finns mycket ”stora öron” i det här gänget. Det är fantastiskt.

Duon har med sig tre musiker på scen under vinterns julturné: Jesper Nordenström på klaviatur, Johan Lindström på gitarr och Dan Berglund på bas.

– Det som uppstår mellan oss i bandet är ju det som händer när vi sätter igång. Men innan dess är det mycket texter som jag och Anna funderar på. De här tankarna kring årstiden, livet i det stora och världen vi lever i, säger Helen Sjöholm.

Därför vill inte Helen Sjöholm göra comeback i ”Så mycket bättre” nu

Samtidigt som Sjöholm och Stadling gör sig redo för turné, får svenska folket också ta del av musik varje veckoslut i tv-rutan när den nya säsongen av ”Så mycket bättre” nyligen haft premiär. Sjöholm har tidigare medverkat i programmet under säsongen som sändes pandemiåret 2020.

Då hade hon sällskap av kollegor som Plura Jonsson, Markus Krunegård, Lisa Nilsson och Benjamin Ingrosso. I programmet gjorde Sjöholm bejublade tolkningar av Jakob Hellmans ”Hon har ett sätt”, Krunegårds ”Korallreven & Vintergatan” – och Loreens ”Euphoria” (”Euforia” i Helens version) som blev finalnumret för hela den säsongen.

Även om det blivit vanligare med artister som återkommer till ”Så mycket bättre”, menar Sjöholm att tittarna inte ska hoppas på för mycket när det kommer till hennes egen eventuella comeback.

”Så mycket bättre” tycks vara ett avslutat kapitel för den folkkära stjärnan som en gång i tiden fick sitt stora genombrott i musikalen ”Kristina från Duvemåla”.

– Nej alltså, jag är nog klar med det där (”Så mycket bättre”, reds anm). Det där att prata mycket, fundera på sig själv och andra, det var kul. Men jag är nog klar med det. Det var ju spännande, helt klart alltså, säger Helen Sjöholm till Nöjeslivet.

Hon funderar sedan en stund, och öppnar dörren på glänt för en framtida comeback.

– Om man får bli gammal, så kan man åka dit. Så får man sjunga någon trudelutt av en ung människa som vi inte vet om nu! Det vore kul, säger Sjöholm och fortsätter:

– Däremot borde ju Anna verkligen vara med!

Anna Stadling: ”Skulle säkert vara supernervös”

Anna Stadling, som släppt sju soloalbum sen debuten ”Det känns” 1999, har genom åren samarbetat med artister som Staffan Hellstrand och Idde Schultz. Hon var också en del av Lars Winnerbäcks hyllade kompband Hovet i början på 2000-talet – och talar gott om ”Så mycket bättre”.

– Alltså, känslan är att det måste vara helt fantastiskt att höra versioner. Det som är roligt är väl att det ibland lyfts upp mycket material bakom som många kanske inte hört. Särskilt i dagens läge när många kanske inte hört albumen, det finns så mycket spår i alla våra kataloger. Vi som har hållit på ett tag. Men det är en speciell situation så klart som man säkert skulle vara supernervös inför, säger Stadling till Nöjeslivet.

I samband med årets säsong kommer Stadling följa en speciell artist lite extra.

– I år är ju Sophie Zelmani med, och det ska bli väldigt kul att följa. Hon har gjort så mycket fin musik, säger Stadling.

Ljuv musik väntas också i vinter när Sjöholm och Stadling återigen ska bjuda på julmagi ute i landet.

LÄS MER:

Fakta: Hit kommer kyrkoturnén ”Sånger i juletid” med Helen Sjöholm och Anna Stadling

28 nov Helsingborg, Mariakyrkan
29 nov Ystad, Ystad teater
30 nov Älmhult, Virestad kyrka
1 december, Maximteatern Stockholm
4 december Malmö, Sankt Johanneskyrka
6 december Järvsö, Järvsö kyrka
7 december Sundsvall, Selångers kyrka
8 december Gävle, Heliga Trefaldighets kyrka
11 december Askersund, Kulturhuset Sjöängen
12 december Borås, Gustav Adolfskyrka
15 december Grängesberg, Cassels konserthus
16 december Eskilstuna, Kloster kyrka
18 december Karlstad, Karlstads domkyrka
19 december Göteborg, Oskar Fredriks kyrka
Fotnot: Biljetter är släppta via allthingslive.se.