Foto: SVT/Kanal 5

Pernilla Wahlgren om valet av Anna Kinberg Batra som vigselförrättare

Anna Kinberg Batra tvingades avgå som landshövding.
Nu berättar Pernilla Wahlgren varför ex-politikern innan dess fick äran att viga henne och Christian Bauer.
– Vi har haft lite olika tankar, säger hon i ”Wahlgrens värld”.

Ni kan nog historien vid det här laget. Tidigare moderata partiledaren Anna Kinberg Batra fick nyligen ta emot stenhård kritik av Justitieombudsmannen, JO. I en granskning av Stockholms landshövding pekades tre av hennes rekryteringar ut som nonchalanta – och inte följt grundlagen när jobben tillsatts.

Skandalen blev ett faktum efter att Aftonbladet i april avslöjat att två av ”AKB:s” vänner tilldelats toppjobb hos länsstyrelsen. Detta under tveksamma former.

– Jag tar till mig av kritiken eftersom jag inte vill hamna i något sånt här igen. Jag har gjort fel i början, men det tänker jag inte göra om, sade Kinberg Batra till Dagens Nyheter.

I slutet av september tvingades hon bort från sin toppost efter beslut från regeringen.

Men innan detta var faktum, hann Kinberg Batra i kraft av vigselförrättare utföra en viktig uppgift för Pernilla Wahlgren och Christian Bauer. När paret vigdes i Marbella i somras var det ”AKB” – som också har synts i flera nöjesproduktioner i tv på senare år, bland annat ”Alla mot alla” och SVT:s ”Muren” – som agerade just vigselförrättare.

I torsdagens avsnitt av ”Wahlgrens värld” förklarar Pernilla hur tankarna gick när de valde den numera före detta landshövdingen till detta uppdrag.

– Jag och Christian gifte ju oss i december. Det gör att, när vi nu ska gifta oss igen, med den stora bröllopsfesten, så får vi inte bli vigda av en svensk präst, säger Pernilla Wahlgren i programmet.

Hon förklarar att de hade funderat på det hela flera varv – innan de till slut landade i att ”AKB” var ett bra val, eftersom hon också var privat inbjuden som gäst till bröllopet.

– Vi har haft lite olika tankar om det. Och så kom jag på en jättebra plan: en av bröllopsgästerna är inte bara en trevlig bröllopsgäst. Hon är också landshövding. Tänk att bli vigd av en landshövding! Det är Anna Kinberg Batra, säger Pernilla Wahlgren i programmet.

Sedan får tittarna följa hur Pernilla författar ett e-postmeddelande till Kinberg Batra med den stora frågan. ”Du har pondus, är väldigt rolig men ändå seriös”, skrev Pernilla bland annat i mejlet. 

– Vi landade i att vi skulle se det som en ära om du skulle vilja viga oss, säger Pernilla.

”Wahlgrens värld” sänds torsdag 17 oktober klockan 20.00 i Kanal 5 och på Max.

LÄS MER: