Flera misstag förekommer i ”Lilla huset på prärien”

Om du tror att Lilla huset på prärien var perfekt, tänk om!

Denna älskade klassiker, känd för sin tidlösa charm, hälsosamma berättelser och äventyrliga anda, var inte utan sin andel av misstag.

Trots sitt till synes felfria utseende lyckades en myriad av bloopers och missar på något sätt ta sig förbi redigeringsrummet.

Jag sitter fortfarande som klistrad framför repriserna av Lilla huset på prärien, precis som mina föräldrar gjorde förr i tiden. På ett ögonblick transporterar den oss till slutet av 1800-talet och introducerar oss till den motståndskraftiga familjen Ingalls.

När man tittar på avsnitten nu är det tydligt att seriens budskap är lika kraftfullt som någonsin – att behandla andra med respekt, att vara ärlig och att värdesätta familj och vänner. Men de av oss som har ett skarpt öga har upptäckt en skattkista av misstag och dumheter som säkert kommer att få dig att göra en dubbelkoll – och kanske till och med få dig att skratta.

Lauras mystiska graviditet

Laura meddelade först sin graviditet sent i säsong sju, under en varm årstid, med blommorna blommande. Men när den följande sommaren kom var hon fortfarande gravid – vilket fick fansen att undra hur länge denna präriegraviditet var tänkt att pågå.

Nellie Oleson bar peruk

Vi minns alla Lilla huset på prärien och dess bråkstake Nellie Oleson, som gavs liv av Alison Arngrim. Men visste du att Nellies roll i serien var mycket större än i de ursprungliga böckerna?

Karaktärens utökade närvaro är ett bevis på hur mycket tittarna älskade att hata den här busiga skurken – särskilt när hon samarbetade med sin lika beräknande mamma Harriet.

Många minns säkert Nellies ikoniska blonda lockar, men det var ingen lätt uppgift att uppnå den looken. Alison Arngrims eget hår förvandlades till de karaktäristiska lockarna med hjälp av en gammaldags locktång som måste värmas i en ugn – en ganska smärtsam process som krävde både tid och tålamod.

Lösningen blev att ta in en peruk. För att hålla den på plats använde de en stor metallkam tillsammans med dussintals långa, raka hårnålar av metall.

Lilla huset på prärien.
Foto: TV4/CMore

Colonel Sanders cameo

En av de roligaste bloopersna i Lilla huset på prärien måste vara det oväntade framträdandet av Colonel Sanders, den ikoniska grundaren av Kentucky Fried Chicken, i ett avsnitt i säsong åtta med titeln ”Wave of the Future”. I den här historien förvandlas Nellies restaurang till en franchise.

Men som du kan föreställa dig går det inte som planerat och Nellie ångrar hela upplägget. I ett försök att bryta sig loss från kontraktet slår hon sig ihop med Charles och Nels för att öppna en konkurrerande restaurang. Sedan, i en bisarr vändning, dyker ingen mindre än överste Sanders själv upp och erbjuder Harriet ett avtal för att starta sin egen kycklingfranchise.

Det är här det roliga börjar: den gode översten föddes inte förrän 1890 och KFC startades inte förrän 1952. Samtidigt ska Lilla huset utspela sig på 1870- och 1880-talen! Snacka om en tidsresande entreprenör. Och för lite extra smak – när stekt kyckling dök upp i någon måltid i serien, ryktas det att den faktiskt kom direkt från KFC. Så överste Sanders cameo kanske inte var så långsökt trots allt.

De försvunna rockarna

Det här är något jag ofta har undrat över – den skriande bristen på vinterjackor när det är minusgrader. I avsnittet ”Bless All the Dear Children” kidnappas Lauras bebis runt jul i Minneapolis. Alla som känner till Minneapolis i december vet att det kan vara riktigt kallt, men ändå går alla omkring utan kappa, som Gilbert påpekar. Detta förbiseende kan bero på att serien spelades in i Tucson, Arizona, under sommarmånaderna.

Ett modefel

I vissa avsnitt kan man få en skymt av Carolines behå när hon rör sig på rätt sätt. Med tanke på att serien utspelar sig på 1870- och 1880-talen är detta lite av en anakronism – eftersom behåar inte ens uppfanns förrän 1912!

Några av kvinnorna har också frisyrer med permanent eller lockar på inspelningsplatsen – en look som är mer hemma på 1970-talet än på 1880-talet.

På ett liknande sätt kanske du har lagt märke till att de flesta männen i serien är renrakade, vilket är långt ifrån de historiska bilderna från den tiden. I verkligheten hade de allra flesta vuxna män ansiktsbehåring – skägg var högsta mode. Faktum är att Charles Ingalls själv hade skägg under större delen av sitt vuxna liv. Det verkar som om seriens val inte riktigt matchade den tidens robusta mode.

En docka istället för en levande person

I säsongens femte avsnitt ”The Odyssey” utspelar sig ett intensivt ögonblick när en okänd angripare försöker kasta av Albert från ett tåg i rörelse. Men Laura agerar snabbt och knuffar bort skurken precis i tid för att rädda Albert. Men mitt i denna dramatiska scen inträffar en rolig tabbe.

Tittare med skarpa ögon kan se en docka kastas av tåget och landar obekvämt i gräset. Samtidigt rullar en orädd stuntman nerför backen och överträffar den stillastående dockan i en dråplig kontrast.

Melissa Sue Anderson var ”kall och reserverad”…

Från säsong ett till sju av Lilla huset på prärien vann Melissa Sue Anderson fansens hjärtan som den vackra blonda Mary, det äldsta barnet till Charles och Caroline Ingalls.

Hennes motspelare tyckte dock att det var svårt att få kontakt med henne. Både Melissa Gilbert och Alison Arngrim berättade i sina självbiografier att Melissa Sue Anderson – med smeknamnet ”Missy” på inspelningsplatsen – ofta framstod som kall och reserverad under sin tid i serien. Men när man tittar på foton av skådespelarna tillsammans är det svårt att tro att det fanns något avstånd mellan dem.

Rykten florerade i teamet om att Missys överbeskyddande mamma bidrog till hennes tendens att hålla sig för sig själv.

Men Nellie och Laura blev bästa vänner

Alison Arngrim spelade den ursprungliga elaka flickan, Nellie Oleson, ärkefienden till den snälla flickan Laura Ingalls, som spelades av Melissa Gilbert. Men bakom kulisserna var det en helt annan historia! Alison och Melissa kom bra överens och blev de bästa av vänner.

När kamerorna slutade rulla var de som riktiga systrar, de delade skratt och skapade minnen som sträckte sig bortom serien.

Utanför inspelningsplatsen var de partners in crime, de sov över hos varandra och busade med sina intet ont anande medskådespelare. Vem hade kunnat tro att den hårda rivaliteten på skärmen skulle leda till en så rolig och lekfull vänskap utanför skärmen?

Sorgens konsekvenser i ”My Ellen”

Ett av de mest minnesvärda avsnitten av Lilla huset på prärien heter ”My Ellen”, som kretsar kring Ellen Taylors tragiska drunkning.

När Laura och Mary badar nakna med sin vän Ellen Taylor hamnar de plötsligt i en knepig situation. Några pojkar kommer förbi, vilket får flickorna att gömma sig under vattnet tills kusten är klar.

Medan Laura och Mary lyckas ta sig upp till ytan i säkerhet, drunknar tragiskt nog Ellen. Efterspelet är hjärtskärande, då Ellens bedrövade mamma i sin sorg skyller tragedin på Laura.

Under Ellens begravning är hennes mor överväldigad av sorg och anklagar Laura för tragedin och säger: ”Det var du som gjorde det här!” Denna tarmvredande anklagelse träffar Laura hårt, särskilt eftersom hon redan känner sig skyldig till vad som hände. Det som sticker ut är dock hur de vuxna runt omkring dem reagerar. Istället för att gå in och försvara Laura utbyter de bara oroliga blickar och låter henne lida ensam i sin smärta.

Det är ett förvirrande ögonblick. Med så många vuxna närvarande, inklusive pastor Alden och Doc Baker, förväntar man sig att åtminstone en av dem ska trösta Laura och försäkra henne om att hon inte bär skulden. Istället lämnar de henne att brottas med de hårda orden på egen hand. I ”My Ellen” är berättelsens känslomässiga tyngd obestridlig, men det finns ögonblick som känns osammanhängande när det gäller berättandet

Michael Landon stoppade grodor i munnen

Skämt verkade vara en stor del av filmkulturen, och det var Michael Landon som ofta gick i bräschen med sina kreativa och roliga upptåg. Ett roligt upptåg avslöjades av Rachel Greenbush, som spelade det yngsta Ingalls-syskonet, Carrie.

Den busiga duon Greenbush och hennes syster i rutan, Melissa Gilbert, brukade smyga iväg till bäcken under rasterna för att fånga grodor. Med sina slemmiga små vänner i släptåg återvände de till inspelningen för att överraska Landon.

På ett lekfullt sätt tog han de intet ont anande grodorna och stoppade dem i munnen, för att sedan promenera över till de andra skådespelarna och inspelningspersonalen. Med ett fräckt flin öppnade han munnen för att låta grodorna hoppa ut, vilket fick alla runt omkring honom att skratta och få panik.

Melissa Gilberts bråk med Michael Landon

Skådespelarna hade så bra kemi att man skulle kunna tro att de var en riktig familj, och utanför bild var de en stor del av varandras liv under många år. Men saker och ting var inte alltid smidiga mellan skådespelarna, och en större incident orsakade en varaktig spricka mellan Melissa Gilbert och Michael Landon.

Allt började när den unga stjärnan upptäckte nyheter som för alltid skulle förändra hur hon såg på Landon. Landon, som var gift med sin andra fru Marjorie Lynn Noe, inledde en affär på inspelningsplatsen med en mycket yngre kvinna, makeupartisten och stand-in-skådespelaren Cindy Clerico.

Gilbert minns att han lade märke till hur nära Landon och Clerico kom varandra under inspelningen, men avfärdade tanken eftersom han vägrade tro att Landon skulle vara otrogen mot sin fru.

Det var inget otrevligt, de var aldrig i ett slutet rum, inte vad jag såg”, skrev hon i sina memoarer. ”Men Mike gick runt och höll i hennes hundvalp, och hon var en söt ung tjej som bar snygga tajta jeans, trikåer och högklackade stövlar.

Snart upptäckte skådespelarna, inklusive Gilbert, affären och blev förkrossade över agerandet från den skådespelare som de hade sett upp till som en fadersgestalt.

För oss som barn var det en riktig smäll”, berättade Melissa Sue Anderson senare i sin biografi. ”Även om vi visste att han kunde vara svår ibland och hade sina brister, kunde vi aldrig drömma om att han skulle kunna tillfoga sin riktiga familj den typen av smärta.

För mig personligen hade han haft en högre moralisk standard. Han hade verkligen svikit mig.

Michael Landon spelade i Lilla huset på prärien.
Foto: TV4/CMore

Det resande lapptäcket

Örnögda fans med laserliknande syn har upptäckt en annan dråplig blunder: familjens täcke verkar ha en egen vilja! Detta svårfångade täcke dyker upp på olika platser i serien – på familjen Olsens säng, Charles och Carolines säng och till och med på andra karaktärers sängar.

Och på tal om platser, har du lagt märke till Ingalls-barnens förbryllande resa till och från skolan? Deras rutt verkar ändras från avsnitt till avsnitt. Ibland korsar de bron och promenerar förbi sågverket, medan de andra gånger mystiskt dyker upp på vägen bakom det.

Dean Butler tog nästan livet av sig

Några av skådespelarna kom in i serien under senare säsonger, en av dem var Dean Butler, som spelade Laura Ingalls make Almanzo Wilder. Bara några dagar efter sin examen från college begav sig Dean till filminspelningen av Lilla huset. Det skulle bli en dag att minnas – av många anledningar.

I Butlers första scen skulle han köra en hästvagn 200 meter nedför en kulle. Han hade aldrig gjort det förut, och när Michael skrek ”action” gick det inte riktigt som han tänkt sig. Brisen tog upp hans hatt, och Butler släppte instinktivt tyglarna för att sträcka sig efter den. Samtidigt flög hästarna, som inte längre var under kontroll, av vägen och rusade mot en ek.

Folk i produktionen skrek, men lyckligtvis lyckades en besättningsmedlem nå hästarna innan de träffade trädet. Deans första dag på inspelningen kunde ha gått bättre, eftersom Michael Landon bestämde sig för att göra scenen istället.

Michael kom fram till mig, tuggade på en cigarett och sa ’jag tror att jag måste dubblera, du vet’”, minns Butler att Landon sa. ”’Jag kan dubblera dig, men inte ersätta hästarna i programmet’. Det var min första smak av att vara med Michael, men det var jättekul.

Dog Albert?

Albert Quinn Ingalls, spelad av en ung Matthew Labyorteaux, skulle bli en av seriens grundpelare 1978. Den lille pojken är föräldralös och adopteras av familjen Ingalls – men hans sorti från serien gäckade många TV-tittare.

I 1983 års TV-film ”Lilla huset: Look Back to Yesterday” diagnostiseras Albert med leukemi. Men dog han eller inte? Det är fortfarande oklart.

Han dog aldrig officiellt i avsnittet och jag tror att det kanske är lite upp i luften att diskutera … men det var liksom en outtalad sak att vi visste att han skulle dö”, sa den före detta barnstjärnan i en intervju för några år sedan.

Lilla huset på prärien.
Foto: TV4/CMore

Ett tidlöst misstag

I den stora finalen av Lilla huset på prärien, TV-filmen The Last Farewell, finns det ett uppenbart misstag. Filmen utspelar sig 1901 och det är uppenbart att de flesta av karaktärerna borde vara i 60- eller 70-årsåldern i början av 1900-talet.

Till exempel gick den verkliga Charles Ingalls bort 1902. De yngre karaktärerna, som Carrie, Jenny, James, Cassandra och Nancy, borde ha övergått till ung vuxen ålder vid denna tidpunkt.

Men när man tittar på bilder från de sista säsongerna verkar det som om alla har åldrats anmärkningsvärt lite, som om tiden stod stilla i Walnut Grove. Historiskt sett hade Wilders dock flyttat till Missouri runt sekelskiftet.

Åkte på pilgrimsfärd till Indien

Märkte du att Katherine MacGregor, som spelade Harriet Oleson under alla nio säsongerna, saknades i The Last Farewell?

Olika rapporter säger att hon var på pilgrimsfärd till Indien på grund av sin nya hinduiska tro, men hennes frånvaro från seriefinalen har ett annat lager. Enligt andra källor berodde det på en långvarig personlig konflikt med Michael Landon om lönen och hur hennes talang utnyttjades.

När vi avslutar vår resa genom bloopers och misstag i Lila huset på prärien hoppas vi att du har njutit av denna lättsamma titt bakom kulisserna i Walnut Grove.

Om dessa oväntade ögonblick fick dig att le, varför inte dela med dig av glädjen? Sprid skrattet genom att dela den här artikeln på Facebook! Låt oss hålla det roliga vid liv!

LÄS MER: