Foto: Anders Wiklund/TT & Instagram @helensjoholmofficial

Helen Sjöholm öppnar för att vara julvärd med Anna Stadling

Helen Sjöholm öppnar för att vara julvärd i SVT.
Men då har stjärnan ett tydligt motkrav på kanalen – att hon får göra det med Anna Stadling.
– Ja, fantastiskt, säger hon till Nöjeslivet.
Nu åker duon ut på julturnén ”Sånger i juletid”.

Helen Sjöholm och nära vännen tillika kollegan Anna Stadling blev ordentligt hyllade av såväl kritiker som konsertbesökare julen 2022 respektive 2023. Då tog de sin show ”Snö & marschaller” på turné. Vissa tv-tittare minns kanske också att föreställningen också visades i SVT.

Nu står det klart att stjärnorna fortsätter sitt julsamarbete. Före jul 2024 kommer Sjöholm och Stadling åka ut på turnén ”Sånger i juletid” med premiär 28 november i Mariakyrkan i Helsingborg. Turnén gör totalt 14 stopp runtom i landet (se faktaruta längre ned i artikeln) innan finalen den 19 december i Oskar Fredriks kyrka i Göteborg. Då turnerar duon också med nyinspelade låtarna ”Vår vänskap består” och ”Julens röster”.

Stjärnorna berättar att de uppskattar julen mycket.

– Både det att det bygger på att hinna stanna upp lite, förutom att det är galet tempo innan så finns det någonting i att det stannar upp. Många är lediga, man hinner ses, man hinner vila lite och fundera på året som gått och kommer. Det är något slags bokslut under den perioden, tycker jag, säger Helen Sjöholm till Nöjeslivet och fortsätter:

– Och sen finns det också någonting hoppfullt i budskapet kring jul oavsett vad man har för inställning. Att man får tid att kontemplera lite.

Anna Stadling:

– Jag kan bara stämma in. Jag tänker också att det finns någonting i det där mörkret och ljuset som vi tänder som har någon slags större symbol än bara att vi gör det, även om vi tänder våra stjärnor och lyser upp. Men det betyder också någonting större, tänker jag. Att vi faktiskt gör de här handlingarna på olika sätt, säger hon.

Framför allt har insamlingsgalorna som ofta arrangeras i juletid berört henne mycket genom åren.

– Jag tänker på alla möjliga typer av insamlingar som Musikhjälpen och allt som kommer till ytan. Många människor blir så utsatta i den här kylan och mörkret. Jag tror den präglar oss allihop, men för vissa blir det väldigt påtagligt. Då väcker det något i oss också, att vi kanske ser oss runt lite. Bryr oss om. Och det tror jag vi behöver, säger Stadling.

För duon är också julen – förstås – tätt förknippad med musik.

– All julmusik som funnits runt oss har så stor betydelse. Där hade vi nog en väldigt gemensam bas, att vi fått vara med om så oerhört mycket musikaliska upplevelser kring jul som har präglat oss, säger Stadling. 

Har ni firat jul ihop? 

– Nej, inte själva julafton. Men vi har ju firat många förjular ihop, genom att just göra konserter. Vi har hängt mycket då, säger Sjöholm.

En annan fråga som alltid blir aktuell i dessa tider – med ännu ett gäng veckor kvar till dopparedagen – är vem som blir SVT:s julvärd 2024. Ännu har inte kanalen offentliggjort sitt val för vem som ska presentera julens program i rutan den 24:e december.

Klart är i alla fall att Helen Sjöholm i så fall skulle ha ett krav på public service-kanalen – för att tacka ja om frågan kom.

Skulle ni kunna tänka er att vara julvärd någon gång? 

– Oh herregud! I så fall skulle vi vara det som duo, för det är så vi har firat jul mest. Då måste det vara bägge två! säger Sjöholm och skrattar.

– Ja, men det skulle ju vara väldigt roligt! säger Stadling. 

– Ja, fantastiskt. Det gör vi sen när vi blir 70 alltså! säger Sjöholm.

Det skulle bli en skönsjungande julafton i alla fall för alla oss tv-tittare.

– Ja, du förstår hur mycket musik! säger Stadling.

Fakta: Hit kommer kyrkoturnén ”Sånger i juletid” med Helen Sjöholm och Anna Stadling

28 nov Helsingborg, Mariakyrkan
29 nov Ystad, Ystad teater
30 nov Älmhult, Virestad kyrka
1 december, Maximteatern Stockholm
4 december Malmö, Sankt Johanneskyrka
6 december Järvsö, Järvsö kyrka
7 december Sundsvall, Selångers kyrka
8 december Gävle, Heliga Trefaldighets kyrka
11 december Askersund, Kulturhuset Sjöängen
12 december Borås, Gustav Adolfskyrka
15 december Grängesberg, Cassels konserthus
16 december Eskilstuna, Kloster kyrka
18 december Karlstad, Karlstads domkyrka
19 december Göteborg, Oskar Fredriks kyrka
Fotnot: Biljetter är släppta via allthingslive.se.

LÄS MER: