Foto: Instagram, TV4

Jenny Alversjö om hälsokampen fem år efter stroken

År 2019 vändes programledaren Jenny Alversjös liv upp och ner när hon oväntat drabbades av en stroke. Efter en 88 dagar lång rehabilitering kunde hon till slut återvända till tv-rutan. Fem år senare delar hon nu med sig av den skrämmande upplevelsen och berättar om måendet idag.

– Jag hade lika gärna kunnat dött den dagen, säger Jenny Alversjö i ”Efter Fem”.

Jenny Alversjö har blivit ett känt ansikte efter sina många år som programledare i långköraren ”Nyhetsmorgon”. Men för fem år sedan var hennes framtid i tv-rutan oviss då hon plötsligt drabbades av en stroke.

Hon beskriver dagen som en vanlig söndag. Jenny satt hemma i soffan och tittade på en presskonferens på CNN när hon plötsligt slogs av en smärta i huvudet.

– Pang sa det bara! Det var som att någon körde in en dolk, rakt in huvudet, säger Jenny Alversjö när hon gästar ”Efter Fem” på femårsdagen sedan hon drabbades av stroken.

Jenny visste inte vad den intensiva smärtan berodde på, men hon åkte till sjukhuset för att få klarhet. Där reagerade personalen omedelbart.

– Där förstod man vad det var. De tryckte på röd knapp och så fick jag hjälp ganska omgående. Och där började de första tankarna komma: ”Händer det här?”. Det är en sån surrealistisk tanke.

Läkarna försökte först täppa till blödningen i hjärnan med vävnadsklister, men det var för trångt, och de var oroliga för att oavsiktligt blockera andra viktiga hjärnfunktioner.

– När jag vaknade var jag ganska glad att de inte testade, för jag hade inte velat vakna upp blind eller inte kunna röra mig.

Istället opererades Jenny med en strålkniv, där en ställning fästes på hennes huvud innan hon fördes in i en maskin och behandlades med högstrålning.

Jenny Alversjös ärliga ord om stroken: ”Hade kunnat dött”

Efter det blev sjukhussängen en välbekant plats för Jenny, då hon behövde genomgå många behandlingar. När hon nu ser tillbaka på bilderna av sig själv har hon svårt att förstå vad hon gått igenom.

– Det där är ju overkligt att se på, att det ändå har gått fem år, tiden går fort. Men jag hade lika gärna kunnat dött den dagen.

Programledaren hade ett ”AVM” som Jenny beskriver som en missbildning i hjärnan som brister och hade bristningen i hennes hjärna blivit större hade hon troligtvis mist livet. Men som tur är var det en mindre bristning som kunde åtgärdas.

– Brister den stort då dör man på fläcken, du hinner inte ens förstå vad som händer i hjärnan. Mitt ”AVM” var ju pyttelitet, och ändå gjorde det sådär ont, säger Jenny Alversjö i ”Efter Fem”.

Jennys ånger efter den tidiga återkomsten till ”Nyhetsmorgon”

Trots de omfattande behandlingarna var Jenny snabb med att återvända till jobbet. Bara 88 dagar efter stroken gjorde hon comeback i ”Nyhetsmorgon”. Men när hon ser tillbaka på sin rehabilitering känns det inte helt rätt.

– Jag tror jag var jätte- jättestressad och fokuserad på att bli mitt vanliga jag igen. Jag ville att det skulle gå så fort som möjligt, jag så det nästan lite som en utmaning, som en tävling. Har idrottat mycket i mitt liv och jag tog mig an det här precis som en sådan utmaning, säger Jenny och fortsätter:

– Men nej nej nej, det var alldeles för snabbt. Jag skulle tagit det mycket mer lugnt.

Jenny hade inte förväntat sig att bli så påverkad efteråt och hade svårt att fungera som vanligt.

– Jag hade heller ingen aning om vad hjärntrötthet gör med en. Hade behövt vara hemma lite längre tror jag, för det var otroligt tufft det första året. Jag verkligen kämpade och slet för hjärntröttheten kan totalt förlama dig, det vet alla strokedrabbade.

På sin Instagram kom Jenny med en uppdatering om sitt mående idag – fem år efter stroken.

Idag är jag starkare än någonsin och tänker varje dag på hur allt hade kunnat sluta annorlunda. Har en tacksamhet som kan förflytta berg. Varje steg, varje andetag. Jag tar ingenting för givet. Är så glad att få leva

Vi är så glada över att allt slutade bra, Jenny. Du är så stark.

LÄS MER:

Steffo Törnquist hyllas efter videon med barnbarnet
Erik Videgård får inte säga vad han vill i Nyhetsmorgon