Foto: Youtube

Pinsamma misstagen i ”Dirty dancing”

Det finns filmklassiker som etsar sig fast i ditt hjärta oavsett hur många år som har gått sedan den först kom. Jag är knappast ensam om att fullkomligt älska romantiska filmen ”Dirty dancing” som gjorde entré redan 1987.

Men faktum är att även om jag liksom många andra ser detta verk som ett fullkomligt mästerverk, finns det en hel del misstag. I filmen kan man se hur skådespelarna gör helt fel, eller hur de som klippt filmen fullkomligt missat pinsamma detaljer.

Så låt oss djupdyka ner i denna nostalgiska klassiker, och utreda de bilder som inte redigerades – men som borde ha blivit det.

Många filmer har satts upp på vita duken men långt ifrån alla blir klassiker. Många glöms bort och faller i glömska, men bara ett fåtal växer sig bara starkare och älskas av kommande generationer.

Och en film som jag är inte ensam om att älska är ”Dirty dancing”. Filmen kom innan jag föddes visserligen, men jag har sett den så många gånger att den har varit en självklarhet i mitt liv sedan jag var barn till idag.

”Dirty dancing” är en film som verkligen har allt: spänning, romantik, drama, humor och helt makalös soundtrack.

Låtarna som spelas i filmen tillför så mycket värme och hetta till filmen, att den lyfts till oanade höjder över 30 år senare. För vem som helst älskar väl tonerna av ”I’ve had the time of my life” och ”Hungry eyes”.

Men även om denna filmrulle är perfekt på så många sätt, finns det även misstag som har gjorts. En del misstag som du som tittare kanske inte lägger märke till med en gång, men som ändå stör upplevelsen när du väl sett det.

Vi går igenom en rad misstag som filmteamet borde ha tänkt på redan då eller detaljer i filmen som du kanske kan ha missat helt!

1. Johnnys hår ändrar stil

I rollen som oemotståndliga dansläraren Johnny Castle ser vi Patrick Swayze. Han gör ett oförglömligt avtryck med inte bara sitt stiliga utseende men också karisma.

En av de mest känd scenerna med Swayze är när han i slutet av filmen utför ett makalöst dansnummer. När tittarna får se honom kasta sig ner från scenen för att göra de övriga dansarna sällskap sker dock ett misstag.

Medan Patrick dansar, kan den skarpsynte se hur hans hår ibland är vått och ibland är torrt, skriver IDMB.

I samma scen kan vi dessutom se Patrick Swayze glida över golvet och få sina byxor nedsmutsade. I nästa ögonblick är byxorna rena igen.

Här kan du själv lägga märke till det:

2. Johnny och Baby ändrar sig

Efter att Johnny och Baby har gjort det ikoniska framträdandet, signalerar Johnny att det är dags att gå.

Tittarna får se hur de närmar sig utgången när de stoppas av Babys pappa. Men i nästa sekund då är paret helt plötsligt tillbaka på dansgolvet – mitt i folkhavet.

3.Johnny klär av sig två gånger

Innan Patrick Swayze i rollen som Johnny snart ska ge sig ut och dansa med Baby, fångar kameran en miss.

När han går åt sidan av scenen ser man hur Swayze tar av sig sin skinnjacka. Sekunder senare från en annan vinkel klär han av sig samma samma jacka – igen.

Dirty dancing
Foto: Youtube

4.Babys replik hörs inte

I början av filmen får vi bevittna en av de mest ikoniska scenerna. När Baby möter Johnny för första gången till tonerna av ”Do you love me”, blir hon tafatt.

Johnny frågar sin kusin vad Baby gör där och hon svarar: ”I carried a watermelon” (Jag bar en vattenmelon). När Johnny vänder sig om syns Baby mima samma replik och i nästa klippning säger hon repliken igen.

Se ögonblicket här:

5.Patrick Swayze fejkade inte sina känslor för Jennifer Grey

Vi har väl alla någon gång känt igen det som Patrick Swayze förmedlar när han ska lära sin kollega Jennifer Grey.

Om och om igen syns det hur Jennifer trampar honom på tårna och när de ska få till en intim scen går allting fel. Den ikoniska scenen när Patrick smeker sin hand nerför Jennifers arm tills den når hennes armhåla är inte fejk.

Hans frustrerande suckar är äkta och man kan klart se hur mycket Swayze stör sig på sin kollega.

År efter ”Dirty dancing”, bekräftade Swayze själv att kemin mellan dem i filmen inte alltid var på topp. Ofta störde de sig på varandra och fick verkligen skådespela att de gillade varandra.

”Vi hade ett par ögonblick av friktion när vi var trötta efter en lång dag av inspelningar. Hon verkade vara oerhört känslosam, ibland kunde hon brista ut i gråt om någon kritiserade henne. Andra gånger kunde hon bli på konstigt humör och tvingade oss att spela in scener igen och igen, när hon började skratta”, skrev han enligt Direct Expose i sin självbiografi.

6 Sanningen bakom lyftet i ”Dirty dancing”

Det mest ikoniska har vi förstås sparat till slutet. För vem minns inte ögonblicket när Johnny lyfter upp Baby bokstavligen till nya höjder till tonerna av ”I’ve had the time of my life”.

Det kanske är lätt att tänka att denna scen har gjorts många gånger men faktum är att det är långt ifrån sanningen.

Jennifer Grey var nämligen så livrädd för hoppet att hon krävde att det endast skulle spelas in en gång. Hon varken ville eller vågade göra det igen. Och resultatet, ja det blev historiskt.

7. Johnnys bälte öppnar sig självt

Mot slutet av filmen hamnar Johnny i slagsmål med med Robbie efter det kommer fram att han gjort Penny gravid.

När han kastar sig på Robbie syns Johnnys bälte vara spänt. Men i nästa sekund om man är snabb syns hur bältet hänger löst. Lika snabbt igen är bältet fixat och ingenting sitter löst på Swayzes slimmade kropp.

”Dirty dancing” är en helt underbar film, och även om den har med tabbar och misstag är den ändå ett mästerverk.

Dela gärna artikeln vidare om du liksom jag älskar denna film!

LÄS MER: