Historien bakom Tommy Körbergs ”Stad i ljus”

Det finns få låtar i den svenska som har fått en så speciell plats i folkets hjärtan som Tommy Körbergs ”Stad i ljus”.

Inte nog med att den vann hela Melodifestivalen 1988 så har den också spelats flitigt på såväl dop, bröllop och begravningar genom åren. Inte minst har den blivit en klassisk låt att avsluta festkvällen med på krogen under senaste åren.

Men det många kanske inte vet är att denna odödliga klassiker kunde ha låtit helt annorlunda om ”Stad i ljus” fått en annan vändning.

Musik är verkligen helt fantastisk. Den kan ta sig innanför din själ och in i ditt hjärta som är faktiskt svårt att beskriva.

För när en artist eller grupp väl har hamnat i ditt innersta rum, kommer de för alltid att ha en alldeles speciell plats hos dig resten av livet.

Jag är knappast den enda om att ha vissa låtar som betyder extra mycket för mig, och som alltid följer med mig genom livet i vått och torrt.

Och en av många låtar som jag och många säkerligen kan texten utantill är förstås Tommy Körbergs stora mäktiga ”Stad i ljus”.

Den har inte bara blivit en älskad klassiker som spelas på allt mellan dop och begravning – det är en låt som fortsätter älskas av nya generationer.

Vem har skrivit text och musik till Stad i ljus?

Men låtens historia tog såklart sin början som vi alla vet när Körberg tävlade i Melodifestivalen 1988.

Melodin var skriven av Py Bäckman som under sin långa karriär varit med och skrivit en mängd hits.

Förutom just ”Stad i ljus” ligger också låtskrivaren bakom klassiker som ”Gabriellas sång” och ”Vandraren”.

Men när det kommer till just Körbergs bidrag fanns det faktiskt en helt annan tanke med bidraget från allra första början.

Okända historien bakom ”Stad i ljus”

För när Py Bäckman satte de bekanta textraderna var ”Stad i ljus” tänkt att gå till en helt annan artist – Jan Malmsjö. Artisten fick dock tacka nej då hans egna krogshow krockade med en eventuell medverkan i Mello 1988.

– Janne jobbade då på Hamburger börs i Stockholm på krogshow där jag var med också faktiskt. Jag kunde sätta vikarie och åka ner och göra festivalen, men Janne kunde inte sätta vikarie för sig själv. Då blev det Körberg som sjöng låten i stället, har kända dirigenten Anders Berglund tidigare berättat för Nöjeslivet.

Och hur faktiskt producenten Billy Butt fick tag i Körberg var av en ren slump när han snabbt behövde en annan artist. I en tidigare intervju med Expressen berättade han om mötet på motorvägen som ledde till att Körberg fick bidraget.

– Jag kastade mig i bilen och körde ut på E18. Någonstans vid Enköping fick jag syn på Körbergs bil och stoppade honom på motorvägen och sa ”jag har en låt du måste lyssna på”. Det slutade med att vi vann Melodifestivalen, säger Billy Butt.

Så att Tommy fick låten handlade inte bara om talang, men också tur. Det var trots allt tur som gjorde att Jan ställde in och att Billy hittade honom. Om Jan Malmsjö hade fått ”Stad i ljus” är vi alldeles säkra på att han hade gjort det på ett briljant vis med sin stora röst.

Men att tänka sig någon annan än Tommy Körberg ebba ut de sista skriande tonerna, är faktiskt helt otänkbart i dag.

Vilken låt kan vara den bästa i svensk musikhistoria? Vore roligt att höra era åsikter, så diskutera gärna på vår Facebooksida.

LÄS MER:

 

Läs mer om...