De är två av Sveriges mest kända läkare.
Doktor Mikael Sandström hoppade av årets säsong av Let’s dance för att kunna hjälpa till i vården under rådande krisen, medan ”Fråga doktorn”-profilen Karin Granberg fortsätter arbeta för att hjälpa till utanför tv-rutan.
Nu berättar tv-profilerna om vikten av att göra skillnad och deras viktiga arbete i sjukvården.
Coronakrisen har gjort att hela landet har tvingats göra stora omställningar.
På grund av rekommendationer från Folkhälsomyndigheten blir inte påskfirandet sig likt från tidigare år för många av oss.
Då myndigheten råder oss att inte resa i dagsläget eller besöka våra äldre släktingar, kommer många tvingas sitta ensamma i karantän.
Men även om det finns mycket negativt som händer, försöker också våra kändis-läkare att göra skillnad.
Hoppade av Let’s dance för vårdens skull
Doktor Mikael Sandström, mer känd som ”Soldoktorn” från ”Nyhetsmorgon”, hoppade av Let’s dance för att kunna arbeta i vården.
– De har ett problem och jag kan inte försvara att dansa vidare när jag behövs på annan plats. Det går inte. Min identitet är läkare, inte dansare. Jag är tjänstledig till sista september och har tusentals timmar innestående övertid. Men det spelar ingen roll. Jag måste hjälpa till. Vi måste hjälpas åt, sa han strax efter avhoppet till Aftonbladet.
Tidigare berättade han dessutom för Nöjeslivet att han tog tjänstledigt för att kunna medverka i programmet, men att han nu gjort inhopp i vården efter avhoppet.
”Det lunkar på, mest sporadiska inhopp. Inget stort än att rapportera ännu. Stockholm ligger ju ”före” tidsmässigt. Vi får nog ökad belastning nästa vecka/påskveckan i Örebro. Då gör jag även tredubbla jourpass”, skriver han till Aftonbladet.
Karin Granberg om situationen i sjukvården
Varje måndag får vi dessutom se Karin Granberg tillsammans med programledaren Suzanna Axell i ”Fråga doktorn”.
Utanför tv-programmet jobbar hon främst på en hälsocentral i Sollefteå och hjälper till så gott hon kan i vården under rådande krisen.
Just nu genomför de provtagningar på hälsocentralen, berättar Karin.
– Vi har också riggat upp ett tält nu utanför akutmottagningen, där vi nu ska börja provta riskpatienter också, personer i riskgrupper som har symtom. Jag ska jobba mitt första pass i tältet på torsdag, säger hon till Aftonbladet.
Karin berättar att de arbetar stenhårt med rutinerna i sjukvården för personalen och att det är en stressande situation inom vården.
– Jag skulle säga att det är stressigt, ännu mer stressigt än vanligt. Men utvecklande. Vi kommer att lära oss mycket om hur vi kan jobba inom vården som vi kommer att ha glädje av senare också. Sedan är det utmanande, för vi måste göra det vi måste göra inom vården, det vill säga ta hand om våra patienter, men vi måste också se till att det är en bra arbetsmiljö så att vi klarar det här över tid.
Vilka hjältar! Ni förtjänar verkligen att hyllas för detta likaså alla hjältar inom sjukvården!