Hovets nya besked: Kung Harald ska opereras

För ett par veckor kom beskedet från norska hovet att kung Harald skickades i ilfart till sjukhuset.

Anledningen då var tung andning, men nu kommer hovet med ett nytt besked kring kungens hälsa.

Kung Harald har varit sjukskriven sedan en tid tillbaka.

Han var planerad att återvända på fredagen den här veckan då han fortfarande väntades delta i olika offentliga tillställningar, enligt kungahusets kalender.

Men på torsdagen kom ett nytt besked från slottet att kungen kommer få opereras.

”Hans majestät kungen har idag skickats till Rikshospitalet för att genomgå en operation för att byta hjärtklaff. Operationen är planerad att äga rum fredagen den 9 oktober”, skriver kungahuset i pressmeddelandet.

Ska operera hjärtat

Det anges vidare att kungen under 2005 genomgick en operation på hjärtklaffen mellan hjärtat och huvudartären, den så kallade aortaklaffen.

”Kungens aortaklaff ersattes sedan av en konstgjord hjärtklaff, tillverkad av biologiskt material. Sådana artificiella biologiska hjärtklaffar har en livslängd på mellan 10 och 15 år. Det är därför inte ovanligt att sådana ingrepp måste upprepas efter en tid ”, skriver hovet.

Kungen måste vara vaken under operationen, proceduren måste utföras via ljumsken med lokalbedövning.

Läkarteamet bakom operationen

”Det finns ett medicinskt team som leds av överläkare Bjørn Bendz vid hjärt- och kärlkliniken vid Oslo universitetssjukhus, Rikshospitalet, som kommer att genomföra operationen”, skriver hovet i pressmeddelandet.

Hans majestät kungen har gått på regelbundna kontroller, och den rapport vi nyligen fått har visat att detta ingrepp är nödvändigt för att förbättra kungens andning. Hundratals av denna typ av procedurer utförs på Rikshospitalet om året och de norska läkarna är mycket erfarna.

Vi hoppas allt kommer gå bra och vi skickar våra tankar till kungen och hela hans familj. Styrkekramar från oss!