Det blev 22 år på SVT innan populära Marianne Rundström sa upp sig från kanalen.
Då riktade hon stark kritik mot sin arbetsgivare för att åldersdiskriminera, något som hon står fast vid än i dag.
– Vi definieras hela tiden utifrån vår ålder. Vi är vårt födelseår och det tror jag har stor betydelse. Man måste se människan bakom åldern och vilka erfarenheter och kunskaper hon besitter. Vi åldras ju väldigt olika, säger hon till Expressen.
Det blev en sorglig dag när Marianne Rundström lämnade SVT, efter lång och trogen tjänst för många tv-tittare.
Det hade länge varit en självklarhet att se henne ”Gomorron Sverige”, men efter 22 år fick hon nog.
– Jag har sagt upp mig i dag för att jag inte upplever att kunskap och erfarenhet värdesätts på SVT, det är ungdomligt som gäller, sa hon då till Expressen.
I en tidigare intervju med Nöjeslivet berättade Marianne att hon numera ser tillbaka på avskedet från kanalen med nya ögon.
– Det var ett högst frivilligt beslut att sluta. Jag kan sakna det fasta sammanhanget när man har lämnat en fast anställning. Jag har ju aldrig tidigare varit frilansare, sa hon då och fortsatte:
– Jag har inte fått någon fråga hittills om comeback från SVT:s sida och jag tycker det är roligt att vara på andra ställen nu där jag kan utvecklas.
Ilskan mot SVT efter avskedet
I en ny intervju berättar den tidigare SVT-profilen om ilskan mot sin tidigare arbetsgivare över att hennes yrkesliv började gå ”mot sitt slut” när hon närmade sig 60.
– SVT får ju ofta kritik för att vara åldersfixerade och åldersdiskriminerande. Men jag tror inte att de sticker ut. Det här finns överallt i arbetslivet. Inte minst inom staten, som sätter upp oerhörda murar – samtidigt som man försöker övertala oss att jobba längre. Det blir väldigt motsägelsefullt, säger hon till Expressen.
Marianne menar att hon upptäckte snart ett mönster, efter att hon inte längre tillfrågades de stora uppdragen eller programmen.
– Vi definieras hela tiden utifrån vår ålder. Vi är vårt födelseår och det tror jag har stor betydelse. Man måste se människan bakom åldern och vilka erfarenheter och kunskaper hon besitter. Vi åldras ju väldigt olika.
Planerna på pension
Nästa år fyller hon 70 år men det finns inga planer för henne att gå i pension.
– Det är sådant man helst blundar för. Men man kan inte göra det för stort, då gör man sig en otjänst. Jag tror inte att jag kommer att känna särskilt annorlunda dagen efter.
Vad tycker ni om detta? Upplever ni att det finns en åldersdiskriminering i Sverige? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.
Följ oss gärna på Instagram, klicka här för att komma till oss på Nöjeslivet.