Leif GW Persson, 76, vill bli vaccinerad mot covid-19.
Nu berättar han om den stora uppgivenheten.
– Jag har slutat vänta, säger han till Expressen.
Han är en av många sjuttioplussare i landet som går och väntar på att få ta de två sprutorna med vaccin mot covid-19. Leif GW Persson ingår i riskgrupp och har under stora delar av förra året suttit hemma likt många andra i samma sits.
Tv-tittarna har bland annat fått se och höra GW kommentera veckans krimnyheter i TV4:s Nyhetsmorgon via videolänk från hemmet. Han har många gånger uttalat sig om att han saknar livet som det var innan karantänen.
Förra veckan gick han ut i tv-sändningen och berättade att en privatläkare ringt upp honom och erbjudit coronavaccin mot betalning. Efter GW:s utspel gick myndigheterna ut och förklarade att det inte finns något vaccin till försäljning för privata vårdgivare. Dessutom förklarade chefen för Sveriges kommuner och regioners hälso- och sjukvårdssektion, att covid-19-vaccinet inte får kosta pengar för folk.
– Om någon hör av sig och erbjuder vaccin till en kostnad ska man vara misstänksam och fundera på om det rör sig om ett bedrägeri, sade Emma Spak, chef för Sveriges kommuner och regioners hälso- och sjukvårdssektion då, till Aftonbladet.
Nu berättar Leif GW Persson att han tackade nej till erbjudandet som han fick per telefon.
Leif GW sa nej till erbjudandet – uppgiven om vaccineringen
Den folkkäre författaren och tv-personligheten är uppgiven – och vill att vaccinationen ska gå snabbare.
– Jag har slutat vänta på vaccinet. Jag lär dö i corona långt innan dess. Det är en jävligt dyster situation, säger Leif GW Persson till Expressen.
Han menar att det går för långsamt, och förklarar att det lär ta flera år om myndigheterna fortsätter hålla samma takt som i inledningen av vaccinationen.
– Nu tror jag det kommer gå fortare än så, men jag skulle bli svårt förvånad om jag blir erbjuden något vaccin förrän till hösten.
Leif GW ingår i den så kallade andra fasen av vaccination mot covid-19. Enligt Folkhälsomyndighetens hemsida väntas den fasen dra i gång under februari för ”övriga personer som är 70 år och äldre, där de äldsta vaccineras först”. Totalt hade 230 068 personer vaccinerats med en dos den 29 januari, och av dessa hade 18 923 även fått den andra dosen vilket motsvarar 0,23 procent av befolkningen myndigheternas statistik.
Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida och dela vidare.